Özer hükümlü olmadığı için yasadan faydalanamıyor
Özer hükümlü olmadığı için yasadan faydalanamıyor
Özer hükümlü olmadığı için yasadan faydalanamıyor
78. F Oturması'nda, 8 Ağustos 2012'de kuyumcu soygununa katıldığı iddiası ile çıkan çatışmada yaralı olarak tutuklanan hasta tutuklu Ali Haydar Yıldız'ın, sağlık sorunları ve yaşadığı hak ihlalleri kamuoyu ile paylaşıldı. Yıldız, daha hüküm giymediği için ATK raporuna rağmen serbest bırakılmıyor.
İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu tarafından gerçekleştirile F Oturması eylemlerinde 78. haftaya gelinirken, hasta tutuklu Ali Haydar Yıldız'ın hapishanedeki hak ihlalleri ve sağlık sorunlarına dikkat çekildi.
İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu adına basına açıklamalar yapan sanatçı Mehmet Özer, 12 Eylül darbesinin üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen bugün hem hapishane politikaları hem de insan hakları anlayışında bir değişiklik olmadığını kaydetti.
Özer, bu hafta 8 Ağustos 2012'de kuyumcu soygununa katıldığı iddiası ile çıkan çatışmada yaralanan Ali Haydar Yıldız'a Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığı halde ilk 8 saatte gereken tıbbi müdahalenin yapılmadığı ve baygın haldeyken Terörle Mücadele Polisleri tarafından zorla ifadesinin alındığını belirtti.
Özer, Kartal'dan sonra Samatya Sosyal Sigortalar Hastanesi'ne götürülen Yıldız'ın, omuriliğindeki kurşun çıkarılamadığı için belden aşağısının felç kaldığı ve sürekli yattığı için vücudunda yaralar oluştuğunu belirtti.
Özer, İHD avukatlarının Ali Haydar Yıldız ile ilgili hazırladığı raporunu paylaştı: "Sedyeyle görüş yerine getirilen ve oldukça bitkin olduğu görünen Ali Haydar Yıldız'ın üzerinde kanlı bir çarşaf vardı. Olay tarihinden itibaren 4 ay geçmiş olmasına rağmen henüz banyo yaptırılmamış. Metris 2 No'lu cezaevi revir bölümünde kaldığı 1 hafta boyunca kendisi özel bakım ihtiyacını karşılayamadığı için altının temizlenmesi gerektiğini, ancak hiçbir sağlık görevlisinin bunu yapmadığını, artık iyice kokmaya başladığı için revirdeki adli tutukluların şikayetleri üzerine, zoraki biçimde tek bir kez altının temizlendiğini belirtmiştir."
Yıldız'ın sürekli yatmaktan kaynaklı vücudunda oluşan yaralarının dayanılmaz acılar verdiğini, antibiyotik ve ağrı kesici almasına rağmen bunun çözüm olmadığını kaydeden Özer, havalı yatak talebinin de karşılanmadığını belirtti.
Gelinen noktada, hasta tutuklu Ali Haydar Yıldız'a Adli Tıp tarafından "Maruz kaldığı ağır sakatlık nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyeceği, bir başkasının desteği ile bakıma muhtaç olduğu" şeklinde rapor verilmesine rağmen hala tahliye edilmediğinin altını çizen Özer, raporun ardından Cumhuriyet Başsavcılığının "yasadan tutuklu olanlar değil, hükümlü olanlar yararlanır" dediğini ve tahliyesini reddettiğini aktardı. Ağır hasta tutuklular ile ilgili "tutuklu/hükümlü" ayrımı yapılıyor olmasının başlı başına hukuksuzluk olduğunu dile getiren Özer, adli tıp tarafından Yıldız'a verilen raporun gereğinin acilen yapılmasını istedi.