Ortadoğu Kadın Konferansı’nda kadın direnişi ele alınacak

Ortadoğu Kadın Konferansı’nda kadın direnişi ele alınacak

Ortadoğulu kadınlar, önemli bir buluşma için bir araya geliyor. Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nin  (DÖKH) öncülüğünde düzenlenen konferansın sloganı ise “Jin, Jiyan, Azadi.” Bugün Amed’de başlayan 1. Ortadoğu Kadın Konferansı, bölgenin çeşitli ülkelerindeki deneyimleri paylaşmayı hedefliyor.

Konferans, 9 Ocak günü Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’e adanıyor. Hazırlık Komitesi, “Arkadaşlarımızın katliamına verilecek en yerinde cevaptı sanki her yerdeki Sakine, Fidan ve Leylalarla tanışmak, dokunmak ve buluşmaktır” diyor.

10 kişilik bir çalışma grubu ile hazırlıklrının yürütüldüğü konferansta, Tunus’ta düzenlenen Dünya Sosyal Formu’nda, Nepal’deki Kadın Buluşması’ndan tutalım da Hindistan’a kadar çalışmalar yürütüldü.

25 ülkeden farklı kültür, inanç, etnisite, cinsel eğilim, yaş, sınıf ve dilden yüzlerce kadına ev sahipliği yapan 1. Ortadoğu Kadın Konferansı aynı zamanda, egemenlerin sınır tanımayan katliamlarının karşısında, kadının sınır tanımayan mücadelesini ve özgür yaşam iradesini bir kez daha ısrarla ortaya koymayı hedefliyor.

Bugün başlayan konferans, 2 Haziran’a kadar devam edecek. Konferansın birinci gününde İran’da kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konusunda akademik çalışmaları ile tnınan Shahla Ezazi, Afganistan’da Kharzai hükümetine karşı en güçlü muhalif ses ve eski parlamenter Malalai Joya, Mısır’da kadın mücadelesi üzerine çalışn Rabab el-Mahdi ve Filisten’den Rabab Abdülhadi ile kadın tarihi ele alınacak. Rojava’dan da Asya Abdullah ile Sosyalist Feminist Kolektif’ten Filiz Karakuş geçmişten bugün erkeklerin ve savaşların tarih yazdığı bu coğrafyada kadınların tarihini değerlendirecek. Türkiye'den Fatma Bostan Ünsal toplumsal cinsiyet ve Ortadoğu'da kadın tarihini Müslüman kadın bakış açısı ile analiz edecek.

Konferansın ikinci günü Filistin kadın hareketi deneyimlerini bu mücadelenin sembol aktivistleri Amal Whadan ve Rawda Odeh konuşmacı. Mısır'da orduya dava açmış ilk kadın Samira İbrahim devrim sürecinde kadının militarist düzen ile mücadelesini değerlendirecek.

Mısır'da Değişim için Ulusal Meclis üyesi Shahenda Maklad değişim sürecinde köylü mücadelesini paylaşacak. İran'dan akademisyen Firouzeh Mohajer, çatışmalı bölgelerde barış üzerine çalışan Susan Tahmasabi ve kadın idamları davalarının savunma avukatı Shadi Sadr İran'ın diktatör sistemine karşı kadınların ailede, şeriat hukukunda ve sosyal hayatta verdiği mücadeleyi Bir Milyon İmza Kampanyası, Recm Asla ve daha birçok eylemlilik üzerinden anlatacak. Pakistan'dan sanatçı Sarah Husein kadının direnişini değerlendirecek. Hindistan'dan aktivist Ranjana Kumari kadın mücadelesini emek mücadelesi çerçevesinden ele alacak. Libya'dan ise Kaddafi sonrası düzeni şekillendiren kadınlardan hukuk profesörü Salwa El Daghili 'geçiş dönemi adalet' anayasa yazımı ve demokratikleşmede kadının rolünü aktaracak. Fas'tan sanatçı Naima Zitan ile teatral performansların nasıl bir aktivizm alanına dönüştüğünü değerlendirecek.

Kürdistan'ın dört parçasından ve diasporadan Kürt kadınları da sömürgeci güçlere ve erkek egemen sisteme karşı verdiğimiz cins ve özgürlük mücadelesini yerelde, ulusalda ve ulus ötesi alanda nasıl öngördüğünü ele alacak.

Konferansın üçüncü gününde ise Ortadoğu'daki değişim ve dönüşüm sürecinde ortak bir direniş hattı örmek; gerçekleşen dönüşüm süreçlerinde bedelini ve emeğini veren özneler olarak yer almak için kurulabilecek örgütlenme modelleri üzerine tartışma yürütülecek.  Bu konuda birçok çalışması bulunan İranlı akademisyen Minoo Moallem uluslar ötesi örgütlenme modellerini değerlendirecek. Tunuslu Kadınlar Koalisyonu modelini Salwa Ben Afia Giga, Barış için Kadın Girişimi modelini Nükhet Sirman ele alıyor. Arap Kadın Birliği'nin Genel Sekreteri Ramzia Abbas El-Aryan ise Arap dünyasında kadınların nasıl yan yana gelerek örgütlendiğini paylaşacak. Mısır Sosyalist Partisi'nden Karima Ali Hefnawy ve Arap Dünyasında Kadın Ayaklanması Ağı'ndan Faraq Barqawi ise geleneksel ve sosyal medya alanında kadın örgütlenme modellerini tanıtacak."