Qoser ve Hezex'te irade gaspına karşı yürüyüş

Qoser’de, İstanbul’dan Colemêrg’e başlatılan “İradeye Saygı Yürüyüşü”ne destek amacıyla yürüyüş gerçekleştirilirken, Hezex’teki yürüyüşe polis saldırdı.

İRADE GASPINA KARŞI EYLEM

Mêrdîn’de, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Colemêr Belediyesi’ne kayyum atanmasına İstanbul’dan başlatılan “İradeye Saygı Yürüyüşü”ne destek amacıyla Qoser (Kızıltepe) ilçesinde bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Qoser Belediyesi önünde bir araya gelen grup, Özgürlük Meydanı’na yürüdü. “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” pankartının taşındığı yürüyüşte, “Belediyeler bizimdir”, “İrademe dokunma”, “Gaspa izin vermeyeceğiz” ve “Jinên ciwan rê nadin qeyuman” dövizleri taşındı. 

Sık sık, “Kayyum irademe dokunma”, “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî berxwedana Colemêrg” sloganları atıldığı yürüyüş sonrası DEM Parti Mêrdîn İl Eşbaşkanı Mehmet Mehdi Tunç açıklama yaptı. Kayyumun Kurdistan’da yarattığı tahribatlara dikkat çeken ve halk belediyeciliğinin önemine işaret eden Tunç, kayyumun hırsızlık ve talandan başka bir şey olmadığını dile getirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çeken Tunç, mevcut sorunların tamamının kaynağının Kürt sorunu ve tecrit politikası olduğunu belirterek, bu politikalara bir an önce son verilmesi ve çözüm için İmralı kapılarının açılması gerektiğini ifade etti. 

Konuşmanın ardından beş dakikalık oturma eylemi yapıldı. 

HEZEX'TE TÜRK POLİSİ SALDIRDI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex İl Örgütü’nün Hezex (İdil) ilçesinde düzenlemek istediği yürüyüşe ise polis saldırdı. Aralarında DEM Parti Şirnex milletvekilleri Newroz Uysal ve Zeki İrmez, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il yöneticileri, Barış Anneleri üyeleri, Hezex, Cizîr ile Silopiya belediye eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu kitle, DEM Parti Hezex İlçe Örgütü önünden belediyeye yürümek istedi. 

Ancak kitleyi engelleyen polis, yürüyüşte kararlı olan kitleye bir süre sonra saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda, Hezex Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Adıbeli, polis kalkanı ile yaralandı. 

Polis saldırısına, “Hesap vereceksiniz” diyerek tepki gösteren kitle, polis ablukasında oturma eylemi gerçekleştirdi.