PYD: Karar, Suriye’deki terör örgütlerine hizmet etmektedir

PYD: ABD’nin kararı talimatlarını Ankara’dan alan DAİŞ, El Nusra, Huras El Din, Türkistan İslam Partisi gibi Suriye’de toplanmış terör örgütlerine hizmet etmektedir.

ABD yönetiminin PKK’nin üç öncü kadrosu hakkında aldığı karara ilişkin yazılı bir açıklama yapan PYD, “PKK’nin Kürdistani bir hareket olarak Kürt meselesinin adil çözümü için var olduğu ortadır. Eğer ABD’nin dünya siyasetindeki yeri ve Ortadoğu’daki varlığı teröre karşı savaş, Suriye krizi gibi Ortadoğu krizinin çözümü ve güvenli bir atmosfer oluşturmaksa ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasının bu amaca uygun olmadığı, aksine krizi büyütüp daha da tehlikeli hale getirdiği görülmektedir” dedi.

Ortadoğu’nun güvenlik ve istikrarının kilidi olarak görülen Kürt meselesinin çözülmesi gerektiği bir dönemde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın PKK’nin üç öncü kadrosuna yönelik bir karar çıkardığını vurgulayan PYD Genel Meclisi, şunları belirtti: “Halkların iradesine karşı yöntemleri benimseyen totaliter sistemlerde, ortak yaşam, halkların kardeşliği ve kader birliğinin yok olmakla karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Diğer yandan da bu sistemlerin terörün yanında yer alışları ve teröristlere destek verişleri de görülmektedir.

‘KARAR SİYASİ GERÇEKLİKTEN UZAK’

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi olarak bu kararı; siyasi ve gerçeklikten uzak, hiçbir hukuki ve toplumsal zemini olmayan bir karar olarak görüyoruz. Kararın çıkarıldığı dönemin de nefret söylemi ve yıkım kültürüne hizmet ettiğini belirtiyoruz. Karar ayrıca talimatlarını Ankara’dan alan DAİŞ, El Nusra, Huras El Din, Türkistan İslam Partisi gibi Suriye’de toplanmış terör örgütlerine hizmet etmektedir.

PKK, Şengal’de teröre karşı savaşmış ve Hewlêr’de, Kerkük’te, Kobanê’de binlerce sivili korumuşken, DAİŞ terörünün yok edilmesine başlamakta büyük rol oynamışken ABD’nin kararı çelişkili bir tutumdur. YPG ve YPJ savaşçıları, ABD’nin öncülük ettiği teröre karşı Uluslararası Koalisyon destekleriyle DAİŞ terörünü bitirmeye doğru gitmektedir.

KARAR TERÖRE KARŞI SAVAŞI OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR

PKK’nin Kürdistani bir hareket olarak Kürt meselesinin adil çözümü için var olduğu ortadır. Eğer ABD’nin dünya siyasetindeki yeri ve Ortadoğu’daki varlığı teröre karşı savaş, Suriye krizi gibi Ortadoğu krizinin çözümü ve güvenli bir atmosfer oluşturmaksa ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasının bu amaca uygun olmadığı, aksine krizi büyütüp daha da tehlikeli hale getirdiği görülmektedir. Ayrıca çözülmesi gereken meseleler yanlış yola sürüklenmekte, Ankara’ya bölge halklarına, başta da Kürt halkına yönelik düşmanlığını arttırması, soykırım ve asimilasyon politikalarını yürütmesi için bahane sunmaktadır. Geçmiş 7 yılın deneyimlerinde Ankara ve terörist örgütlerin birbirinin aynısı olduğu ortaya çıkmıştır. ABD tarafından verilen karar ayrıca, teröre karşı savaşa olumsuz etki etmektedir.

KARAR KÜRDİSTAN HALKININ HEDEF ALINMASI ANLAMINA GELİYOR

ABD’ye sorumluluklarını yerine getirerek Ankara’ya baskı yapması ve üç yıldan fazladır Türkiye rejimi tarafından düşmanca tutumlar nedeniyle durdurulan barış sürecinin tekrar aktifleşerek Türkiye’de barışın sağlanması için hareket etmesi çağrısı yapıyoruz. PKK’yi hedef alan bu kararın, Kürdistan halkının iradesinin ve Kürdistan halkının hedef alınması anlamına geldiğini belirtiyoruz.

Suriye’de Kürt meselesinin çözümü ve demokrasinin gerçekleşmesi için mücadele eden bir parti olarak tüm Kürt partilerine ve Kürdistan, Suriye ve Ortadoğu’daki demokratik yurtsever tüm güçlere, sivil toplum ve insan hakları örgütlerine Kürt halkına yönelik saldırıların durdurulmasına dönük tutum göstermeleri, Kürt meselesinin çözümü için ortak çalışma ve mücadele çağrısı yapıyoruz.”