Nineyi devlet, torununu DAİŞ öldürdü
Nineyi devlet, torununu DAİŞ öldürdü
Nineyi devlet, torununu DAİŞ öldürdü
Şırnak’ta 12 Haziran 2011’de polisin attığı gaz bombasıyla yaşamını yitiren Hatice İdin’in (54) 20 yaşındaki torunu Sinan İdin ( Dewran Besta) Kobanê direnişinde yaşamını yitirdi. İdin’in ailesi Kobanê sınırındaki Mehser köyündeki direniş nöbetinde taziyeleri kabul ediyor.
Şırnak’ta 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde seçim zaferinin kutlandığı sırada polisin attığı gaz bombasıyla fenalaşan ve Batman Özel Dünya Hastanesi'nde 18 gün yaşam mücadelesi veren Hatice İdin’in (54) torunu Sinan İdin ( Dewran Besta), babaannesinin katledilmesine karşı olarak katıldığı özgürlük mücadelesinden sonra Kobanê direnişinde yer aldı. 20 yaşında yaşamını yitiren İdin, 17 yaşında lisede okuduğu sırada bir eyleme katıldığı gerekçesiyle “KCK yapılanması içerisinde yer alma” iddiasıyla gözaltına alınarak, tutuklandı. Yaklaşık bir yıl Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan İdin, parmaklıklar ardından yüzleştiği devletin gerçek yüzüyle dışarı çıkınca tekrar karşılaştı. Kentte seçim kutlamalarına müdahale sırasında kullanılan gaz bombası sonucunda İdin’in babaannesi Hatice İdin, fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Ancak 18 gün boyunca verdiği yaşam mücadelesine yenik düştü. Kobanê direnişinde yaşamını yitiren İdin’in 90’lı yıllarda köy boşaltmadan başlayarak o günlere kadar gelen öfkesi daha da katlandı ve özgürlük tutkusuyla bütünleşti. Özgürlük tutkusunu ise o dönem yeni yeni filizlenen Rojava devrimine dahil olarak somutlaştırdı. Yaklaşık iki yıl önce YPG saflarına katılan İdin, en son DAİŞ çetecilerine karşı tarihi bir direnişin verildiği Kobanê’de yer aldı. İdin, bugün 30’uncu gününü geride bırakan Kobanê direnişinde 12 Ekim günü yaşamını yitirdi.
DİRENİŞ NÖBETİNDE TAZİYE
İdin’in yaşamını yitirdiği haberini alan ailesi, Kobanê direnişiyle bütünleşen sınır hattındaki nöbet eyleminin tutulduğu Mehser köyüne geldi. Dün akşam saatlerinde köye gelen aile bireyleri, çocuklarının cenazesini almak için Suruç Kaymakamlığı’na başvuru yaptı. Aileye halen bir cevap verilmezken, aile direniş nöbetinin kurulduğu Mehser köyünde taziyeleri kabul etmeye başladı. Direniş nöbetini sürdürenler, İdin ailesinin köy camisinde kurduğu taziyeyi ziyaret ederek, aileye başsağlığı diliyor.
Ziyaretleri kabul eden baba Temer İdin, oğlunun devletin baskı politikalarından dolayı özgürlük saflarına katıldığını belirterek, babaannesinin devlet eliyle katledilmesinin ardından daha fazla buralarda kalamadığını ifade etti.
İdin ailesinin kaymakamlığa yaptığı başvurunun ardından alınacak olan cenaze Şırnak’a götürülerek son yolcuğuna uğurlanacak.
Öte yandan İdin ailesinin yaşadığı Besta Dereler bölgesindeki köylerinin 1989 yılında devlet tarafından boşaltılmasının ardından köylerini terk ederek, Şırnak’a yerleştikleri ama ailenin bir bölümünün de Güney Kürdistan’a geçtiği öğrenildi. Aileden halen Maxmur Kampı’nda yaşayan birçok bireyin olduğu öğrenilirken, İdin’in dedesi Yusuf İdin’in de halen Gre Gewre Kampı’nda yaşadığı ve yıllardır Şırnak’a gelemediği öğrenildi.