‘Rêber Apo kadınları yaşamın anahtarı haline getirdi’

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün en kısa zamanda sağlanması gerektiğini belirten Arap ve Kürt akademisyenler, “Rêber Apo kadınların statüsünü değiştirdi ve kadınları yaşamın anahtarı haline getirdi” dedi.

ARAP VE KÜRT AKADEMİSYENLERDEN TOPLANTI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a Özgürlük Arap İnisiyatifi ve Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın doğum günü vesilesiyle bir sempozyum düzenledi. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümüne yönelik sempozyum sanal platform Zoom üzerinden gerçekleştirildi. 

Mısır Damanhour Üniversitesi Sanat Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Mihemed Rifat El Îmam, Kobanê Üniversitesi Eşbaşkanı ve Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi Üyesi Şervan Muslim, Öcalan'a Özgürlük Arap İnisiyatifi Koordinatörü Dr. Îlhamî El Melîgî ile birçok Arap ve Kürt akademisyen sempozyuma katıldı.

Sempozyuma katılanlardan biri olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatlarından Mazlum Dinç, Öcalan'ın durumu hakkında bilgi verdi. Avukat Dinç, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın 26 yıldır İmralı’da tecrit altında tutulduğunu belirterek, "İlk 12 yılda avukatlara izin veriliyordu. Ama son 14 yıldır görüşmemize izin verilmiyordu. Ayrıca son 8 yıldır ailenin görüşmesi de engelleniyor. 25 Mart 2021'den bu yana Abdullah Öcalan'dan herhangi bir haber alınamıyor” dedi.

Dinç, Avrupa İnsan Hakları Komitesi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi ile birçok kez temasa geçtiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti: "Tüm kuruluşlar, avukat ve ailelerin görüşmesi gerektiğine ilişkin teklifte bulundu ancak Türkiye bu öneriyi henüz kabul etmedi. İmralı’da mutlak tecrit var ve bu tecrit tüm uluslararası anlaşmalara aykırıdır. Abdullah Öcalan'ın koşulları Nelson Mandela'nın koşullarından daha zor. Türkiye'yi destekleyen güçler Rêber Apo'nun etkisinden çok korkuyor. Dolayısıyla tecrit her durumda devam ediyor ve Önderlik ile görüşmenin resmi olarak yapılmasına izin vermiyorlar.”

RÊBER APO BİRAN ÖNCE FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMALI

Siyaset bilimci ve Ortadoğu uzmanı Dr. Taha Alî, Öcalan'ın fikirlerinin dünyayı etkilediğini belirterek şöyle konuştu: "Abdullah Öcalan Ortadoğu için bir şanstır. Rêber Öcalan, mitolojiye dayanarak gerçeğe ulaşır. Kadınların sömürülmesiyle başlayan erkek egemen sistemini devam ettiren kapitalist moderniteye karşı Rêber Öcalan, toplumu ve kadını merkeze alan demokratik konfederalizm modelini oluşturdu.”

