Paris ve Düsseldorf’ta kadınlardan ‘Adalet istiyoruz’ eylemi
Paris ve Düsseldorf’ta kadınlardan ‘Adalet istiyoruz’ eylemi
Paris ve Düsseldorf’ta kadınlardan ‘Adalet istiyoruz’ eylemi
Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilmesi Fransa’nın başkenti Paris’te protesto edildi. 9 Ocak katliamının 260 gününde gerçekleşen eylemde Kürt kadınları “Adalet istiyoruz” talebini bir kez daha dile getirdi. Almanya’nın Düsseldorf kentinde de kadınlar aynı taleple Fransız konsolosluğu önünde gösteri yaptı.
Paris’te bulanan Kürdistan Sanat Akademesi’nin önünde başlayan protesto yürüyüşü çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan kalabalık bir kitle katıldı. 9 Ocak katliamının gerçekleştiği Kürdistan İnformasyon Bürosu önüne kadar yürüyen kadınlar 3 kadın devrimcinin posterlerini taşıdı.
“Sessizliğiniz ortaklığınızdan mı?” ve “Failleri bulun” pankartları arkasında yürüyen kadınlar, İnformasyon Bürosu’nun önüne ulaştığına saygı duruşuna geçti. Villers les bel banliyösü Kadın Komisyonu adına konuşan Dilek Bilmez “8 aydan beri her hafta katliamın gerçekleştiği yerde eylem yapmamıza rağmen Fransa hükümeti bu olayın arkasındaki güçleri açıklamış değil. Biz de Cumartesi anneleri gibi Çarşamba gününü hesap günü olarak sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Sanatçı Sara Zağros 3 devrimci kadın için yazdığı türküyü söylerken, çocuklar da ellerindeki karanfilleri kapının önünde bırakıp mum yaktı. Eylem “Hepimiz Sara, Rojbin ve Ronahi’yiz” sloganları eşliğinde son buldu.
DÜSSELDORF’TA FRANSIZ KONSOLOSLUĞUNUN ÖNÜNDE EYLEM
Her Çarşamba günü Almanya’nın Düsseldorf kentinde bulunan Fransız konsolosluğu önünde gerçekleşen protesto gösterisi “Suskunluğunuz ortaklığınızdan mıdır?” sloganıyla yapıldı. Eyleme bu hafta Essen kentinden Kürtler katıldı.
Paris’te katledilen Kürt kadın devrimcilerin anıldığı gösteride yapılan konuşmalarda “Üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesinin üzerinden 8 aydan fazla zaman geçmesine rağmen Fransa hükümeti suskunluğunu koruyor. Bu suskunluk suç ortaklığı anlamına geliyor” görüşü dile getirildi.
8 ay içerisinde Kürtlerin öfkesinin daha da büyüdüğü belirtilen konuşmalarda bir an önce suçluların ve suç ortaklarının açığa çıkartılıp yargılanması talep edildi. Eylem “Şehit namirin”, “Êdî bes e”, “Ne unutacağız, ne de af edeceğiz” sloganlarıyla sona erdi.