Rojava, Amûdê sinemasının küçük kurbanlarını anıyor
Rojava, Amûdê sinemasının küçük kurbanlarını anıyor
Rojava, Amûdê sinemasının küçük kurbanlarını anıyor
Rojava, Kürt halkının en kötü anılarından biri olan Amudê sinema katliamında yaşamını yitirenleri anıyor.
Amude sineması katliamının 53. yıldönümünde yaşamını yitiren çocuk kurbanlar anılıyor. 13 Kasım 1960’da, kentin tek sinemasında 500 civarında ilk okul öğrencisinin bulunduğu bir film gösterimi sırasında çıkan yangında 283 çocuk yanarak, can verdi.
Amudeliler bu yangında yaşamını yitiren çocukların anısına bir araya geldi. Etkinlik Nuri Dêrsimi Düşünce Kuruluşu, Girkê Legê ve Rêmêlan Kültür Sanat kurumları tarafından Aram Dikran kültür merkezinde gerçekleştirildi. Anmaya siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve halktan geniş bir kesim katıldı.
Saygı duruşu ile başlayan anmada, olayın şahitlerinden yazar Ebdilkerim Ehmed olayı anlatarak bir değerlendirme yaptı. Daha sonra bir grup, yangında yaşamını yitiren çocuklar için küçük bir tiyatro sergiledi. Kültür kurumu çalışanları çocuklar üzerine yazılan şiirleri okudu.
Bu arada katliam üzerine hazırlanan bir sinevizyon gösterisi de yapıldı. Nuri Dêrsimi Düşünce Kuruluşu temsilcisi bir konuşma yaptı. Konuşma ardından Hêvi Kültür Grubu bir tiyatro sergilerken, Awazên Çiya Kürt ağıtlarını seslendirdi.
Anmanın sonunda Nuri Dêrsimi Düşünce Kuruluşu, Amude katliamından kurtulan ve bir süre önce yaşamını yitiren Hesen Dirêi’nin eşine bir yağlı boya tablo hediye etti.
OLAY NASIL GERÇEKLEŞMİŞTİ
Suriye Rejimi 13 Kasım 1960 tarihinde şehrin ilkokullarındaki bütün öğrencilerin sinemaya götürülmesi talimatı verdi. Bu talimatla, Fransızlara karşı bağımsızlık savaşı veren Cezayir için yardım toplamak amaçlanıyordu.
Öğretmenler, öğrencileri zorunlu olarak sinemaya gönderdi. Yaşları 8 ile 14 arasında değişen 500 ilk okul öğrencisi annelerinden sinema parası alarak, sinemaya gitti. Görevliler de 150 kişilik salona 500 çocuğu sıkıştırdı.
Çocuklar, ilk şoku filmin başlamasıyla yaşadı. Çocuklar için hiç de uygun olmayan Mısır yapımı “Gece yarısı suçlaması” isimli korku filmi seçilmişti. Salonda bağrışmalar, çığlıklar, yükselirken, sinemanın motor bölümünde de alevler yükselmeye başlamıştı.
Filmin korkusuyla yerlerine çakılan yüzlerce çocuk, can havliyle dışarıya çıkmaya çabaladı. Ancak, 130 metre kare olan sinema salonunda sadece iki dar kapı vardı. Ahşaptan yapılan sinema salonu kısa sürede yanarak çöktü. Halkın tüm çırpınışlarına rağmen 283 çocuk feci şekilde yanarak can verdi. Amude sinema faciası Kürt halkının en kötü anılarında biri olarak kabul ediliyor.