Pegida’nın Hitler bıyıklı kurucusu istifa etti

Pegida’nın Hitler bıyıklı kurucusu istifa etti

Kendilerini ‘Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar (Pegida)’ olarak adlandıran hareketin Nazi yanlısı kurucularından Lutz Bachmann istifa etmek zorunda kaldı.

Mülteci ve İslam karşıtı görüşleriyle bilinen Pegida’nın kurucusu Lutz Bachmann’ın Nazi Almanyası diktatörü Adolf Hitler bıyığıyla çektirdiği fotoğraflar dün basına yansımıştı. Nazilere yakınlığı aşikar olan Pegida hareketi, aylardır ‘ırkçı olmadıkları’ tezini işliyor ve eleştirilerin doğru olmadığını savunuyordu.

Pegida kurucusu Lutz Bachmann’ın Hitler’li pozlarının yayınlanması ardından dün yapılan Pegida Tertip Komitesi toplantısı sonrasında, Bachmann’ın istifa ettiği duyuruldu. Pegida sözcüsü Kathrin Oertel tarafından yapılan açıklamada, istifa kararının 12 kişilik komitesine bizzat Bachmann tarafından önerildiği kaydedildi.

Oertel açıklamasında, “Bachmann’ın istifası Hareketimiz için tek seçenekti. Lutz Bachmann’ın Eylül ayında Facebook üzerinden paylaştığı ve şimdi ortaya çıkan paylaşımlarını dernek olarak ‘en sert biçimde reddediyoruz’” dedi.

AfD İLE PEGİDA’NIN ORTAK ÇALIŞMA TEMPOSUNA DİKKAT!

Pegida’nın Nazi yanlısı yöneticisinin istifa etmesi, son 1 yıldır popülist politikalarıyla dikkat çeken Almanya İçin Alternatif (AfD) ile sıkı ilişkilerini de gözler önüne serdi. AfD’nin Sachsen eyalet yöneticilerinden Frauke Petry’nin, Lutz Bachmann’ın istifasının kamuoyuna duyurulmasından iki saat önce konuya ilişkin yorum yapması, partinin Pegida ile olan sıkı ilişkilerinin kanıtlarından biri olarak görülüyor.

AfD lideri Bernd Lucke tarafından yapılan açıklamada da, Pegida kurucusunun Nazi lideri Hitler’in bıyıkları ile poz vermesine ilişkin olarak,  “Bachmann, iğrenç şakaları ve üzüntü verici açıklamalarla ‘samimi kaygılarla sokaklara çıkan Pegida taraftarlarını’ utandırdı” dedi.

ADLİ SUÇLU BİRİ ALMANYA’YI MÜLTECİLERE VE İSLAMA KARŞI KORUMAYA KALKARSA...

Pegida’nın ilk kurucusu ve fikir babası olan Lutz Bachmann’ın sosyal medya paylaşımlarında Hitler bıyığı ile poz verdiği ortaya çıkmıştı. Bachmann, verdiği pozun altına yabancılara karşı aşağılayıcı sıfatlar içeren cümleler kurmuş ve Almanya’da ‘gerçek savaş mağduru mülteci bulunmadığını’ iddia etmişti.

41 yaşındaki Bachmann, Pegida hareketini kurmadan önce hırsızlık, adam yaralama ve uyuşturucu kullanımı gibi suçlardan yargılanmıştı.