PÇDK seçim programını açıkladı, adayları tanıttı

PÇDK seçim programını açıkladı, adayları tanıttı

Federal Kürdistan Bölgesi'nde 21 Eylül günü yapılacak olan parlamento seçimleri öncesinde PÇDK, adaylarını tanıttı. Seçim bildirisi ve programını da açıklayan PÇDK Listesi Başkanı Necibe Ömer, "Demokrasi, kadın özgürlüğü, ekolojik hassasiyet, dürüstlük, yolsuzluğa karşı mücadele etmek, yurtseverlik ve ulusal birliktelik en temel özelliğimiz olacaktır" dedi. Seçimlere toplam 38 adayla katılacak olan PÇDK'nin listesinde, 14 kadın ve 24 erkek aday yer alıyor. PÇDK, seçimlere 113 sıra numarasıyla katılacak.

Federal Kürdistan Bölgesi'nde 21 Eylül günü yapılacak olan seçimlere ilişkin propaganda yasağı bugünden itibaren kalktı. Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi PÇDK, adayların tanıtımı, seçim programı için tüm adayların katılımıyla Hewler'de basın toplantısı düzenledi. 

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan PÇDK Eş Başkanı Diyar Xarib, halkın iradesinin her şeyden daha önemli olduğunu ve bu seçimlerde temel amaçlarının halkın iradesini parlamentoya taşımak olduğunun altını çizdi. Parlamento adaylarını tek tek tanıtan liste başkanı Necime Ömer ise, "PÇDK listesinde yer alan adaylar Saddam rejimine karşı mücadele eden, 1991 yılı serhildanından sonra da Güney Kürdistan'ın demokratikleşmesi için mücadele eden kişilerdir. Hepsi yurtsever, ulusal değerleri ve birlikteliği savunan, yolsuzluğa karşı mücadeleyi en temel görev olarak bilen kişilerdir. PÇDK listesinin en temel söylemi demokratik ölçülerin geliştirilmesi, kadın haklarının ve ulusal birlik ve beraberliğin savunulmasıdır. Halkın iradesinin parlamentoya taşırmak en temel amacımız olacaktır" dedi. 

Toplantıda Dr. Kamuran Berwari tarafından okunan PÇDK seçim programında, "Güney Kürdistan'ın demokratikleştirilmesi, idari ve ekonomik alanlardaki yolsuzlukları ortadan kaldırılması, kadın özgürlüğü ve sorunlarının çözümü, ulusal sorunlara duyarlılık, Kürt sanat, kültür ve tarihi değerlerin korunması" gibi başlıklar yer aldı.

PÇDK, demokratikleşme için temel başlıkları da şöyle sıraladı: 

- Kürdistan'daki tüm kurumların demokratizasyonu
- Demokratik bir anayasanın hazırlanması
- Şeffaf bir bütçe ve bu bütçenin parlamento tarafından denetlenmesi 
- Polis ve peşmerge güçlerinin de aralarında olduğu tüm güvenlik güçlerinin siyasi partilerin denetiminden çıkarılıp, parlamento ve hükümetin denetimine verilmesi 
- STÖ'lerin bağımsızlığının korunması ve siyasi partilerin kapatılması ve yasaklanmasının engellenmesi
- Herkese sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının tanınması
- Siyasi partilerdeki yolsuzlukların ortaya çıkartılması, parlamentoda oluşturulacak bir heyetin yasal olmayan yollarla zenginlik elde eden kişileri tespit etmesi ve gerekli yaptırımlara gitmelerinin sağlanması. 
- Parlamenterlerin maaşları ile memur maaşları arasındaki uçurumun kaldırılması
- Kadın özgürlüğünün anayasa ve yasalarla güvence altına alınması
- Tüm kurumlarda kadın temsilinin yüzde 40 cins kotası şeklinde düzenlenmesi
- Eş başkanlık sistemine geçişin sağlanması
- Tüm Kürdistan parçalarında halkın özgürlük taleplerinin desteklenmesi 
- Kürdistan'ın diğer parçalarından mülteci duruma düşen Kürtlerin ihtiyaçlarının temini için çaba gösterilmesi.