Savaş konsepti konser yasaklamaya kadar vardı

AKP’nin devreye soktuğu savaş konsepti Kürt üniversite öğrencilerinin düzenlediği konserleri yasaklamaya kadar vardı.

AKP’nin devreye soktuğu savaş konsepti Kürt üniversite öğrencilerinin düzenlediği konserleri yasaklamaya kadar vardı. Bolu İzzet Baysal Üniversitesi’nde, yurtsever öğrencilerin kurduğu Kitap Topluluğu’nun her sene düzenlediği konserlerin bu sene, sosyal medyada ve Bolu yerel gazetelerinde yapılan ırkçı ve provokatif yayınlar ve yorumlar gerekçe gösterilerek iptal edildiği ortaya çıktı. ANF’ye konuşan Kitap Topluluğu üyesi Bilal Tavar, gerekçenin göstermelik olduğunu, esas amacın Kürt öğrenciler ve Kürt kültürü üzerinde baskıyı artırmak olduğunu söyledi.

BU SENE NE DEĞİŞTİ?

Bolu İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde kültürlerini yaşatmak için yurtsever öğrencilerin kurduğu Kitap Topluluğu’nun her sene düzenlediği konserlerin bu sene, BBP eski Bolu İl Başkanı Mahmut Alan ve Bolu Ekspress ile Özgür Bolu adlı yerel gazetelerin yaptığı tehditler ve provokatif yayınlar gerekçe gösterilerek okul idaresi tarafından iptal edildiği ortaya çıktı. Konuştuğumuz Kitap Topluluğu üyelerinden Bilal Tavar bu gerekçenin bahane olduğunu söyledi. Yaptıkları etkinliklerde her sene Mahmut Alan başta olmak üzere sosyal medyada benzer tehditlerle karşılaştıklarını belirten Tavar, ancak hiçbir konserin bugüne kadar böyle bir gerekçe ile iptal edilmediğini hatırlattı.

ÖNCE ONAY, SONRA JET HIZIYLA İPTAL

İzzet Baysal Üniversitesi’ndeki Kitap Topluluğu’nun Türkiye’nin batısında sorunlarla karşılaşan ve ayrımcılığa uğrayan Kürt öğrencileri buluşturmak amacıyla 1996 yılında yurtsever öğrenciler tarafından kurulduğunu ve geleneğini bugünlere taşıdığını anlatan Tavar, Kürt kültürünü yaşatmak, sorunlarını dile getirmek için her sene etkinlikler, paneller, yürüyüşler, konserler düzenlediklerini aktardı. Tavar, bu kapsamda her sene konser yaptıklarını ve değişip Kürt sanatçıları konuk ettiklerini belirten Tavan, “Bu sene 10 Aralık’ta yapacağımız konsere Med Kültür Merkezi Sanatçısı Erol Berxwedan’ı davet etmeye karar verdik. Kasım’ın son haftası izin almak için okul yönetimine dilekçe verdik ve 5-6 gün sonra onay aldık” dedi.

Okul idaresinden konsere ilişkin onay aldıktan hemen sonra sosyal medya ve Bolu yerel gazetelerinde provokatif yayınların başladığını aktaran Tavar, BBP eski Bolu İl Başkanı Mahmut Alan’ın Kitap Topluluğu’na ve rektöre yönelik Facebook’ta tehditler savurmaya ve hedef göstermeye başladıklarını söyledi. Tavar, Bolu Ekspress ve Özgür Bolu adlı yerel gazetelerin ise “İzzet Baysal üniversitesine PKK’li sanatçı getiriliyor”, “Rektör bey Kandil’den Karayılan’ı çağırsaydı” tarzında yayınlar yapması üzerine okul idaresinin konseri jet hızıyla iptal ettiğine dikkat çekti. 1 Aralık’ta konser hazırlıklarını tamamlamışken okul idaresi tarafından çağrıldıklarını anlatan Tavar, “Bize konseri iptal etmek zorunda kaldıklarını, güvenliğimizi alamayacaklarını söylediler. Biz de bu gerekçenin yeterli olmadığını, her sene aynı tehditlerin yapıldığını ama hiçbir zaman böyle bir iptalin söz konusu olmadığını hatırlattık” diye konuştu. Esas amacın Kürt kültürünü abluka altına alarak, Kürt varlığını yok etmek olduğunu vurgulayan Tavar, “Kürdistan’da halkımız katledilirken, bizlere de gözdağı verilmeye çalışılıyor” dedi.

Bunun Mahmut Alan’ın kendilerine yönelik ilk icraatı olmadığını, daha önce de bir etkinliğe HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ı davet ettikleri için hedef gösterildiklerini belirten Tavar, Kürt öğrencileri sürekli hedef gösteren Alan ve Bolu yerel gazeteleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı.