Sancar: Kumpası çökerttik, büyük kazanacağız

Partisinin İstanbul İl Örgütü kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kumpası çökerttiklerini belirterek, “Büyük kaybettireceğiz ama aynı zamanda büyük kazanacağız büyük. Hep birlikte büyük kazanacağız” dedi.

HDP İstanbul İl Örgütü’nün “Şimdi HDP zamanı” şiarıyla düzenlediği 4’üncü Olağanüstü Kongre'ye binlerce kişi katıldı.

Kongre Küçükçekmece’de bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde düzenlendi.

Kongreye, yöresel kıyafetleriyle 7’den 70’e binlerce kişi katıldı. Kongre salonunda “Genç başladık genç başaracağız”, “Kadınlar özgürlükte ısrarlı, mücadelede kararlı”, “Kayyum rejimi değil halkın iradesi için İstanbul’da HDP zamanı”, “Kadına özgürlük ve eşitlik için İstanbul’da HDP zamanı” yazılı pankartlar asıldı.

Salonda sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı sloganlar ile  "Selam selam, İmralı'ya bin selam", “Direne direne kazanacağız”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Şehit namırın” sloganları atıldı. 

Kandıra 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Garibe Gezer’i sahiplenen sloganların atıldığı kongre, divan seçimiyle başladı.

Açılış konuşmasını HDP İstanbul İl Örgütü’nün mevcut eşbaşkanları yaptı.

BULUT: UMUTLUYUZ ÇÜNKÜ BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, Garibe Gezer ve Deniz Poyraz’ı andıktan sonra şöyle konuştu:

“Cezaevlerinden tutulan binlerce mücadele yoldaşımızın yürekleri burada. Bizlerin aldığı bu bayrak ülkeye mutluluğu, adaleti, özgürlüğü getirecek. Bu ülkeye özgürlük, adalet ve demokrasi getirecek ve bu makus talihi değiştirecek olanlar bizleriz, HDP’dir, ezilen bütün haklar, katledilen Kürtler, Alevilerdir, yok edilmeye çalışılan LGBTİ’lerdir, yoksullaştırılan emekçilerdir, doğayı katledenlere karşı direnen ekoloji kurumlarıdır. İşte bütün bunlar HDP’dir ve bu yapısıyla faşistleri ve bu karanlık yapıyı savunanları korkutuyoruz. Onlara dert olmaya devam edeceğiz, sokaklardan çekilmeyeceğiz, değiştirmeye devam edeceğiz. Korksunlar; önümüzdeki yüzyıl kadınların yüzyılı. Kadın kazanımlarını asla kaybetmeyeceğiz. Burada umudu görüyoruz, özgürlük için sokaktayız, yitirdiğimiz yoldaşlarımız için sokaktayız. Umutluyuz, çünkü bu düzeni değiştirebileceğimizi biliyoruz. Birlikte yol aldığımız, mücadele ettiğimiz tüm yoldaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bitirirken diyoruz ki mutlaka ama mutlaka kazanacağız.”

Kovid-19 virüsüne yakalandığı için kongreye katılamayan İl Eş Başkanı Erdal Avcı, gönderdiği mesajda Gezer’i andı ve HDP’yi büyütmek için daha çok çalışmaya çağırdı

Daha sonra HDP’nin sokaklarda verdiği mücadeleden kesitler sunan sinevizyon gösterimi yapıldı.

SANCAR: KUMPASI ÇÖKERTTİK

Dolup taşan kongreye katılarak bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, yazar Vedat Türkali’nin “Haramilerin saltanatını yıkmaya geliyoruz” sözlerini hatırlatarak, "Bekle bizi İstanbul, bekle bizi, Amed, hakkari, İzmir, Van. Geldik, geliyoruz, haramilerin, zalimlerin, hırsızların, yalancıların saltanatını yıkıyoruz, mutlaka yıkacağız. İşte bu coşku onların en büyük korkusudur” dedi.

HDP’siz barışın mümkün olmadığının altını çizen Sancar, “Bu ülkeye barışı getireceğiz, mutlaka getireceğiz” diye vurguladı.

Sancar şunları ekledi: “İktidar istediğini yapsın. Her gün yeni saldırılar yapsın, operasyonlar düzenlesin ama bizde korkunun zerresinin olmadığını çok iyi biliyor. Bu iktidara, bir kez daha hatırlatalım; kumpas davalarınız sökmedi: Kobanê davası adı altında, çürük yüzkarası bir kumpas davası başlattınız ama yoldaşlarımız mahkeme salonunda tarihin karşısında halkın vicdanında sizleri yargılamaya devam ediyor. Bu kumpası çökerttik, daha da çökerteceğiz. Kumpasa doymuyorlar. Cizre’de 3 gündür büyük bir kumpasın peşindeler. Milletvekilimiz üzerinden olmadık iftiralar ortaya atıyorlar. Cizre’yi karıştırmak, ülkeyi kaosa sürüklemek bunların şu an en önemli hedefidir. Cizre’de Soylu’nun işaret edip başlattığı kumpası başlarına yıkacağız. Önce gidin yolsuzlukların hesabını verin, çetelerle, mafyalarla kol kola yürüttüğünüz kirli işlerin hesabını verin.”

HALKLARIN ORTAK GÜCÜ BURADA

“Halkların ortak gücü burada” diyen Sancar şöyle devam etti:

“Kurduğunuz bu Üçüncü Yol, demokrasiye, barışa ve adalete giden 3’üncü yol büyüyor, genişliyor, dalga dalga geliyor. Bu ülkede yeni başlangıcı da bizler kuracağız. Bu ülkede, bu iktidardan kurtuluşun yolunu bizler açacağız. İktidarı besleyen bu düzeni bizler değiştireceğiz.

KARARLILIKLA GELİYORUZ

İstediğiniz kadar oyun oynayın, cinayetler de işleseniz, Deniz Poyraz yoldaşımızı katlettiğiniz gibi binlerce Deniz Poyraz gelecek. Deniz Poyraz’ın yüreği bulunduğumuz her yerde gümbür gümbür atıyor ve sizlere korku salmaya devam ediyor. Garibe Gezer’in öldürülmesi de Deniz Poyraz cinayetinden farklı değildir. Garibe Gezer’i öldüren zihniyet, Deniz Poyraz’ı katleden zihniyetle aynıdır. Ölüye bile saygıları yok. Cezaevine kumpaslarla alıyorsunuz yoldaşlarımızı. Biz onlara tutuklu demiyoruz. Hepsi siyasi rehinedir. Burada, burnumuzun ucunda yoldaşlarımız cezaevinde. Selahattin Demirtaş kardeşimiz, Kandıra’da Gülten Kışanak yoldaşımız, Sebahat Tuncel, İdris Baluken isimlerini sayamadığım bütün yoldaşlarımızı siyasi rehine olarak aldınız. Her gün on binlerce kişiyi gözaltına alıyorsunuz, binlerce kişiyi on binlere tamamlamak istiyorsunuz ama görüyorsunuz, coşkuyla, inançla, kararlılıkla geliyoruz.”

BÜYÜK KAZANACAĞIZ

Sizin korkunuzun ne olduğunu en iyi biz biliyoruz. Size İstanbul’da nasıl kaybettirdiğimizi biliyorsunuz. O ağır darbeyi unutmadınız. Size tavsiyem unutmayın. Biz kaybettirmeyi bu zalim iktidara, bu soyguncu talancı sisteme kaybettirmeyi iyi biliriz. Tabi iki kazanmayı hem iktidara kaybettireceğiz hem bu ülkeye, bu ülkenin bütün halklarına kazandıracağız. İktidar kaybedecek ve ona kaybettirecek olan biziz. Bu düzen değişecek değiştirecek olan biziz. Bu ülkeye yeni başlangıcı büyük barışı güçlü demokrasiyi kalıcı adaleti de biz getireceğiz. Hep birlikte kazanacağız bütün Türkiye halkları kazanacak. Kaybettireceğiz size. Kaybettirirken büyük kaybettireceğiz ama aynı zamanda büyük kazanacağız büyük. Hep birlikte büyük kazanacağız” dedi.

İFLAS EDİYORLAR

Her yerde söylüyoruz. Bize düşmanlaştırdığınız insanlarla da konuşacağız. Kimin kaygısı varsa o kaygıyı gidermek bizim borcumuz. Kimin korkusu varsa o korkuyu ortadan kaldırmak bizim yükümlüğümüzdür. Göreceksiniz, bu yürüyüşün sonu büyük aydınlığa çıkacaktır. Bu düzen değişecek, bu iktidar gidecektir. Halkçı yönetimin temeli atılacak. Bu temeli bu ülkenin bütün emekçileri, ezilenleri, sömürülenleri hep birlikte atacağız. İflas ediyorlar. İflas ederken ülkeyi de çökertmek istiyorlar. Emekçiyi, yoksulu bu enkazın altında bırakmak istiyorlar. Kaynak yok diyorlar. Kaynak Saray’a giden israftadır. O israfı kesin, biz keseceğiz zaten. Bunun emekçi halka dağıtacağız. Emekçi halka adil paylaşım için rantiyecilerinize verdiğiniz kaynakların hepsini keseceğiz. O günler yakındır.

