Sanatçı Kilpper: İmralı’daki tecrit insanlık suçudur

Norveç’in önde gelen üniversitelerinden Bergen’de profesör olan Alman sanatçı Thomas Kilpper, Türk devletinin İmralı Adası'nda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uyguladığı tecrit için “insanlık suçu” dedi.

Yaptığı yerleştirme sanatı ve çizimlerle Almanya’da modern sanat dünyasının tanınmış isimlerinden olan Thomas Kilpper, Türk devletinin İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uyguladığı ağırlaştırılmış tecridi ANF’ye değerlendirdi. Aynı zamanda Norveç’in önde gelen üniversitelerinden Bergen’de profesör olan ve sanat dersleri veren Kilpper “Türk devletinin Suriye’nin kuzeyinde ve Kürt bölgelerine yürüttüğü savaş siyasetinin korkunç boyutlara ulaştı” yorumunu yaptı.

Abdullah Öcalan’ın 20 yıldan fazladır izolasyon altında tutulma için ise Alman sanatçı Kilpper “Bu durum tek başına Türkiye’nin insan haklarını ihlal ettiğinin en açık göstergesidir” dedi. Tecridin psikolojik bir işkence olduğuna ve bunun bir insanlık suçu olduğuna vurgu yapan sanatçı Kilpper, İmralı’daki tecrittin kaldırılması yönünde çağrıda bulundu.

‘ERDOĞAN İNSAN HAKLARINI AYAKLAR ALTINA ALIYOR’

AKP-MHP iktidarının kadın-erkek eşitliğini ve kadınların korunma altına alınmasını hedefleyen İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasını da eleştiren sanatçı Kipper “Bu durum da benim için korkunç bir adım ve bana kalırsa Erdoğan hükümetinin insan haklarını ayaklar altına almasının bir başka göstergesidir” dedi.

Sadece Türkiye’nin değil, son zamanlarda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de insan haklarını hiçe saydığını belirten Alman sanatçı Thomas Kilpper, mültecilere ve kaçak göçmenlere yönelik yapılan ayrımcılığa ve işlenen suçlara dikkat çekti. Kilpper bir sanatçı olarak isteğini ise şöyle dile getirdi: “Devlet şiddetinin bütün formlarının son bulması ve bunun yerine evrensel insan haklarının geçerli olduğu bir dünya arzumdur.”