Sancar: Ekonomik kriz Saray ve yandaşlarını etkilemiyor

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, sendikacılarla yapılan bir görüşmede ekonomik krize dikkat çekti. Krizin esas mağdurlarının geniş halk yığınları olduğunu söyleyen Sancar, “Yandaşa ve saraya bu anlamda bir olumsuz etkisinin olduğunu söyleyemeyiz" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan'dan oluşan heyet, Türk Meclisi’nde HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcıları Şaziye Köse ve Garo Paylan ile bir araya geldi.

Görüşmede işçilerin yaşadığı sorunlar ve asgari ücretle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Görüşmede Çerkezoğlu, “Bu görüşmenin bizim için asıl konusu işçilerin, emekçilerin bir yandan ekonomik kriz, bir yandan pandeminin yarattığı ekonomik ve toplumsal tahribatla ilgili sorun ve sıkıntıları aktarmak” dedi.

Türkiye ekonomisinin içinde olduğu “ciddi” kriz ve Covid-19 salgının sonuçlarına dikkat çeken Arzu Çerkezoğlu,”Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybı yaşanıyor. İşsizlik, özellikle genç işsizlik ve kadın işsizliği ülkenin geleceğini tehdit eden bir unsur haline geldi. Çok büyük bir yoksullaşma var. Gelirler ve alım gücü son derece düştü. Özellikle işten çıkarma yasağı ile getirilen bir dizi istisna nedeniyle işten çıkarmalar devam ediyor” dedi.

Bütçeden işçi ve emekçiye pay ayrılmadığını belirten Çerkezoğlu, yasal düzenlemelerle asgari ücretin arttırılmasının mümkün olduğunu ifade etti. Çerkezoğlu şöyle konuştu:

“Biz TBMM’de yapılacak bir takım yasal düzenlemelerle asgari ücretin ve tüm ücretlerin artırılmasının mümkün olduğunu düşünüyor ve bunu ifade ediyoruz. Asgari ücret mücadelemize damgasını vuran ve bütün işçi sınıfı ve toplumsal kesimler tarafından sahiplenilen asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması ve SGK prim muafiyetinin sağlanması ve bu konuda TBMM tarafından bir yasal düzenleme yapılması asgari ücret ve bütün ücretlerin yükseltilmesi mümkün. Asgari ücret ve bütün ücretler SGK primlerin devre dışı bırakılmasıyla bütün ücretlerde yaklaşık 750 TL  yani yüzde 25 kadar bir artışın yapılmasının mümkün olduğunu görüyoruz.”

YANDAŞA VE SARAY’A EKONOMİK KRİZ YOK

Çerkezoğlu bütün partilere “asgari ücret tümüyle vergi dışında bırakmaya ve SGK prim desteği sağlanmaya” çağırdı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, ekonomik krizin esas mağdurlarının geniş halk kesimleri olduğunu belirterek, “Ekonomide var olduğu söylene kriz yoksulluğu derinleştiren, açlığı yaygınlaştıran ekonomi politikaların sonucudur. Yandaşa ve saraya bu anlamda bir olumsuz etkisinin olduğunu söyleyemeyiz” dedi.

Sancar şunları ekledi: “Bu nedenle hem pandemi hem de ekonomideki olumsuz gelişmelerin esas mağduru geniş halk kesimleri, emekçiler, kadınlar ve yoksullardır. Saray ve rejimin yandaşları için bu anlamda bir krizden söz edemeyiz.”

AÇLIK ÜCRETİ

Mevcut asgari ücret için “açlık ücreti” diyen Sancar, asgari ücret için net 4 bin TL önerdiklerini belirtti.

Sancar, “İktidara sorduğumuzda, neden bu kadar düşük ücret verildiğini, ‘kaynak yok’ cevabını veriyor. Türkiye'nin kaynakları vardır. Sorun kaynakların paylaşılmasında ve dağıtılmasındadır. Bugün kaynakların büyük kısmı saraya, savaşa ve yandaşa ayrılmıştır“ dedi.