Paris katliamı BM gündemine taşınıyor
Paris katliamı BM gündemine taşınıyor
Paris katliamı BM gündemine taşınıyor
Paris'te 9 Ocak günü üç Kürt kadın devrimcinin infazı Cenevre'de yapılacak BM İnsan Haklar Konseyi toplantısında gündeme getirilecek.
BM İnsan Hakları Konseyi'nin 25 Şubat'tan itibaren Cenevre'de başlayacak oturumları sırasında, Paris'te 9 Ocak günü katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi) gündeme gelecek.
Irkçılığa Karşı Halkları Dostluğu Hareketi'nin (MRAP) BM'deki daimi temsilcisi Gianfranco Fattorini, BM'nin birçok özel mekanizmasını bu konuda sorgulayacak. MRAP, "Bu yargısız infazlar, sivil, siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik hakları ısrarlı bir şekilde ihlal edilen Kürt azınlık ile Türk hükümetini karşı karşıya geldiği çok uzun süreli çatışma ve hükümetin 30 yıldan beridir süren çatışmaya son vermek için PKK ile barış görüşmeleri yapması bağlamında ele alınmalı" dedi.
MRAP, "Bu cinayetlerin sabote etmeyi hedeflediği barış sürecinin korunması için derinleştirilmiş ve tarafsız bir adli prosedürün yürütülmesi önemlidir" diye ekledi.
Bu nedenle MRAP, Fransız makamlarını, "motivasyonları açık bir şekilde siyasi olan bir olay konusundaki kriminal soruşturmasını açık, şeffaf, hızlı ve derinliğine sürdürmeye" çağırdı.
Yine, yargıçlar ve avukatların bağımsızlığı üzerine Özel Raportör'ü bu soruşturmanın sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasını sağlamaya çağıran MRAP, ayrıca yargısız infazlar, toplu veya keyfi infazları inceleme üzerine Özel Raportör'ün de üç kadının yargısız infazını incelemesini istedi.
Irkçılık karşıtı hareketin çağrıları arasında düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını koruma Özel Raportörü'nün "siyasi gerekçelerle Kürt azınlığa dayatılan kısıtlamaları incelemesi ve siyasi karakterli adli prosedürlerle yüzyüze kalan onlarca Kürt gazetecinin adli prosedürlerini yakından takip etmesi" de var.
Bununla birlikte barışçıl toplantı ve dernek özgürlüğü hakkı üzerine Özel Raportör'den "Kürt azınlığa ait siyasi, sosyal veya kültürel tüm grupların bu temel hakkına getirilen kısıtlamaları incelemesini" isteyen MRAP, insan hakları savunucularının durumuna ilişkin Özel Raportör'ü ise Türkiye'de Kürt insan hakları savunucularının mağduru olduğu temel haklara yönelik ihlalleri gözetlemeye çağırdı.