Maraş’ta katledilenler anıldı: Mezarda bile hesap soracağız

Maraş katliamında yaşamını yitirenler için Şişhane’de yapılan anmada söz alan HDP İstanbul Eşbaşkanı Erdal Avcı, “Mezarda bile hesap soracağız” dedi.

HDP İstanbul İl Örgütü, Maraş katliamında yaşamını yitirenler için anma etkinliği düzenledi. Taksim Tünel’de yapılması planlanan anma, İstanbul Valiliği’nin yasağı nedeniyle Şişhane Meydanı’nda gerçekleştirildi. Polis ablukası altında gerçekleşen anmaya, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İstanbul Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı’nın yanı sıra Maraş Dernekleri de katıldı. Katliamda yaşamını yitirenler adına karanfillerin ve mumların yakıldığı etkinlikte, “Maraş katliamının 42. yılında yitirdiğimiz canları saygıyla anıyoruz. Maraş unutma” yazılı pankart taşındı.

‘AYDINLATILMAYAN HER KATLİAM YENİSİNİ CESARETLENDİRİR’

Anmada ilk konuşma HDP İstanbul Eşbaşkanı Elif Bulut tarafından yapıldı. Katliamda yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başlayan Bulut, “Bu ülke topraklarında anma yapmadığımız gün kalmadı” dedi. Maraş katliamının bu ülkenin en büyük utançlarından biri olduğunu hatırlatan Bulut, 19 Aralık’ta başlayan katliam sürecinin ülkede derin yaralar bıraktığını vurguladı.

Bu ülkede ötekileştirmenin öldürülmek olduğunu halka göstermek amacıyla yapılan bu katliamın devletin cezasızlık politikasıyla sürdüğünü kaydeden Bulut “Bir katliam yapıldığında devlet buna seyirci kalıyorsa katliamcılar bundan cesaret alırlar” dedi.

Bulut, bu katliam aydınlatılmadıkça başka katliamların yolunun açılacağının uyarısında bulundu. Bu ülke topraklarının bu katliamlara hiç yabancı olmadığını hatırlatan Bulut, bu zulüm ve vahşetin 1915’den bu yana sistematik olarak yaşadığını vurguladı. Aydınlatılmayan bu katliamların bir sonraki katliamı girişimini cesaretlendirdiğine işaret eden Bulut şöyle konuştu: “Biz bu cesaretin nasıl alındığını çok iyi biliyoruz ve biz bu cesaretin alınmaması için mücadele ediyoruz. Bu ülkenin acı ve utanç sayfalarına seyirci kalan zihniyete karşı mücadele ediyoruz.”

‘KATLİAM YAPANLAR DEVLET TARAFINDAN ÖDÜLLENDİRİLDİ’

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, Maraş katliamının vicdanlarda ağır yaralar açmış, hafızalarda derin izler bırakmış bir katliam olduğunu vurguladı. Bu katliamın insanlık tarihinde en karanlık sayfası olduğunu hatırlatan Avcı, Maraş’ta, hamile kadından bebeklere, yaşlıklardan engellilere kadar yerel kaynaklara göre 370 kişinin hunharca katledildiğine, binlercesinin yerinden, yurdundan sürgün edildiğine ve katliamı yapanların değil katliama maruz kalanların sorumlu olarak ilan edilip yargılandığına dikkat çekti. Avcı, katliamı yapanların ise devlet tarafından ödüllendirdiğini belirtti.

‘CIHATÇILARI ORAYA YERLEŞTİRMEKLE KATLİAM YAPILDI’

Maraş’ı Çorum ve Taksim katliamlarından ayrılamayacağını ifade eden Avcı, darbeye giden yolda 12 Eylül cuntacılarının ve onun sokaktaki paramiliter çetelerinin Kürt ve Alevi haklarına yönelik organize katliamlar olduğunu bugünden bakıldığında çok net görüldüğünü söyledi. Maraş’taki Kürt yurtsever halkının katliamla geriletmek istendiğini belirten Avcı, “Bugün bunun çok net görüyoruz. Ortadoğu’da yaşamın tüm değerlerine saldıran IŞİD’çileri, cihatçıları oraya yerleştirmek Maraş katliamının neden yapıldığını bize somut olarak gösteriyor. Bunun anlamında bunun uluslararası güçler mi? Yerel faşist güçler mi? Devletin derin güçleri mi tartışması anlamsızdır. Bu bir sürgün etme, toprağını gasp etme, kültürü yok etme soykırımıdır. Eğer bu katliamlara teker teker yüzleşip bu zihniyeti yer yüzünden silinmezse bu katliamlar sürer. Biz bu katiller hesap verene kadar iz süreceğiz ve bundan kim sorumluysa mezarında bile hesap soracağız. Kenan Evren’ler ölerek kurtulmuş olabilirler ama tarih onların katliamcı olduğunu açığa çıkarttı” dedi.

‘SON KATİL HESAP VERENE KADAR PEŞLERİNDEYİZ’

HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise, toprağı kanla sulanmış, katliamlar yoğurulmuş bir katliamdan diğerini anarak yürüdüklerini belirtti. Maraş, Sivas, Dersim, 19 Aralık, Roboski, 1 Mayıs bu ülkenin bütün toprakları ezilenlerin, direnenlerin kanıyla sulandı ama bizi tüketemediler” diyen Piroğlu şunları söyledi: “Bizi bitiremediler. Hala ayaktayız ve hala direnmeye devam ediyoruz. Bizim için failli meçhul hiçbir katliam yok; bizim için katliamın adı katliam ve sorumluları biliyoruz. Maraş bir faşist katliamdır, Maraş’ın sorumluları bellidir. O gün sokaklarda Alevileri için ölüm çığlıkları atanlar, bugün Kürtler için ölüm çığlıkları atmaya devam ediyor. O gün Alevileri, devrimcileri düşman ilan edenler, bugün Kürt halkını ve onlarla yan yana yürüyenleri düşman ilan etmeye devam ediyor. Ve bilsinler ve duysunlar; son katil, son sorumlu hesap verene kadar peşlerindeyiz.”

‘KATLİAMA TİYATRO DİYENLER FAİLLERİ KORUYOR’

Konuşmaların ardından açıklamayı okuyan HDP PM üyesi Nesimi Aday, “Maraş’ta yaşananların, bir sağ-sol, Alevi-Sünni çatışması ya da karşılıklı öldürme olduğunu söyleyerek; faille mağduru eşitlemeye çalışanlar oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ‘Maraş ve Çorum katliamları tiyatrodur’ deyip hedef şaşırtmıştı. Maraş katliamı için ‘bir oyundu’ deyip, hedef şaşırtmaya çalışanların, asıl failleri koruduğu, korumaya çalıştığı açıktır” dedi.

Ülkenin demokratik gelişiminin kendi tarihiyle yüzleşmeden gerçekleşemeyeceğini vurgulayan Aday, katliamı yapanları bir kez daha lanetledi.