MED Kooperatifi kongresini Düsseldorf'ta gerçekleştirildi

MED Üretim ve Paylaşım Kooperatifi'nin 2'nci Olağan Kongresi delegelerin ve Kürt siyasetçilerin katılımıyla Almanya'nın Düsseldorf kentinde gerçekleşti.

Kongrede DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başta zindanlar olmak üzere Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'nın bir çok merkezinde devam eden açlık grevi ve ölüm orucu direnişleri ile Barış Anneleri selamlandı.

Kongreye KNK Eşbaşkanı Nilüfer Koç, sürgündeki Kürt milletvekilleri Nursel Aydoğan, Lezgin Botan, Faysal Sarıyıldız ve Ekonomist Ahmed Pelda konuşmacı olarak katıldı.

Saat 12.00'de Lessing Gymnassim toplantı salonunda Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından açılış konuşması yapıldı.

Faaliyet ve mali raporlarının okunmasından sonra KNK Eşbaşkanı Nilüfer Koç ekonomik örgütlenmenin önemi hakkında bir konuşma yaptı.

Üç dönem HDP Diyarbakır Milletvekili olan Kürt siyasetçi Nursel Aydoğan ekonomik örgütlenmenin Kürtlerin yeni yaşam mücadelesinde çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, kooperatifin üye sayısının onbinlere çıkarılması gerektiğini söyledi. Kooperatif çalışmalarını önemsediğini belirten Aydoğan'ın kongreden sonraki ilk üye olacağını açıklaması alkışlarla karşılandı.

25. ve 26'ncı dönem HDP Van Milletvekili Lezgin Botan kongrede yaptığı konuşmada Rojava'da büyük bir devrim gerçekleştiren Kürt halkının lobicilik faaliyetlerinde çok iyi bir düzeyde olmamasının üzücü olduğunu söyledi. Diplomasi ve ekonomik örgütlenme konularına ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Botan, “Kürdistan'ın dört parçasında bir çok yeraltı ve yerüstü zenginlik kaynakları olduğu halde, bunlardan Kürtler dışında herkes faydalanıyor. Politik oyunlarla halkımız bunlara muhtaç bırakılıyor” dedi.

Kongrede 24., 25., ve 26'ncı dönem HDP Şırnak Milletvekilliği yapan Faysal Sarıyıldız da bir konuşma yaptı. Türkiye'de faşizmin geldiği aşamayı anlatan Sarıyıldız, “Bugün belki bedel ödüyoruz, ama sonunda kazançlı çıkan biz olacağız” diye konuştu.

Kürt ekonomist ve gazeteci Ahmed Pelda ise Almanya'da kurumsallaşmanın önemine değinerek ekonomik örgütlenmelerin stratejik olarak ele alınması gerektiğini vurguladı ve Almanya'daki örgüttlenme modelleri hakkında bilgi verdi.

Gelecek yönetim yılına dair fikir ve önerilerin alınmasından sonra seçimlere gidildi.

Buna göre:

Danışma Kuruluna: Sedat Mert, Hasan Özkan, Şenol Şimşek ve Faysal Sarıyıldız

Denetleme Kuruluna: Ruken Korkut, Erdal Irgat

Yönetim Kuruluna: Yusuf Durdu, Dilek Aydın, Niyazi Öztaş, Salman Irgat, Nihat Kaygalak, Doğan Yeşil ve Necdet Bayraktar seçildi.