Rehabilitasyon değil mobbing merkezi

Rehabilitasyon değil mobbing merkezi

Suça sürüklenmiş kız çocuklarının yerleştirildiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Kemerburgaz’daki Ağaçlı Koruma, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurum çalışanlarına yönelik mobbing merkezi olduğu ortaya çıktı. Çocuk Eğiticisi Feride Açıkgöz diksiyonu bozuk bahanesiyle 'verimi düşük' diye istifaya zorlanırken, kendisine sahip çıkan 26 çalışanın katıldıkları bir toplantı ise soruşturma nedeni sayıldı. Toplantıya bizzat onay veren müdür Mesut Erinç’in girişimleri sonucunda soruşturma açıldığı dikkat çekerken, soruşturma sonucunda, istifaya zorlanan Açıkgöz'le birlikte kurum psikologu Deniz Karasaban ile öğretmen Cihan Aydoğdu da işten atıldı. Taşeron olarak çalışan DİSK’e bağlı Dev-Sağlık-İş üyesi Karasaban ve Aydoğdu, işten atılmalarının kendilerine yazılı olarak tebliğ dahi edilmeden telefonla bildirildiğini aktardı. Karasaban ile Aydoğdu, ANF’ye kurum çalışanlarına uygulanan mobbingi anlattı.

Kemerburgaz’daki Ağaçlı Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 2.5 yıldır psikolog olarak görev yaptığını belirten Deniz Karasaban, bu süre içerisinde baskısız bir gün dahi yaşamadıklarını dile getirdi. Kurum Müdürü Mesut Erinç ve müdür yardımcılarının çocuk değil koltuk sevdasıyla hareket ettiklerini, yöneticisi oldukları kurumda saltanatlarını ilan ederek kendilerini eleştiren ve usulsüzlüklerine tepki gösteren herkesi hedef seçtiklerini söyledi.

AİLE İÇİ ŞİDDET GÖREN ÇOCUĞU EVİNE GÖNDERME ÇABASI 

Ağaçlı Koruma, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde birçok çalışanın bu nedenle ayrımcılığa maruz kaldığına dikkat çeken Karabasan, yaşanan baskıları şöyle sıraladı: Mesut Erinç, ailesinin yanında şiddet gören bir çocuğun kurumda kalmasına yönelik rapor yazan meslektaşımız, sosyal hizmet uzmanı Özgür Sağlam’a raporu değiştirmesi için baskı yaptı. Müdür, “Başımıza iş mi alacağız” diyerek,  çocuğun ailesine teslim edilmesi yönünde rapor hazırlaması için Sağlam’ı zorladı. Ancak Sağlam bunu kabul etmediği için çeşitli psikolojik baskı yöntemlerinin hedefi oldu.

SONUNUZ KERHANE OLACAK

Ben ise çocuklara ceza vermeden önce onlarla iletişim kurmamız gerektiğini önerdiğim için müdür Erinç tarafından azarlandım. Bana, “Yoksa sen işini yapmıyor musun?” diyerek öneriyi başka bir boyuta taşımaya çalıştı. Karşı çıktığımızda ise Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdürlüğü’nü kastederek, ‘İstediğiniz yere şikâyet edin. Ne de olsa benim yukarda tanıklarım var’ diyerek bize gözdağı veriyordu.  Yukarıda hangi tanıdığı var bilinmez, ancak baskı ve keyfi tutum öyle bir boyuta taşınmıştı ki,  kurumda kalan kız çocuklarıyla toplantı yaptığı bir gün kızlara tüm eğitimcilerin önünde, ‘Sizin sonunuz kerhane olacak’ dedi. Hepimiz buz kesildik.

POLİS ELEŞTİRİNCE YÖNETİM İSTİFAYA ZORLADI

Son olarak çocuk eğitimcisi ve aynı zamanda Dev-Sağlık-İş Sendikası üyesi arkadaşımız Feride Açıkgöz hedef seçildi. ‘Diksiyonu bozuk’ olduğu iddiasıyla kurum yönetimi tarafından uyarılan Feride, işini kaybetmeme uğruna diksiyon derslerine gitmeye başlamıştı. Bir gün Feride Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi’nde tutulan bir çocuğu almaya gitmişti; o zaman bir polis kurumu arayıp, ‘Personelinizle birlikte birini gönderin de tercümanlığa yardım etsin’ deyince Feride istifaya zorlandı.”

Eğitimci Feride Açıkgöz 8 Mayıs 2013 tarihinde müdür Mesut Erinç, yardımcıları Hüseyin Batman ve Büşra Yılmaz tarafından “diksiyonu bozuk ve iş verimliliği düşük” bahanesiyle istifaya zorlandı. Yöneticilerin baskısı altında istifa dilekçesini vermek zorunda kalan Açıkgöz, bir gün sonra dilekçesi işleme girmeden dilekçesini geri çekse de, aynı günün sabahı personel servisine sokulmadı.

