Mardin Barosu, 'avukatı beğenmeyen' hakimi istifaya çağırdı
Mardin Barosu, Dargeçit'te bir hakimin, 'örgüte sempati duyuyor olabilir' diyerek avukatı sorgudan çıkartmasına tepki göstererek, istifa çağrısı yaptı.
Mardin Barosu, Dargeçit'te bir hakimin, 'örgüte sempati duyuyor olabilir' diyerek avukatı sorgudan çıkartmasına tepki göstererek, istifa çağrısı yaptı.
Mardin Barosu, ANF'nin ortaya çıkardığı skandal gelişmeyle ilgili basın açıklaması yaptı. Baro, 8 Ocak’ta Davut Demir adlı bir kişinin Dargeçit Sulh ve Ceza Hakimliği’ndeki sorgusu sırasında, CMK tarafından görevlendirilen avukatın hakim tarafından “örgüte sempati duyduğu” ve “şüphelinin gerçeği anlatmasını engelleyebileceği” iddiasıyla sorgudan çıkartılmasına tepki gösterdi.
Baro tarafından Mardin Adliyesi önünde düzenlenen basın açıklamasına, İHD ve MHD üyesi çok sayıda avukat da destek verdi.
ŞİKAYET EDİLDİ
Mardin Baro Başkanı Çelebi Aras'ın okuduğu açıklamada, Dargeçit Sulh Ceza Hâkiminin hukuksuz ve anlamsız tutumuna karşı HSYK, Adalet Bakanlığı, Midyat Adalet Komisyonu Başkanlığı şikayet dilekçesi ile bilgilendirme yapıldığı aktarıldı. Haksız ve mesnetsiz bir şekilde tüm avukatlara sorgu zaptına geçirdiği “hukuk dışı itham ve iftiraları” nedeni ile Dargeçit Sulh Ceza Hâkimi’ni kınadıklarını belirten Aras, hakimi istifaya çağırdı.
Aras, soykırımcı saldırıların ve sıkıyönetimin sürdüğü ilçelerde avukatların yaşadıkları zorluklara da dikkat çekerek kolluk görevlilerince avukatların engellenmeye çalışıldığını kimi zaman da hakaretlere maruz kaldıklarını ifade etti. Aras, bu baskı uygulamalarına son verilmesi çağrısında bulunarak avukatların mesleklerini icra ederken karşılaştıkları bu hukuksuzlukların yasal takipçisi olacaklarını söyledi.
NE OLMUŞTU?
Mardin’in Dargeçit ilçesinde Davut Demir adlı bir kişi silahla yakalandığı iddiasıyla 8 Ocak günü Sulh ve Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı. CMK gereği görevlendirilen avukat da duruşmada hazır bulundu. Ancak duruşmaya geçileceği sırada Hakim Orhan Tuğrul, avukatın Mardinli olduğunu öğrenmesi üzerine sorgu zaptına şu ifadeleri kaydetti: "Huzurda bulunan avukatın şüphelinin savunma hakkını engelleyebileceği, mahkemede yeterince güven oluşturmadığı, terör örgütüne sempati duyan, hatta destek veren avukatların da olduğunun bölgenin bir gerçeği olduğu ve bu nedenle örgüte sempati duyan bir avukatın şüphelinin gerçeği anlatmasını ve savunma yapmasının önüne geçebileceği değerlendirilmektedir. Şüphelinin hakkının mahkememizce teminat altına alınması gerekmektedir. Bu nedenle bu müdafi ile sorguya çıkılması mahkememizce uygun görülmemiştir."