Samilerden Rusya’ya tepki

Samilerden Rusya’ya tepki

Rusya’da Kola Yarımadası’ndaki Murmansk ilinde ulusal günleri 6 Şubat’ta  Samilerin bayraklarını göndere çekmelerine izin verilmemesine Norveç,İsveç ve Finlandiya’da yaşayan Samiler tepki gösterdi. Samilerin bayraklarını dalgalandırmalarına sadece Lovozero yerleşim biriminde izin verildi.

Norveç Sami Parlamenosu Başkanı Olli Egil Olli Rusya’da Samilerin hem örgüt hem de kişiler etnik kimliklerinin resmen kabulünde  güçlükler çıkarıldığını gözlemlediklerini belirtti. Ulusal günlerinde Samilerin bayraklarına yasaklama konmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Olli, sorunun çözümü için Norveç dışişleri yetkililerinin devreye girdiğini ancak Rus yetkililerin olayın teknik bir sorundan kaynaklandığı ve konuyu inceleyecekleri cevabını verdiklerini ifade etti.

SAMİLER İSYAN ETMEKLE SUÇLANIYOR

Murmansk’ta yaşayan Samiler Rus yetkililerin baskı ve saldırılarına maruz kaldıklarını belirterek pek çok kez gösteriler yapmışlardi. Murmank il sorumluları geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Norveç Sami Parlamentosu’nu Rusya’daki ayrılıkçı Sami harekete destek vermek ve isyanı finanse etmekle suçlamıştı.

Norveç Sami Parlamentosu’dan Aleksandra Artieva  Samilerin aynı dili konuşan ama toprakları dört ülke arasında paylaşılan bir halk olduğunu vurgulayarak yaptıkları işbirliğinin isyanı desteklemek ve casusluk yapmakla suçlanmasını aptallık olarak niteliyor. Parlamento Başkanı Olli ise kendilerinin Rusya’da yaşayan Samilere ekonomik ve politik olarak yardım etmelerine rağmen Samilerin politik faaliyetlerinde devletin tutumundan dolayı zayıflama olduğunu söylüyor.

SAMİLER YOKSULLUK İÇİNDE

İsveç, Norveç ve Finlandiya Sami Parlamentolarını resmen tanır ve ekonomik destek verirken Rus yetkililer Rusya Sami Parlamentosu’nu tanımayı reddediyor. Rusya’da Samiler yoksulluk içinde yaşıyor. Samiler arasında işsizlik oranının % 50 civarında olduğu tahmin ediliyor. Çalışanların çoğunluğu ren geyiği bakıcılığı, bir kısmı da balıkçılık,avcılık, el işleri ve öğretmenlik yaparak ve ormanlardan mantar toplayarak geçinmeye çalışıyor. Ayrımcılık ve ırkçılığa maruz kalan ve iş bulmakta güçlük çeken Samiler arasında alkol tüketimi inanılmaz boyutlarda. Her 10 ölüm vakasından 9’unun alkola bağlı olduğu söyleniyor. Rusya’da erkekler ortalama 58 yıl yaşarken bu oran Samilerde 44’e düşüyor.

Yayınlanan istatistikler Samilerin yalnızca % 44’ünün ana dillerini konuşabildiklerini gösteriyor. Çocuklar sadece ilkokul birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar Samice eğitim görebiliyor. Rusya’da 2 bin civarında Saminin yaşadığı tahmin ediliyor.