‘Mutki belediyesi halkın sağlığını hiçe sayıyor’

‘Mutki belediyesi halkın sağlığını hiçe sayıyor’

Bitlisi’in Mutki ilçesinde belediye, şehir şebekesine ilkel ve genel sağlığa aykırı bir şekilde su sağlıyor. AKP’li belediye su azlığını gerekçe göstererek, çevresinde hayvanların otladığı ve kirliliğe açık dere kaynağından ilkel yöntemlerle ilçeye su veriyor. AKP'li belediye başkanı halkın, sağlıksız su verilmesine ilişkin şikayetlerinin 'komplo' olduğunu öne sürdü.

Mutki belediyesinin ilçeye verdiği su şebekelerinden su değil, mikrop aktığını söyleyen Gökhan Güllübardak, belediyenin sağlıksız su şebekesi ve kirli su vermesi nedeniyle halkın sağlığını tehlikeye attığını belirtti.

Güllübardak, Mutki’ye sağlanan içme suyunun az olması nedeniyle belediye ilçenin üç kilometre uzağında bulunan Üstyayla Köyü yolu üzerindeki Haftepe mevkiine dökülen Büjerk Deresi üzerinde yapılan üstü ve etrafı açık bir göletten su verildiğini söyledi. Göletteki suyun hiçbir dinlendirme ya da arıtmaya tabii tutulmadan kente verildiği için sağlıksız olduğunu da vurgulayan Güllübardak, “Mutki Belediyesi halk sağlığını hiçe sayıyor” dedi.

Genel anlamda Mutki’ye içme suyu sağlanan kaynakların halinin içler acısı olduğunu da vurgulayan Güllübardak şunalar dikkat çekti: “İlçe merkezine yakın mevkilerdeki dere ve akarsulara yapılan ilkel göletlerin içine konulan borularla bekletme ya da arıtma işlemine tabi tutulmadan şehir şebekesine verilen sular hastalık saçıyor.”

Göletin başında konuşan Güllübardak, sağlıksız içme suyu nedeniyle çocuğunun ölüm riski atlattığını da söyledi. Konu ile ilgili resmi kurumlara başvuruda bulunmasına rağmen, bugüne kadar bir gelişme olmadığını da aktaran Güllübardak, Mutki’deki içme suyunun analizinin dahi yapılmadığını da ifade etti.

“Mutki Belediyesi tarafından şehir şebekesi olarak getirilen ve içme suyu olarak konut ve işyerlerine dağıtılan şebeke kirli olup, ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır” diyen Güllübardak, fiziki arıtma olmadığı için suyun çamurlu geldiğini de belirtti.

Kaynağın açıkta ve besi hayvanlar için de su kaynağı olarak kullanıldığını söyleyen Güllübardak, “Hayvan dışkısı suya karışmaktadır. Bu nedenle 4 yaşındaki oğlum enfeksiyon kaptı. Oğlumunun tedavisinin başladığı tarihten bu yana içme suyunu hazır su olarak kullanıyorum. Ancak halen şehir şebesesi suyunu sebze, meyve sulamada ve yemek yapımında kullanıyoruz” dedi.

Mutki ilçesi su analiz raporlarının kendisine verilmesi için birçok kez talepte bulunduğunu ve hiçbir cevap alamadığını da sözlerine ekleyen Güllübardak, su analizlerinin yapılmadığını da vurguladı.

Su şebekesinin bağlı olduğu depoların birçok yerde ahırlarla komşu olduğunu hatırlatan Güllübardak, mahkemeye de başvurduğunu, ancak bir cevap alamadığını da kaydetti. Yetkililerin soruna bir an önce el koyması gerektiğini de sözlerine ekledi. Mutki Belediyesi ayleyhine dava açtığını, ancak davanın sümen altı edildiğini de kaydetti.

Mutki Belediye Başkanı AKP’li Vahdettin Barlak bütün bunların ‘komplo’ olduğunu öne sürdü.