MÜDÜR HEM ONAY VERDİ HEM DE ‘İZİNSİZ’ İLAN ETTİ

Ağaçlı Rehabilitasyon Merkezi’nde 5 yıldır çalışan öğretmen Cihan Aydoğdu, arkadaşlarına ve meslektaşlarına yapılan bu keyfi uygulama karşısında susmadıklarını belirtti. 26 çalışanın Feride’ye yapılan bu haksız uygulamaya karşı çıktıklarını belirten Aydoğdu, bunu gören kurum müdürü Erinç’in kendileriyle iletişimi kestiğini, selam dahi vermediğini söyledi. Kurum yönetimi tarafından her ay düzenlenen koordinasyon toplantısından 15 dakika önce Feride Açıkgöz’e yapılan bu keyfi uygulamayı konuşmak üzere 26 çalışanın müdür ile görüşmeyi talep ettiğini anlatan Aydoğdu, “Müdürün odasına bizzat çıkarak arkadaşlarımız adına toplantı talebinde bulundum. Müdür Erinç tamam diyerek onay verdi. Ancak daha sonra toplantı salonuna gelerek bu toplantıya katılmayacağını söyleyip çıktı. Toplantının yapılacağı blok çıkışında karşılaştığı Feride’ye ise kurum personeli ve çocuklar önünde, ‘Onurun yok mu senin? İstenmediğin yerde durma, bari bir işe yarasan’ diyerek aşağılamış, rencide etmiş. Birkaç gün sonra müdür Erinç bizzat onay verdiği bu toplantıyı ‘izinsiz’ ilan ederek hakkımızda soruşturma açma gerekçesi yaptı.”

YÖNETİM ÖNCE YAPTIĞI USULSÜZLÜKLERİN HESABINI VERSİN

Bu soruşturmanın ardından psikolog Deniz Karasaban ile birlikte işten çıkarılan Aydoğdu, kendilerine yazılı tebligat bile yapılmadığını, 5 Eylül Perşembe günü mesai saati sonrası müdür yardımcısı Hüseyin Batman’ın kendilerine telefon açarak işten atıldıklarını söylediğini bildirdi. Aydoğdu, iddianamenin noter aracıyla kendilerine iletildiğini de sözlerine ekledi. Feride Açıkgöz’e açılan soruşturmanın da göstermelik olduğunu belirten Aydoğdu, “Feride’nin durumunu soruşturmakla görevlendirilen Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Şakir Çavuş, aslında Feride’nin soruşturması için değil, bizim işten atılmamız için gerekli raporu hazırlamak üzere gelmişti. Bu çalıştığımız kurum ile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü arasında danışıklı bir dövüştü” diye konuştu. Kurum yönetiminin her türlü usulsüzlüğe imza attığına dikkat çeken Aydoğdu,  “Kurum  yönetmeliğine göre nakit para almak kesinlikle yasakken, kurum yönetimi Haziran 2012 tarihinde nakit para aldı. Yine yönetmeliğe göre fazla mesai izinlerinin en fazla üç gün biriktirilip, aynı ay içinde kullanılma zorunluluğu varken, müdür yardımcısı Hüseyin Batman, mesai izinlerini kullanırken yönetmeliğe aykırı davranıyor” diyerek yönetimin önceden yaptığı usulsüzlüklerin hesabını vermesini istedi. Taşerona bağlı olarak çalışan Çağdaş Pehlivan’ın hukuksuz bir biçimde müdür Mesut Erinç’in keyfi uygulaması ile müdür yardımcısı ilan edildiğini belirten Aydoğdu, diğer usulsüzlükleri şöyle sıraladı: “Müdür keyfi olarak idari izinler veriyor, canı istediği saatte işe geliyor, yıllık izne ayrılırken fazladan idari izin alıyor, müdürlük makamını baskı ve mobbing aracı olarak kullanıyor.” Güvenlik görevlisi olarak çalışan birinin sırf müdür yardımcısı Çağdaş Pehlivan’ın baskılarından dolayı istifa ettirildiğini bildiklerini belirten Aydoğdu “Bu kişi hangi yasaya göre müdür yardımcısı yapıldı?” diye sordu.

Kurum hakkında dava açmaya hazırlanan Karasaban ve Aydoğdu, haklarının bu şekilde gasp edilmesine izin vermeyeceklerini, işlerine iade edilene kadar mücadele edeceklerini söylediler.