Rojava’da demokratik ulus inşasında önemli adım
Rojava’da demokratik ulus inşasında önemli adım
Rojava’da demokratik ulus inşasında önemli adım
Batı Kürdistan’da halkın kazanımlarına karşı saldırıların arttığı bir dönemde, Kürt Yüksek Konseyi (KYK) Siyasî ve Ulusal İlişkiler Komitesi, halklar arası birliği sağlamak amacıyla son bir ay içinde bölgedeki halkları temsil eden 20 kurum, kuruluş ve siyasi parti ile aşiret ve şahsiyetle görüşme gerçekleştirdi. Komite bu çalışmalarla “demokratik ulus” inşasında adım atmak istiyor.
Suriye’de halk devrimi sürecinin başlamasıyla birlikte, rejim ve muhalefetin dışında üçüncü bir yol tercih ederek bağımsız siyaset yürüten Kürt siyasal hareketi, Suriye genelinde talan ve yıkımın yaşandığı bir dönemde, Batı Kürdistan’da devrim yaratarak, dikkatleri üzerine çekti. Bir taraftan halkın kazanımlarına karşı savunmasını güçlendiren Kürt hareketi, bir taraftan da bölgedeki halklar arasında birlik oluşturarak, bu kazanımları kalıcılaştırmak istiyor.
Batı Kürdistan’da siyasi irade olarak kabul edilen KYK, savunma, sosyal ve ekonomi alanlarının yanı sıra, diplomasi ve halkların birliği alanında da önemli adımlar attı. 20 Ağustos 2012’de kurulan KYK Siyasi ve Ulusal İlişkiler Komitesi, daha önceki temaslarının yanı sıra, son bir ay içinde bölgedeki halkları temsil eden 20 kurum, kuruluş ve siyasi parti ile aşiret ve şahsiyetle görüşme gerçekleştirdi.
Çalışmalarına ilişkin ANF’ye konuşan Siyasi ve Ulusal İlişkiler Komitesi Üyesi Hediye Yusuf, KYK’nin kuruluşu ardından, Kürt ulusal birliği için girişimlerini arttırdıklarını dile getirerek, “Hiçbir çevrenin tartışmaların dışında kalmaması amacıyla, herkesle görüşme kararı aldık. Bu kapsamda KYK’yi oluşturan Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) ile Batı Kürdistan Halk Meclisi’ne (MGRK) bağlı partilerin dışında kalan partiler ile gençlik örgütleri ile görüşmeler yaptık. Yine birçok aşiret ile de görüşmeler yaparak, olumlu sonuçlar aldık” dedi.
‘BİRLİK KOŞULLARI HER ZAMANKİNDEN FAZLA’
Halkın kazanımlarına karşı saldırıların artmasıyla birlikte, komite olarak girişimlerine hız verdiklerini dile getiren Hediye Yusuf, ulusal birlik yolunda önemli adımlar attıklarına vurgu yaparak, “Kürt parti ve örgütlerin yaklaşımları olumluydu. Ortak hareket etme yaklaşımları öne çıktı. Şüphesiz Serêkaniyê direnişinin bunda etkisi çok fazla. Kısaca ulusal birlilik için koşullar her zamankinden çok daha fazla oluşmuş diyebiliriz” şeklinde konuştu.
DİĞER HALKLARI TEMSİL EDEN PARTİLERLE GÖRÜŞMELER
Saldırılara karşı demokratik ulusu inşa etme kapsamında bölgedeki diğer halkları temsil eden parti ve kurumlarla da diyaloglarına hız verdiklerini ifade eden Hediye Yusuf, “Süryaniler Birliği Partisi, Demokratik Asuri Hareketi, Demokratik Suriye Asuri Gençlik Birliği, Süryaniler Meclisleri Birliği, Asuri Hareketi, Şeeb Hareketi, Şemaran Aşireti’nin de aralarında bulunduğu birçok kurum ve kuruluşla görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucunda, “Kürtler bölgede hakim olmak ve diğer ulusları dıştalamak istiyor” önyargısının kırıldığına dikkat çeken Hediye Yusuf, “Özellikle Halep saldırılarından sonra, halklar arası fitne çıkarmak isteyen girişimlere karşı, tüm görüşmelerde buna vurgu yapıyoruz. Bunun sonucunda da olumlu bir etkinin yaratıldığını belirtebilirim. Görüştüğümüz birçok parti temsilcisi de bizim gibi yaklaştıklarına vurgu yaptı. Özellikle bazı Arap örgütleri bu konuda tavır da gösterdi” diye belirtti.
ORTAK TOPLANTI DÜZENLENECEK
Yürüttükleri bu çalışmalar sonucunda, hem Kürt ulusal birliği hem de demokratik ulusulun inşası konusunda önemli adımların atılarak zemin hazırlandığına işaret eden Yusuf, girişimlerini sürdüreceklerini kaydetti. Bölgedeki halkları ve etnik yapıları temsil eden parti, kurum, kuruluş ve aşiretler ile görüşmelerini tamamladıktan sonra, “Ulusal diyalog” adı altında ortak bir toplantı düzenlemeyi hedeflediklerine dile getiren Yusuf, bu toplantıda tüm ulusların temsil edilmesini amaçladıklarını söyledi. Söz konusu toplantıda Suriye’nin şimdiki durumu ile geleceğini tartışacaklarını kaydeden Hediye Yusuf, “Cizre bölgesindeki tüm toplumsal kesimlerin katılmasını hedefliyoruz. Saldırılara karşı ortak bir siyasi tutumu ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu yolla tüm halkların ortak tutum sergilemelerini, ortak siyasi görüşü ve savunmayı benimsemelerini hedefliyoruz. Böylece demokratik ulusun inşasında önemli adım atmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Söz parti ve kurumların ortak toplantı önerilerine olumlu yaklaştıklarını ifade eden Hediye Yusuf, “Bazıları ulusallığı, bazıları da farklı fikirleri savunsa da hepsinin yaklaşımı olumluydu. Arap, Asuri ve Süryani parti ve örgütlerin bizi daha iyi tandığını belirtebilirim. Artık bizimle ortak hareket etmek istiyorlar” dedi.