Patnos L Tipi’nde insanlık dışı koşullar!

Ağrı Patnos L Tipi Cezaevi’nde siyasi tutsaklara insanlık dışı koşulların dayatıldığı ortaya çıktı. Tutsaklardan Şebap Sosa’nın kardeşi Yusuf Sosa, cezaevinde en temel ihtiyaçlarının dahi karşılanmadığını, ayrıca tacizin yaşandığını aktardı.

Ağrı Patnos L Tipi Cezaevi’nde siyasi tutsaklara insanlık dışı koşulların dayatıldığı ortaya çıktı. Tutsaklardan Şebap Sosa’nın kardeşi Yusuf Sosa, cezaevinde sıcak su, revir gibi en temel ihtiyaçlarının dahi karşılanmadığını, ayrıca tacizin yaşandığını aktardı.

'40 GÜNDÜR SICAK SU VERİLMİYOR!'

Hak ihlallerine her gün bir yenisinin eklendiği Türkiye cezaevlerinde, siyasi tutsaklara yönelik insanlık dışı uygulamalar hız kesmeden sürüyor. Bu cezaevlerinden biri olan Patnos L Tipi Cezaevi’nde tutsakların en temel ihtiyaçlar olan sıcak su, banyo , revir ihtiyaçlarının dahi karşılanmadığı ortaya çıktı. 

Tutsak ağabeyi Şebap Sosa ile telefonda görüşen Yusuf Sosa, siyasi koğuşlara 40 gündür sıcak su verilmediğini, musluklardan akan şebeke suyunun lağım koktuğunu, yemeklerin çok kötü olduğunu, revire çıkartılan hasta tutsakların ise sözlü tacize uğradığını anlattı. Bu kötü koşulların yanı sıra baskıların da devam ettiğini belirten Sosa, görüşlere gelen ailelere ince arama dayatıldığını, tutsaklara gelen mektupların da verilmediğini belirtti.

HASTA TUTSAKLARA TACİZ!

Bu insanlık dışı koşulları protesto etmek için siyasi tutsakların açık görüşe çıkmama eylemi yaptığını ancak bunun da sonuç vermediğini dile getiren Sosa, “Ağabeyim ile yaptığım telefon konuşmasında koşulların düzeltilmediğini öğrendim. Sıcak su verilmediği için hâlâ yıkanamadıklarını, yemeklerin yenilemez halde olduğu için de aç kaldıklarını anlattı. Revire çıkartılan hasta tutsakların sözlü tacize uğradığını; bu keyfi uygulamalara karşı yazdıkları şikayet dilekçelerin ise işleme koyulmadığına dikkat çekti” dedi. 

DUYARLILIK ÇAĞRISI

PKK davasından hüküm giyen ve 4 senedir cezaevinde olan 32 yaşındaki ağabeyinin, ailenin yaşadığı Ağrı’ya kendi isteğiyle sevk edildiğini anlatan Sosa, daha önce Tekirdağ F Tipi ve Ordu E Tipi cezaevlerinde tutulduğunu ancak hiç bu kadar kötü koşullarla karşı karşıya kalmadığını belirtti. 

Siyasi tutsakları sindirmek amacıyla dayatılan bu kötü koşulların derhal düzeltilmesini isteyen Sosa, herkese duyarlılık çağrısında bulundu. Yusuf Sosa, şunları da kaydetti: “Siyasilere ceza içinde ceza çektiriyorlar. En temel insani ihtiyaçları bir bezdirme aracı olarak kollanıyorlar. 40 gündür sıcak su verilmediği için ya lağım kokan buz gibi sularda ya da hiç yıkanamıyorlar; yemek yiyemiyorlar, revire ya çıkartılmıyorlar ya da çıkartıldıklarında tacize uğruyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu insanlık dışı koşullar iyileştirilmesi için herkese duyarlılık çağrısı yapıyorum."