KCK Genel Başkanlık Konsey Üyesi Elif Ronahi, AKP hükümeti ve Türkiye devletinin çözüm sürecine yaklaşımını ve 7 Haziran seçimlerine dönük uyguladıkları kirli politikaları değerlendirdi. Ronahi, “Önderliğimize yaklaşım ne ise çözüm sürecine de yaklaşım odur. Seçim sürecinde heyetin Önderliğimiz ile görüşmemesi seçime yönelik bir yatırım ise bu ters teper” dedi.
Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Elif Ronahi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu çözüm-müzakere sürecini ve 7 Haziran seçimleriyle beraber AKP hükümetinin politikalarını değerlendirdi. Ronahi, AKP hükümetinin iktidarda kalmak için her türlü kirli politikaları yürüttüğünü söyledi. Böylesi önemli bir süreçte hiçbir provokasyona gelmeyeceklerini ifade eden Ronahi, hareket olarak duyarlı olduklarını ve olacaklarını da belirtti.
‘AKP, HALKLARIN GELECEĞİNİ DÜŞÜNEN BİR PARTİ DEĞİL’
HDP’nin seçim bürolarına yönelik saldırıları büyük bir nefret ile kınayarak konuşmasına başlayan Ronahi, 7 Haziran seçimlerinin Türkiye’nin tarihi ve stratejik öneme sahip bir seçim olduğunu kaydetti. Seçimlerin AKP’nin kaderini belirleyeceğini söyleyen Ronahi, hükümetin tüm varını yoğunu bu seçimlere kilitlediğini belirtti. Ronahi, “AKP, baş aşağı gidişatı yaşayan bir partidir. İktidar olmak üzerinden her şeyi bu seçimlere endeksleyen, her şeyi buna odaklayan; ülkesini, geleceğini, sorunlarının çözümünü esas alacak şekilde bir yaklaşıma sahip bir parti değil. AKP hükümeti, Türkiye’nin temel sorunu olan Kürt sorununu çözme ve bunun için bir yaklaşım gösterme yerine, Önderliğimizin başlattığı çözüm sürecini bitirmeye yönelik bir yaklaşım içerisine giriyor” dedi.
‘AKP, MÜZAKEREYİ KENDİ AÇISINDAN KAYIP OLARAK GÖRÜYOR’
AKP hükümetinin Kürt sorununu çözme ya da çözmeme kararının bu seçim sürecinde daha çok açığa çıktığını vurgulayan Ronahi şunları kaydetti: “Bizim tek taraflı ilan ettiğimiz ateşkes süreçleri var. Önderliğimizin İmralı Adası’nda iki yıldır yürüttüğü müzakere ve çözüm süreci var. Bu süreçler içerisinde Önderliğimiz Kürt sorununun çözümü noktasında çok yoğun mücadele yürüttü. Bu tarihsel gerçeklikleri açığa çıkartmak için çok yoğun ideolojik ve felsefik mücadele yürütüldü. Türkiye devleti ve AKP hükümeti, son iki yüzyıldır Kürt halkına inkar politikaları dayatıyor. Önderliğimiz, bu zihniyeti değiştirmek için gerçekten de en üst düzeyde bir mücadele yürüttü. Ve bunu belli bir yere, belli bir kıvama getirdi. Şimdi gelinen aşamanın AKP hükümeti tarafından kabul etmemesi, müzakere sürecini başlatmayı kendisi açısından büyük bir kayıp olarak görüyor.”
‘YAPILANLAR SADECE SEÇİM POLİTİKALARI DEĞİLDİR’
AKP hükümetinin sürecin gelişmesini istemediğini ama gelişiyor gibi, gelişecekmiş gibi bir algı oluşturduğunu ve bunun üzerinden seçim politikası yürüttüğünü ve AKP hükümetinin farkında olmadan Kürt oyu kaybettiğini ifade eden Ronahi, “Erdoğan’ın ‘hiçbir masa, taraf yoktur, görüşme olmayacaktır’ demesi sadece secim propagandası değildir. Erdoğan’ın, AKP hükümetinin yaptığı açıklamalar sadece seçim propagandası değildir. Kürt sorununun çözümüne yaklaşımı stratejilerinin ne olduğunun açığa çıkmasıdır. Milliyetçi oyları almak için savaş başlatmak isteyen AKP hükümeti ve Erdoğan, güçlerimize yönelik operasyonlar başlatmış durumda. Medya Savunma Alanlarından Kuzey sahalarında askeri hareketlilik yaşanıyor. Tüm askerleri kışlasından çıkarmış ve harekete geçirmiş durumda. Provokasyon yaratmak, gerillayı provokasyonlara çekmek, çatışma ortamı yaratma ve bu çatışma ortamından oy toplamak istiyor. Bunun için de müthiş bir çaba sarf ediyor” diye konuştu.
