Maraş'ta yürüyüş: Unutmayacağız, unutturmayacağız!

Maraş'ta yüzlerce kişi, 'yasak' kararını tanımayarak katliamın yıl dönümü dolayısıyla buluştu, "Hesap soracağız" mesajı verdi.

Alevi kurumları, 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında devletin açıklamasına göre 120 kişinin katledildiği, 100'ün üzerinde kişinin de yaralandığı, 200'ün üzerinde evin yakıldığı ve 100'e yakın işyerinin tahrip edildiği Maraş Katliamı’nın 43’üncü yıl dönümü nedeniyle kitlesel anma yaptı. Katliamın yaşandığı Maraş’ın merkez Yörük Selim Mahallesi’nde bulunan Erenler Cemevi’nde yapılan anma programına şu isimler katıldı: "Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gani Kaplan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, Demokratik Alevi Dernekleri Eş Genel Başkanı Musa Kulu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Zeynel Özen, Kemal Bülbül, HDP Parti Meclisi üyesi Nesimi Aday ve yüzlerce kişi."
Yörük Selim Mahallesi anmaya saatler kala yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Anmaya katılanlar 3 farklı polis kontrol noktasından geçtikten sonra Erenler Cemevi'ne ulaşabildi.

'YASAK'I TANIMADILAR

Anma, Maraş Valiliği'nin "Kamu düzeni" iddiasıyla yasaklanma kararına karşı Erenler Cemevi'nin bulunduğu sokakta yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşle başladı. Yürüyüşte sık sık "Maraş'ı unutma unutturma", "Maraş'ın hesabı sorulacak", "Maraş, Sivas, Koçgiri unutulmaz hiçbiri", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.
Erenler Cemevi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, katliamda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuna geçti. Anmanın açılış konuşmasını Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz yaptı. Ardından hayatını kaybedenlerin anısına semah tutuldu.

'AKP ALEVİLERE SALDIRMAYA DEVAM EDİYOR'

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özel, aradan geçen 43 yılda olumlu bir değişiklik yaşanmadığını belirtti. AKP ve kalemşorlarının her gün Alevilere saldırdığını belirten Özel, "Toplumda da bir değişim yok. Maraş katliamıyla yüzleşmek için biz buradayız. Bizim istismar ettiğimizi söyleyenler insanlığını kaybetmişler. Hala mezarlarımızın yeri belli değil. İnsanlar dua okuyacakları bir mezar istiyorlar. Maraş yarası hala kanıyor. Bize yapılan hiçbir katliamı unutmayacağız. Hesap soracağız. Yüzleşme olana kadar bu davanın takipçisi olacağız" diye konuştu.
Ardından kürsüye çıkan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, benzer katliamlarda yaşanan cezasızlık politikalarına dikkat çekerek "Gerçek bir adalet tesis edilmeli. Bu katliamcı zihniyete karşı birlikte mücadele etmeliyiz" dedi.

'ALEVİLER ARTIK ÖRGÜTLÜ'

Avrupa'da faaliyet gösteren Alevi kurumları adına konuşan Hüseyin Mat, "Cemevleri Avrupa'da inanç merkezi. Bizi katlettiniz ama amacınıza ulaşamadınız. Türkiye'de kimliğimizi kabul edeceksiniz. Eşit yurttaşlık hakkını vereceksiniz. İnkar ederek bir yere varamazsınız. Bizi çembere almış polisler ama korkmuyoruz. Geçen sene olduğu gibi buradayız. Biz kimliğimizi yaşamak istiyoruz. Aleviler örgütlü artık, hesap soracağız" ifadelerini kullandı.
Ülkede faaliyet gösteren Alevi kurumları adına ise Hüseyin Güzelgül konuştu. Güzelgül, yüzlerce Alevinin 43 yıl önce katledildiğini, binlercesinin sürüldüğünü kaydetti. Maraş'ta Alevilerin varlığına tahammül edemeyenlerin organizeli bir katliam planladığını dile getiren Güzelgül, "Biz Kerbela, Sivas ve Maraş'ı Cuma günü yaşadık. İnsanlar canice katledildi. Burada verilen mücadele mazlum ile caninin davasıydı. Bu davayı unutturmayacağız. Yüzleşme olana kadar buralardayız. Bu yolun, ekranın bir sahibi var. Mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Bize unutturmaya çalışıyorlar. Bunun yolları ise anmayı yasaklamak. Ama bizler bu zihniyet ile yüzleşene kadar buradayız. Maraş'ı unutmayacağız, unutturmayacağız" diye belirtti.
Anmanın tertip komitesi adına konuşan Erenler Kültür Derneği Başkanı Müslüm İbili ise "Maraş’ta gerçekleştirilen katliam bir insanlık suçudur. Bu suça ortak olmak istemeyen tüm canlar, bu katliamı lanetlemeli ve kınamalıdır" dedi.
Konuşmaların ardından yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakılıp karanfiller bırakıldı. Anma lokma dağıtımı ile son buldu.