Maraş'ta katledilenler anıldı

Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler Mersin ve İskenderun'da anıldı. Eylemde Roboskî'de katleden devletin de cezalandırılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, Mersin ve Hatay’ın İskenderun ilçesinde Maraş Katliamı’nda yaşamını yitirenler için anma etkinlikleri düzenledi. Etkinliklerde devletin Roboskî'deki katliamcılığına da işaret edildi, yüzleşme olmadan toplumsal barışın da mümkün olmayacağı vurgulandı.

MERSİN

İHD Mersin Şubesi, Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anmak için şube binasında basın toplantısı düzenledi.

İHD Mersin Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Zeynep Benli, Maraş Katliamı’nın üzerinden 42 yıl geçtiğini belirterek, “Türkiye’nin geçmişi ile yüzleşmeden, geçmişindeki ağır suçlar aydınlatılmadan ve bu suçlar nedeni ile resmi özür dilenmeden toplumsal barışın kurulması mümkün gözükmemektedir. Bu nedenledir ki Maraş Katliamı aydınlatılmalı, Alevilerden özür dilenmeli ve sorumluları yargı önünde hesap vermelidir” dedi.

İSKENDERUN

İHD İskenderun Şubesi'nde de Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı. İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, yüzleşme çağrısında bulundu. Roboskî'de katledilenleri de anan Selçuk, şunları söyledi:

"Roboskî’de yaşanan katliamın sorumlusu tüm askeri ve siyasi karar vericiler cezalandırılmadıkça, geçmişle yüzleşme, darbecilerle hesaplaşma iddiası inandırıcı olmayacaktır. İnsan hakları savunucuları olarak ceza adaleti istiyoruz. İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı işletilmeden işlenen suçlar ile ilgili yaşayan faillerin yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz. Bütün bu suçlardan sorumlu olan devletin özür dileme ve gerçeği açığa çıkarma sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz."