Rusya ile Batı arasındaki gerginlik Soğuk Savaş dönemini aratmıyor
Rusya ile Batı arasındaki gerginlik Soğuk Savaş dönemini aratmıyor
Rusya ile Batı arasındaki gerginlik Soğuk Savaş dönemini aratmıyor
Ekonomik krizin baş gösterdiği Rusya ile Batı arasındaki ilişkiler Soğuk Savaş döneminden bu yanaki en kötü dönemine girmiş durumda. ABD ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı yaptırımlarına her gün bir yenisini ekliyor.
Ukrayna krizi sonrasında Kırım Adası’nı ilhak eden Rusya’ya karşı ABD’de Perşembe günü kabul edilen ‘Ukraine Freedom Support Act’ adlı yasa ile silah ve petrol ticaretine ilişkin yaptırımlar kabul edilmişti. Yasa, ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardım yapmasını da öngörüyor.
Benzer şekilde AB ve Kanada da, Rusya’nın temel gelir kaynağı olan petrol ve gaz üretimine yönelik yaptırımlara ağırlık verdiler. Kırım’a her türlü yatırımı yasaklayan ABD, AB ve Kanada, Rusya’ya petrol üretimi için gerekli malzeme satışlarını da yaptırımlar kapsamında tutuyorlar.
RUSYA: ABD ANTİ-RUS YASA ÇIKARDI
Batı’nın yaptırımlarına karşı ekonomik kriz içindeki Rusya’nın tepkisi ise sertleşmeye devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, AB’nin yanı sıra ABD’deki yaptırımlara yönelik sert bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, ABD Kongresi’nin Perşembe günü kabul ettiği Ukraine Freedom Support Act adlı ‘Ukrayna’nın özgürlüğüne destek yasasının’ tümüyle ‘anti-Rus’ bir yasa olduğunun altı çizildi.
RUSYA KRİZİNDE BATI YAPTIRIMLARININ PAYI VAR!
Ukrayna’da geçtiğimiz yıl Kasım ayında AB ile ortaklık anlaşmasını kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç karşıtı Batı destekli kanlı gösteriler sonucu, Yanukoviç ülkeyi terk etmişti. AB ve ABD’nin desteğini alan aralarında milliyetçilerin de olduğu yeni Ukrayna yönetimine karşı Rusların çoğunlukta olduğu Donetsk, Luhansk bölgeleri ile Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde bağımsızlık hareketleri hız kazanmıştı.
Kırım’ın mart ayında Rusya tarafından ilhakı sonrasında Donetsk ve Luhansk’ta Rus militanlar ile ordu arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış ve en az 5 bin kişi yaşamını yitirmişti.
AB, ABD, Kanada ve Avustralya’nın başını çektiği birçok ülke Ukrayna’nın doğu bölgesindeki bağımsızlık yanlılarına askeri destek verdiğini savundukları Rusya’ya karşı aylardır ekonomik yaptırımlar uyguluyorlar.
Yaptırımlar, Rusya’nın en önemli gelir kaynağı olan petrol fiyatlarının büyük düşüş yaşadığı ve Rus rublesinin değer kaybettiği bir döneme de denk geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Perşembe günü düzenlediği dev basın toplantısında, Batı’nın yaptırımlarının ülkesindeki son ekonomik krizdeki payının yüzde 25 ile 30 arasında olduğunu söylemişti.