Savcılık Soma Katliamı ile ilgili iddianameyi hazırladı
Savcılık Soma Katliamı ile ilgili iddianameyi hazırladı
Savcılık Soma Katliamı ile ilgili iddianameyi hazırladı
Soma’da 13 Mayıs 2014’te Enyez Madeni’nde yaşanan katliam ile ilgili savcılık iddianamesi hazırlandı. İddianame mahkemeye sunuldu. Savcılık, tutuklu 8 yetkilinin "olası kastla öldürmek" suçundan 301 kez cezalandırılmalarını istedi.
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma katliamıyla ilgili iddianamenin hazırlandığını ve Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulduğunu açıkladı.
Başsavcı Bekir Şahiner, Akhisar Adliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, 13 Mayıs 2014 günü Eynez madeninde yaşanan iş cinayetine ilişkin soruşturmanın tamamlandığını, hazırlanan fezlekenin 31 Ekim'de başsavcılığa gönderildiğini ifade etti.
Şahiner, "Ceza Muhakemesi Kanununa göre kamu davası açılabilmesi için Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne hitaben iddianame düzenlenmiştir" dedi.
İddianamenin 8'i tutuklu 45 kişi hakkında düzenlendiğini aktaran Şahiner, hayatını kaybeden işçilerin birinci derece yakınlarının yer aldığı 214 müştekiye yer verildiğini belirtti.
İddianamede 301 işçinin hayatına mal olan iş cinayeti şu ifadelerle tarif edildi: "Maden ocağında U3 trafosu etrafında toplu olarak bırakılan kömürün kontrolsüz bir şekilde kendiliğinden yanması sonucu oluşan karbonmonoksit gazının temiz hava girişine ulaşması, temiz hava ile temas eden kendiliğinden yanan kömürün tam yanmaya dönüşmesi, bu yangının 4 numaralı kömür nakil bandının bulunduğu yola sirayet ederek bu bölümdeki ve 3 numaralı kömür nakil bandının bulunduğu yoldaki bant, ahşap tahkimat, PVC boruları, elektrik kablolarını tutuşturması, su ile soğutma çalışmaları sonucu açığa çıkan zehirleyici, boğucu gazlar olması ve bu gazların da olay esnasında işçileri etkilemesi sonucu gerçekleştiği, işçilerin karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettikleri, yaralı kurtarılan işçilerin de karbonmonoksit zehirlenmesinden etkilendikleri anlaşılmıştır."
İddianamede, tutuklu 8 kişinin "Olası kastla insan öldürmek" suçundan 301 kez cezalandırılmaları, 161 kez de "ağırlaşmış yaralama" suçundan cezalandırılmaları talep edildi. Başsavcılık, bilirkişi raporlarında haklarında kusur, suç duyurusu, ihbar ve şikayet bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma yapılabilmesi için de izin istedi.
Gönderilen iddianame, 15 günlük süre içinde incelenecek Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilip edilmediği açıklanacak. Kabulü halinde yargılama aşaması başlayacak ve duruşma günü belirlenecek.