Dünyanın birçok ülkesinde halkların Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik tecridin kırılması için mücadele ettiğini hatırlatan Öcalan’a Özgürlük Arap İnisiyatifi koordinatörü Mısırlı yazar Îlhamî El Melîgî, “İster siyasetçi olsun, ister aydın, ister hukukçu, ister uzman olsun birçok kişi Rêber Apo’unn fikir ve felsefesini tüm Arap toplumuna ulaştırmak için çalışıyor. Önder Öcalan'ın özgürlüğü için büyük bir mücadele veriliyor. Arap oluşumlar arasında tecridin kırılması, Önder Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için verilen mücadele her geçen gün büyüyor. Öclaan’ın yakın zamanda serbest bırakılmasını umut ediyoruz. Kürt halkı özgürlüğüne kavuşmalıdır.” Îlhamî El Melîgî, Arap İnisiyatifi olarak Mısır’da en kısa zamanda Kürt Halk Önderi Öcalan üzerine bir kitap çıkaracaklarını da sözlerine ekledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadınlarla ilgili yazdığı 4 kitabını okuduğunu söyleyen Dr. Sahar Ehmed, Öcalan'ın kitaplarını büyük bir düşünce ve tecrübeyle oluşturduğunu vurguladı. Jin Jiyan Azadî felsefesine dikkat çeken Sahar Ehmed, “Öcalan Kürt kadınının özgürlüğünü insan yaşamıyla bağlantılandırıyor. Kadının statüsünü değiştirdi ve kadını yaşamın anahtarı yaptı. Kürt kadınları tarih boyunca şiddete, ırkçılığa, işgale karşı kahramanca mücadele etmiş ve direnmiştir. Önder Öcalan sorunu fark etti, anlattı, çözüm yolunu ortaya koydu. Öcalan Kürt kadınlarına birçok hak tanıdı ve güçlü olmalarına yardımcı oldu. Önder Öcalan, Kürt kadınının özgürlüğünün Kurdistan'ın özgürlüğü olduğunu gördü. Dolayısıyla kadının özgürlüğü ülkenin özgürlüğüyle bağlantılıdır. Bu da toplumun gelişmesine yol açar ve topluma güç verir. PKK kurulduğunda binlerce kadın partiye katılarak klasik kadından özgür kadına doğru yol aldı. Özgür kadın kimdir, ona nasıl ulaşabiliriz, nasıl olmalı gibi soruları tartışmaya başladı. Kadınlar hala erkek egemen sisteme ve işgale karşı mücadelelerini sürdürüyorlar” diye konuştu.

PROF. DR. SEÎD:ABDULLAH ÖCALAN MİLYONLARCA İNSANI ETKİLEDİ

Güney Afrika Önderi Nelson Mandela’nın Güney Afrika’daki ırkçı politikalara karşı büyük bir mücadele verdiğini söyleyen Prof. Dr. Mihemed Rifet El Îmam, bugün Türk devletinin ırkçı politikalarına karşı aynı mücadeleyi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yürüttüğünü kaydetti.
Çin Şanşî Üniversitesi öğretim görevlisi Rojhilatlı Prof. Dr. Sîfan Seîd, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın son 25 yıldır faşist Türk devletinin zindanında en zor günlerini geçirdiğini belirterek, "Rêber Öcalan mücadelesiyle toplumun büyük bir kısmını değiştirdi. Ortadoğu halkı onun düşünce ve görüşlerinden etkilenmiştir. Aynı zamanda onun liderliğinde milyonlarca insan hakları için mücadele etmeye başladı. Önder Öcalan'ın fikri ve pratik mücadelesinin sonucu bölgede adaletsizliklere ve baskıcı güçlere karşı farklı mücadele biçimleri ortaya çıktı. Artık onurlu ve özgür yaşamak isteyenler ile halka zulüm edenler arasında bir çatışma olduğunu görüyoruz. Abdullah Öcalan, eski zihniyetin değişmesinde ve özgür olmak isteyenlerin yeni bir kişilik yaratmasında rol oynadı. Özellikle Ortadoğu'daki kadınlar arasındaki bu olumlu değişiklikleri kimse inkar edemez” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ulus devlete yönelik eleştirilerine ve bu eleştirilerin önemine değinen Dr. Ehmed Enbiyuh, şu ifadeleri kullandı: "Bugün bölgede gördüklerimiz ulus devlet modelinin sonucudur. Abdullah Öcalan da demokratik moderniteyi geliştirerek büyük bir adım attı.”

Kobanê Üniversitesi Eşbaşkanı Şervan Müslim de Kürt Halk Önderi Öcalan'ın fikirlerinin Kürt halkının ve bölge halkının hayatındaki önemine değindi.

Kürt Halk Önderi Öcalan'ın düşünce ve felsefesinin ahlaki kriterlerinden bahseden Güney Kürdistanlı Dr. Hîkmet Ebdulkerîm, ezilen halklar arasında birlik ve beraberliği sağlamak için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Hiçbir hukukta yeri olmayan tecride dikkat çeken Avukat Ehmed Receb ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşebilmesi için insan hakları kurumların, akademisyenlerin, sanatçıların, yazarların ve siyasetçilerin Türk devletine baskı yapması gerektiğinin altını çizdi. Avukat Ehmed Receb, Arap Bürolar Birliği üyesi biri olarak hukuk alanında Kürt Halk Önderi Öcalan’ı temsil etmek için çalışmalar yürüteceğini vurguladı.