Rektör kayyuma karşı imza kampanyası

Boğaziçi Üniversitesi mezunları, Melih Bulu'nun kayyum rektör olarak atanmasına karşı imza kampanyası başlattı. Açıklamada, “Akademik özerkliğini ve bilimsel özgürlüğünü açıkça ihlal eden rektör atamasını kabul etmiyoruz” denildi.

Boğaziçi Üniversitesi mezunları, 1 Ocak’ta Melih Bulu'nun kayyum rektör olarak atanmasına karşı imza kampanyası başlattı. Mezun öğrenciler, öğrencilerin, çalışanların ve öğretim üyelerinin üniversitenin özerk yapısını koruma mücadelesinin yanında oldukları mesajını verdi. 

Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının kampanyayla ilgili yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekildi: “Mezunu olduğumuz Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden 1 Ocak 2021 tarihli rektör atamasını kabul etmiyoruz. BÜ Senatosu'nun 2012 yılında kabul ettiği aşağıdaki ilkeleri biz de destekliyoruz: 

* Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

* Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

* Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.”