Mardin’de Türk askerlerinin kaçırdığı yaşlı çifte işkence

Mardin’de Türk askerleri tarafından kaçırılan ve bir süre sonra gözaltında oldukları ortaya çıkan İbrahim ve Faize Dinler’in işkenceye maruz kaldığı bildirildi.

İbrahim (73) ve Faize (72) Dinler çiftinin, işgalci Türk devletinin Mardin’in Ömeryan (Omeriya) bölgesinde 22 Ekim'de başlattığı operasyon sırasında kaçırılmıştı. Tepkiler üzerine 27 Ekim günü çiftin gözaltında olduğu itiraf edilmişti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi, Dinler ailesinin başvurusu üzerine gözaltındaki çift ile bir görüşme gerçekleştirdi.

İHD Mardin Şube Başkanı Feyzi Adsız, görüşmeye ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.

Adsız, çiftin konuşmakta zorlandığını ve İbrahim Dinler’in gözaltına alındığı sırada ciddi bir şekilde şiddete maruz kaldığını belirtti.

Adsız, şiddet raporuna ilişkin bilgi alamadıklarını ifade ederken, İbrahim Dinler’in yaka paça yerde sürüklenerek, tekme ve tokatla şiddete uğradığını aktardı.

Adsız, “Çift, şiddet sırasında çığlık atıyor. Her iki isim de çok tedirgin görünüyordu. İşkence ve kötü muamele bir an önce ortaya çıkarılmalı ve failler cezalandırılmalıdır. Yaşlı çiftin bir an önce tam teşekküllü bir hastaneye sevklerinin yapılması gerekiyor” dedi.

İHD’li yetkili Feyzi Adsız,  “Yaşlı çift aileleri ile tehdit edilerek, ifadelerinin alınmaya çalışılmış. Çocuklarının gözaltına alınmamış olmasına rağmen her iki isme de çocuklarının gözaltında olduğu söylenmiş, hapse girecekleri söylenmiş. Dinler çifti psikolojik bir baskı ve işkence altında tutuluyor. Her iki ismin yaşları da göz önünde bulundurularak gözaltı süreleri uzatılmamalı ve tam teşekküllü bir hastaneye sevklerinin yapılması gerekiyor” diye ekledi.