Oluç: El pençe durmayacağız!  

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, Eş Genel Başkan Pervin Buldan hakkındaki 'zorla getirilme' kararına tepki göstererek, "El pençe divan duran siyasetçi olmayacağız" mesajını verdi.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Oluç, Avrupa Konseyi'ne bağlı Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu'nun (CEPEJ) Avrupa yargı sistemleri raporunu yayımladığına dikkat çekerek, "Orada kişi başına düşen yargı harcamalarında Türkiye 18,2 Euro ile yer alıyor, Avrupa ortalaması ve 52,7 Euro. Keşke Türkiye’deki yargı sisteminin tek sorunu bu olsa. Türkiye’deki yargı sistemi tam anlamıyla çökmüştür" dedi.

'BAŞIMIZI DİK TUTACAĞIZ'

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan hakkındaki 'zorla getirilme' kararına tepki gösteren Oluç, kararın yasa dışı olduğunu söyledi, "Çünkü Pervin Buldan’ın dokunulmazlığı vardır, 24 Haziran’da seçilerek tekrar dokunulmazlık kazanmıştır. Bu Anayasa’ya da Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere de aykırıdır" diye ekledi.

Oluç, "Bizim el pençe divan duran siyasetçi olmayacağımızı AKP biliyor. Biz bunu bugüne kadar kanıtladık. Bizim siyasetçilerimiz asla görüşlerinden taviz vermediler, tüm baskılara rağmen başlarını dik tuttular. Bunu iktidar biliyor ama yargı da bilmeli. Yargı da bilsin ki hiçbir koşulda, hangi sopayı sallarsanız sallayın el pençe divan durmamak konusunda kararlıyız" diye konuştu.

'DEMİRTAŞ ÜZERİNDEN SUÇ İŞLİYORLAR'

HDP'nin rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili karara da değinen Oluç, şöyle devam etti:

"Edirne’de rehin tutulan Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi mahkeme. Bu mahkeme defalarca talep edilmesine rağmen Sayın Demirtaş’ın Meclis’te, Meclis kürsüsünde, grup konuşmalarında, yani kürsü dokunulmazlığı olan alanlarda yaptığı konuşmaların çözümlerini yaptırmıyor. Yani mahkeme heyeti, 'takmıyorum 83. maddeyi, takmıyorum Anayasa’yı' diyor. Açıkça suç işliyorlar.

Adil yargılama yok, ön yargı var, önceden verilmiş hüküm var. O mahkeme heyeti Demirtaş’ı Cumhurbaşkanı adayı olmasına rağmen tahliye etmemiştir. Ve bu durum seçimleri doğrudan etkilemiştir. Bu heyet Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanması için ortam hazırlamıştır."

'İŞÇİLERİN HAKKINI YANDAŞ SERMAYEYE VERİYORLAR'

AKP'nin işsizlik fonunu sermayeye peşkeş çekmesine de tepki gösteren Oluç, şöyle dedi: "İktidar ne yapmış fon gelirlerini? Hazine tahvillerini satıp kamu bankalarına aktarmış. İşsizlerin hakkı olan paralar kamu bankalarına aktarılmış. Neden kamu bankalarında sermaye sıkıntısı var? Çünkü kamu bankalarının kaynakları sermayeye peşkeş çekiliyor. Siz işçilerin hakkı olan alın terini yandaş sermayeye peşkeş çekiyorsunuz. Bu hem yasal suç hem de vicdani suç.

Geçtiğimiz yıl işsizlik fonunun sadece yüzde 30’u işçiler için kullanılmış. Milyonlarca işsiz var bu ülkede, siz onların haklarını yasaları çiğneyerek bir yerlere peşkeş çekiyorsunuz."