‘YAŞANANLARIN TEK SORUMLUSU AKP’DİR’
Gerillanın provokasyonlara gelmemesinin AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı öfkelendirdiğini söyleyen Ronahi, Ağrı provokasyonunda müthiş bir planın olduğunu, bu planın gerilla ve halkın gösterdiği duyarlılıkla boşa çıkartıldığını ifade etti. AKP’nin yapmak istediği provokasyonların AKP’ye geri döndüğünü dile getiren Ronahi şöyle devam etti: “Bu provokasyonları Türkiye halkı da, Kürdistan halkı da gördü. AKP’nin yaptıklarının müzakere sürecini bitirmeye yönelik bir yaklaşım içerisinde olduğunu halkların unutmaması gerekir. Erdoğan’ın iktidar olma hırsı gözünü o kadar bürümüş ki, değil Kürt halkını, Türkiye halklarını uçurumun kenarına itiyor. Yarın Kürdistan’da değişik düzeyde halklarda, emekçilerde, kadınlarda, gençlerde patlamalar olursa bunun tek sorumlusu Erdoğan ve AKP hükümetidir. Kendi iktidarları için halkı kurban ediyorlar. Demokrasiyi geliştirme, müzakere sürecini geliştirme, tarihe onurlu bir hükümet olarak kendisini geçirme gibi bir derdi yoktur. Ya ben kazanacağım ya ben parti olacağım, iktidar olacağım, her şeyi ben belirleyeceğim, eğer belirleyemesem de bu halkın tüm geleceğini de batırırım düşünceleri içerisindedir. Bu kadar gözü kara ve saldırgandır.”
‘SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRECEĞİZ’
Kürdistan ve Türkiye halklarının AKP’nin kirli politikalarını görmesi gerektiğine değinen Ronahi, AKP’nin Türk ordusunu dağa çıkarttığını, operasyon başlattığını söyledi. Başlatılan operasyonlar karşısında kendilerini savunduklarını dile getiren Ronahi, “Başlatılan operasyonlara karşı savunmamızın ötesine geçemez miyiz? Geçeriz. Ama hareket olarak çok sorumlu davranıyoruz. Sonuna kadar da bu sorumluluğu göstereceğiz. Seçimlerin sağlıklı geçebilmesi açısından bütün sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Seçimlere kadar provokasyonlara gelmeyeceğiz ama seçimlerden sonra bir savaş sürecine gireceğiz şeklinde bir yanlış anlama olmasın. Ama AKP’nin yaklaşımları, Erdoğan’ın söylemleri, açıklamaları Kürdistan halkını savaşa çekmedir. Hareketimizi savaşa çekmedir. Bunu aşmak açısından hareket olarak bir mücadele içerisindeyiz. Ve sonuna kadar da bu mücadeleyi yürüteceğiz. Ama bu mücadelenin de bir sınırı vardır. Bunun da bilinmesi gerekiyor” diye devam etti.
‘AKP, KAZANMA ADINA NEREDE KAYBETTİĞİNİN FARKINDA DEĞİL’
Heyetin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüştürülmediğini, Öcalan’ın sağlık durumunun ve İmralı Adası’ndaki yaklaşımların ne olduğunun bilinmediğini ve bu durumun kendilerini tedirgin ettiğini söyleyen Ronahi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a böylesi yaklaşımların kendi başına sürece yaklaşım olduğunu belirtti.
“Önderliğimize yaklaşım ne ise sürece yaklaşım da odur. Bunu böyle algılıyoruz ve böyledir de. Dolayısıyla seçim sürecinde heyetin Önderliğimiz ile görüşmemesi seçime yönelik bir yatırım ise bu ters teper. Bunun çok iyi bilinmesi lazım. Bunda istenilen sonuç alınmaz. AKP, kendi çıkarları açısından da öngörüsünü kaybetmiştir. Kazanma adına nerede kaybettiğinin farkında değildir. HDP’ye oy verenler, bu seçimde HDP barajı aşarsa mevcut Türkiye’nin gidişatının yüzde yüz değişeceğinin farkındadır” diyen Ronahi, demokrasinin gelişmesi açısından, müzakere sürecinin gelişmesi açısından HDP’nin meclise girmesinin önemli olduğunu vurguladı. Kürdistan ve Türkiye halklarının AKP gerçekliğini gördüğünü, bunun karşısında mücadele ettiğini ve seçimde kullanacağı oylarla tavrını ortaya koyma noktasında belirli bir düzeye geldiğini gösterdiğini ifade etti.