Norveç Dışişleri Bakanı tecride ilişkin önergeyi cevapladı

İmralı Adası'nda rehin tutulan Abdullah Öcalan'a yönelik tecritle ilgili soruyu yanıtlayan Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide, hükümetin Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara yönelik tecridin kaldırılması için girişimlerini sürdüreceğini söyledi.

Sosyalist Sol Parti Milletvekili Freddy André Øvstegård'ın Kürt Halk Önderi Öcalan ve İmralı Adası'nda rehin tutulan diğer tutsaklara uygulanan tecridi 18 Aralık 2020 günü verdiği yazılı bir soru önergesiyle parlamentonun gündemine getirdi.

Kürt Halk Önderi Öcalan ve diğer tutsaklara yönelik tecridin son bulması ve haklarının güvence altına alınması için Norveç Dışişleri Bakanı  Ine Eriksen Soreide'nin girişimde bulunmasını istedi.

Øvstegård, önergesinde Avrupa Konseyi'nin İşkenceyi Önleme Komitesi'nin yayımladığı raporda (CPT) İmralı'da tutulan Kürt Halk Önderi Öcalan ile diğer 3 tutsağa yönelik yasakları eleştirdiğini ve tecridin hafifletilmesini talep ettiğini hatırlattı. Norveç Dışişleri Bakanı  Ine Eriksen Soreide'den Türkiye ile yaptığı görüşmede Öcalan ve diğer tutsakların haklarının korunmasını gündeme getirmesini talep etti.

Pek çok uluslararası kuruluşun Türk devletinin siyasi tutsakların insan haklarını ihlal etmesini gündeme getirdiğini hatırlatan milletvekili, Türk devletinin tutumunun Türk devleti ile Kürt Halkı arasındaki sorunun barışçıl çözümünü engellediğine dikkat çekti.

Türkiye'de gerçekleşen insan hakları ihlallerinin kaygı verici olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Soreide, Avrupa Konseyi üyesi Türkiye'nin Avrupa insan hakları sözleşmeleri, temel demokratik haklar ve hukuk devletinin ilkelerine saygı gösterme yükümlülüğü bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin söz konusu yükümlülükleri yerine getirmesi için konuyu 2019 yılının ağustos ayında Türk Dışişleri Bakanı ile yaptıkları görüşmede gündeme getirdiklerini ve geçtiğimiz yıl yapılan Avrupa Konseyi toplantılarına konuyu yeniden ele aldıklarını hatırlattı.

CPT'nin İmralı'yı ziyaretinden sonra yayınladığı raporun ardından Türk devletinin 2019 mayısından sonra aldığı önlemleri doğru yönde atılmış ancak yeterli olmayan önemli bir adım olarak değerlendiren Soreide, avukat ve ailelerin tutsakları düzenli olarak ziyaretlerinin engellenmesini, tutsakların bir birleriyle yeterli derecede ilişki kurmalarının yasaklanmasını ve havalandırma zamanının yetersizliğini eleştirdi. 

Soreide, Norveç Hükümetinin Türk devletinin insan hakları ihlallerini artırmasına bağlı olarak sivil toplum kuruluşlarına yaptığı yardımları artırdığını somut rakamlar vererek dile getirdi. Norveç'in Türkiye'deki insan hakları örgütlerine 2018 yılında yaptığı 11,5 milyon kron yardımı 2020 yılında 23 milyona yükselttiğine dikkat çekti.

Gönderilen maddi desteklerin basın ve ifade özgürlüğünü, kadın ve erkek eşitliğini, kadın haklarını savunan ve işkenceye karşı mücadele eden sivil toplum kuruluşlarına verdiğini belirtti. Norveç'in ayrıca mahkumların haklarının iyileştirilmesi için mücadele eden kuruluşlara destek verdiğine dikkat çekti.

Soreide, Norveç hükümetinin Türkiye'nin insan hakları sözleşmelerine saygı duyması için girişimlerini sürdüreceğini belirttikten sonra ”Hükümet için  Öcalan ve diğer tutsakların haklarının korunması önemli ve Norveç ülkedeki insan hakları ihlalleriyle ilgili konular hakkında sorular sormayı sürdürecek” dedi.

İsveç Sol Parti, Aralık ayında verdiği yazılı bir soru önergesiyle 21 yıldan bu yana İmralı Adası'nda tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve arkadaşlarına uygulanan tecridi gündeme getirmiş ve tecridin kaldırılması için Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin girişimde bulunmasını istemişti.