ORTAK HİKAYEYİ YAZACAĞIZ

Kürt sorununda güvenlikçi anlayış, militarist anlayış şiddet politikası bugüne kadar hiç kimseye hiçbir iktidara gün yüzü göstermedi. Bütün iktidarlar bu politika üzerinden yürüdükçe çöktüler. Şimdi de Kürt sorununda şiddeti, militarizmi ve inkarı, ırkçılığı, her gün, her alanda canlandıran bu iktidar çöküyor. Çünkü savaşla hiçbir iktidar ayakta kalmadı kalamayacak. Biz en büyük savaş karşıtı birlikteliği oluşturmalıyız. Kürt sorununda savaş, politikalarına karşı çıkmalı demokratik çözümü birlikte savunmalıyız. Bölgede her türlü savaş oyunun içine bu ülkeye sürükleyen bütün politikaları durdurmalı, büyük barış hareketini mutlaka kurmalıyız. Çünkü büyük barış hareketini kurduğumuz anda bütün temellerini yıkarız iktidarın. Zaten anlatacak hikayeleri yok. O nedenle saldırıyor, zulümden baskıdan başka hiçbir şey kalmadı ellerinde yalandan başka ama büyük ve ortak hikayeyi yazacağız.

(…) Sıra esas hakkındaki savunmaya geldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı esas hakkındaki mütalaasını verdi. Biz şimdi esas hakkındaki savunmayı yapacağız. Ama parti odalarında değil, hukuk büromuzda değil, savunmayı meydanlarda sizlerle birlikte yazacağız, sokakta tarlada fabrikada sizlerle birlikte yazacağız. Gençlerle, kadınlarla, emekçilerle yazacağız. O savunmanın kalemi tırnaklarımız, mürekkepleri alın terimiz, yürek suyumuz olacak. HDP’yi halkların sahiplenmesiyle yaşatacağız. Her yerdeki bu coşkulu mücadeleyle bu kumpasınızı boşa çıkaracağız. HDP bu ülkenin ortak eşit yaşamın güvencesidir. Bu ülkede büyük barışın adresidir, o nedenle HDP’yi yaşatmak hepimizin boynunun ağır borcudur. Önemli borcudur. Bu borcu yerine getireceğiz, yaşatacağız. Mutlaka yaşatacağız. Bu ülkede bozuk düzeni, bu sömürü bu yalan, bu talan düzeni mutlaka değiştireceğiz. Birlikte ortak ve büyük hikayeyi yazacağız. Bu hikaye içinde umudun, sevincin, heyecanın, sevginin, saygının, erdemin, mutluluğun eşit bölüşümün kucaklaşmanın dayanışmanın hak ve adaletin olduğu büyük bir hikayedir. Biz bu hikayeyi yazacağız. Bu hikaye yeni bir yaşamın hikayesidir. Bu hikaye, haramilerin düzenini bitirme hikayesidir. Hakların ortak eşit yaşam hikayesidir. Bu hikaye Kürdün, Türkün, Alevinin, bütün inançların ve kimliklerin, bütün emekçilerin, yoksulların, emeklilerin, esnafın, üreticinin kadınların gençlerin hakça, eşitçe yaşama hikayesidir. Bu hikayeyi yazıyoruz.

O ŞAFAK BİZİMLE GELECEK

Bu kadim toprakların hasret kaldığı büyük ve onurlu barışı kurma hikayesidir. Bu hikayeyi birlikte yazıyoruz, yazacağız. Geleceği bu hikayenin üzerine kuracağız. Bu hikaye her gün rant uğruna talan edilen, yok edilen doğanın, ormanların, derelerin, talan dozerleri karşısındaki direnişin hikayesidir. Bu hikaye toprağını, deresini, ormanını savunan köylünün, yurttaşın ortak hikayesidir. Acılarımız, yaralarımız, ödediğimiz bedeller büyüktür. Biz acıyı öfkeye dönüştürürüz ama öfkeyi de inşa siyasetinin, kurucu siyasetin temeli yapmayabiliriz. Öfkemiz geleceği kurma irademize en büyük kaynaktır. Biz bunu demokratik siyasetteki ısrarımızla, öfkenin siyasi örgütlenmesini en güçlü hale getirerek yapacağız. Acılarımız var, yaralarımız var, bu yaraları birlikte sarmayı biliyoruz. Biz bu acıları süzdük bu acılardan umut ve cesaret çıkardık. Nefret değil, nefretin diline değil nefretin siyasetine değil ortak eşit onurlu yaşamın hikayesine döndük yüzümüzü. Nefreti, düşmanlığı bitireceğiz, demokrasiyi eşit yaşamı kuracağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Korktukça tutsak umut ettikçe özgürüz. Özgürlüğümüzün kaynağı budur, umuttur. Umudumuzun kaynağı da kesintisiz kararlı mücadeledir. Umudumuzu mücadelemizden alıyoruz umudumuzu korkakların yüzüne her gün haykıracağız ve mutlaka mutlaka başaracağız. Umutla ilgili son bir söz o da Halil Cibran’dan gelsin; her kışın yüreğinde titreyen bir bahar vardır her gecenin koyu perdesinin arkasında tebessümle bekleyen bir şafak vardır. İşte o bahar biziz o şafak bizimle gelecek."