Parti ve sendikalar 'Yaşamı Savunuyoruz' nöbetini sahiplendi

İHD’nin nöbet eylemini ziyaret eden parti, sendika ve STK'ler, İmralı'daki tecridin her yere yayıldığını belirtti, hasta tutsakların özgürlüğü için mücadeleyi büyütme mesajı verdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), hasta tutsaklar ve cezaevlerindeki ölümlere ilişkin 30 kentte “Yaşamı Savunuyoruz” nöbet eylemi gerçekleştirdi. İHD’nin Ankara Şubesi'nde yapılan nöbet eylemini çok sayıda kurum, sivil toplum örgütü, siyasi parti temsilcisi de ziyaret etti.

'İMRALI TECRİDİ TÜM CEZAEVLERİNE YAYILDI'

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara İl Meclisi Eşsözcüsü Fikret Çağlayan, cezaevleriyle iktidarın kendi rejimini kurmaya çalıştığını, bu durumun cezaevlerinde ölümlere neden olduğunu ifade etti. Türkiye'de toplumsal muhalefette yer alanların cezaevi gerçekliğiyle yüzleştiğini kaydeden Çağlayan, “Sistem kendi rejimini cezaevlerinden kurmaya çalışınca baskı, şiddet anlayışı her yerde devam ediyor. Cezaevinde baskı ve tecrit daha derin oluyor" dedi.
İmralı’da başlayan tecridin tüm cezaevlerine yayıldığının altını çizen Çağlayan, tecride karşı çıkışın gündemde tutulması gerektiğini söyledi. İHD’nin başlattığı nöbet eylemini büyütmenin önemine dikkat çeken Çağlayan, “Sadece eylem boyutuyla da değil sürekli gündemimizde tutmalıyız. Nöbeti bir başlangıç olarak kabul etmeliyiz, biz de HDK olarak bu sürece katkı sunmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

'BU EYLEME GÜÇ VERMELİYİZ'

Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası (TARIM ORKAM-SEN) Genel Başkanı Ahmet Keleş, “Hepimizin bildiği iktidarlar kendi meşruiyetini cezaevleri üzerinden ilan ederler. İHD’nin başlattığı bu eyleme sahip çıkmak, güç vermek gerekiyor. Derin yara olan cezaevlerine karşı daha duyarlı olmalıyız” dedi.

'TUTSAKLAR DÜŞMAN HUKUKUYLA KARŞI KARŞIYA'

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Halit Elçi, "Türkiye'de çok sayıda tutuklu var bunların önemli bir bölümü siyasi mahpus. Türkiye, Avrupa'da en çok tutuklu bulunan ülkedir. Türkiye cezaevleri çok zor koşullar içeriyor, tutsaklar tam bir düşman hukukuyla karşı karşıya" diye belirtti.
Hasta tutukluların son günlerini bile aileleriyle geçirmelerinin engellendiğinin altını çizen Elçi, “Faşizan bir uygulamadır, insanlık dışı bir uygulamadır. Buna karşı bütün demokratik kitle örgütlerinin, sosyalistlerin karşı çıkması bir insanlık görevidir" vurgusunda bulundu.

‘NÖBET EYLEMİNİ SAHİPLENELİM'

HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun, “Çok sayıda siyasi tutsak cezaevlerinde yaşamını yitirdi. İlaçları verilmedi, sağlık ve tedavi hakları engellendiği için yaşamlarını yitirdi. ‘Yaşamı savunuyoruz’ adalet nöbetini sahiplenmek gerekiyor. Hasta tutukluların Türkiye cezaevleri koşullarında yaşaması mümkün değil, bu nedenle hasta tutsaklara özgürlük diyoruz” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, “Tutsakların özgürce yaşayabilecekleri, özgürlüklerini yaşayabilecekleri bir dönemi örgütlemeye devam edeceğiz” diye belirtti.