Rus akademisyenler: Çözümde Öcalan'ın rolü önemli
Rus akademisyenler: Çözümde Öcalan'ın rolü önemli
Rus akademisyenler: Çözümde Öcalan'ın rolü önemli
Moskova'daki Doğu Bilimleri Akademisi'nin Kürdoloji Bölümü'nde bir araya gelen Rus ve Kürt akademisyenler yeni jeopolitik dengelerde Kürt sorununu ele aldı. Akademisyenler, Kürdistan'daki barış sürecinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın rolünün önemli olduğuna dile getirdiler. Ortadoğu uzmanı Vadîm Makarenko ise "Ortadoğu üzerinde araştırma yapanlar muhakkak Öcalan'ı okumalı" dedi.
Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Doğu Bilimleri Akademisi'nin Kürdoloji Bölümü'nde dünyadaki yeni jeopolitik dengelerde Kürt sorununu ele alan bir toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan bilim insanı ve araştırmacılarından bazıları şunlardı:
Kürdoloji Bölümü Başkanı Jîgalîna Olga Îvanovna, Ortadoğu uzmanı Vadîm Makarenko, KDP eski temsilcisi Xaşevî Bebekir, Doğu Bilimleri Akademisi çalışanı Vertayev Kîrîl, Kürt Kurumları Birliği Başkanı Mîhrabî Şamoyev, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Gilazova Anna, Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde görevli Prof. Sitanîslav Îvanov, KNK Rusya sözcüsü Cemal Denîz ve yazar Jenya Zibayov.
Toplantı, Doğu Bilimleri Akademisi'nin Kürdoloji Bölümü Başkanı Jîgalîna Olga Îvanovna'nın açılış konuşmasıyla başladı. Türk-Kürt ilişkilerinden dolayı komşu devletlerin Kürtlere baskısının arttığını belirten Îvanovna "Ancak unutmayalım ki Kürtler, eski Kürtler değil. Artık hiç bir baskıya boyun eğmiyorlar. Kürtler uluslararası alanda da artık bir statü sahibiler, sömürgeci devletlerin tehditleri boşuna" şeklinde konuştu.
'KÜRTLER SINIRLARI ORTADAN KALDIRDI'
Akedemisyen Vertayev Kîrîl ise Batı Kürdistan'da gelişmelerin çok hızlı yaşandığına belirterek, Türk hükümetiyle Güney Kürdistan yönetimi arasındaki ilişkilere dikkat çekti. Türkiye'nin gözünü Kürdistan petrolüne diktiğini savunan Kîrîl "Güney Kürdistan petrolünü taşıyacak boru hatları Kuzey Kürdistan'dan geçecek, bu yüzden kuzey Kürtlerinin ne düşündüğü çok önemli" diye konuştu.
Daha sonra söz alan KDP eski temsilcisi Xaşevî Bebekir ise İmralı adasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmelere dikkat çekerek "Öyle görünüyor ki Türk devleti Kürt sorunu konusunda çift başlıklı politika yürütüyor; bir yandan Kürt lideriyle görüşmeler yapıyor, diğer yandan askeri operasyonlarını sürdürüyor" dedi. Kuzey, Güney ve Batı Kürdistan sınırlarının artık fiilen devre dışı olduğunu belirten Bebekir "Kürtlerin mücadelesi sınırları ortadan kaldırmıştır" dedi.
Daha sonra söz alan konuşmacılar da ağırlıklı olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerle başlayan sürecin önemine dikkat çektiler. Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Gilazova Anna, Türk devletinin Öcalan ile görüşmeleri ilk başta inkar ettiğini hatırlatarak "Dünyanın birçok ülkesinde de benzer süreçler yaşandı. Örneğin ETA ile görüşmeleri inkar eden İspanya, daha sonra bunu kabul etmek zorunda kaldı" dedi.
"ÖCALAN'IN ORTADOĞU TEZLERİ ÇOK ÖNEMLİ'
Kürt Kurumları Birliği Başkanı Mîhrabî Şamoyev, çözüm sürecinde Öcalan'ın rolüne dikkat çekerek "Bütün Kürtler muhatap olarak Öcalan'ı gösteriyor. Öcalan'ın sunduğu yol haritası çözüm sürecinde hayati bir öneme sahip" diye konuştu. Aynı şekilde KNK Rusya sözcüsü Cemal Denîz de Öcalan'ın rolüne vurgu yaparak şu görüşleri dile getirdi: "Bazıları Kürtler içindeki bazı kesimlerin çözüm istemediğini iddia ediyor. Kesinlikle öyle bir şey yok, Kürtler tamamen çözüme hazırdır."
Toplantı Ortadoğu uzmanı Vadîm Makarenko'nun sunumuyla sona erdi. Öcalan'ın savunmalarında dile getirdiği Ortadoğu tezlerine dikkat çeken Makarenko "Öcalan, oldukça objektif bir şekilde Ortadoğu analizi yapıyor, onun tezleriyle bölge yeniden yorumlanmalı. Çünkü egemen devletleri tarihi kendilerine göre yazmışlar. Bu yüzden Ortadoğu üzerinde araştırma yapanlar muhakkak Öcalan'ı okumalı" dedi.