Avukatlar: Hukuksuzluğa ortak olmayacağız

Kobanê Davası'nın duruşmasına tüm avukatlar alınmadı. Salonu terk eden avukatlar, "Hukuksuzluğa ortak olmayacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) rehin tutulan eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası'nın duruşmasına avukatlarının tamamı alınmadı. Bunun üzerine avukatlar, salonu terk etti.
Tüm avukatlar içeriye alınıncaya kadar duruşmaya katılmayacaklarını söyleyen avukatlar, duruşmanın yapıldığı salonun kapısında basın açıklaması yaptı. Alkışlar ve “savunma susmadı, susmayacak” sloganları eşliğinde başlayan basın açıklamasında avukatlar adına Avukat Mehmet Emin Aktar konuştu.

Avukatların bağımsızca ve özgürce savunma yapacağı koşullar sağlanmadığı sürece savunma yapmayacaklarını söyleyen Aktar, şunları söyledi:

“Keyfi gerekçelerle avukatları içeriye almıyorlar. Almazlarsa biz de devam edemeyeceğiz. Çünkü savunma bütünlüğünün bozulduğunu söylememize rağmen taleplerimiz zapta geçirilmedi. Mahkeme iddianamenin kabul kararının okunduğunu belirterek yoklama yapmaksızın, kimlik tespiti yaptı. Kimin müdafisi var, kimin yok bilmeksizin, bunu yapmaya çalıştılar. Biz bu hukuksuzluğa ortak olmamak adına içerideki meslektaşlarımızla dışarı çıktık. Bu giderilmediği sürece bu davada savunma görevi üstlenen avukatların tümü, salona alınmadığı sürece biz savunma yapmayacağız. Avukatların bağımsızca ve özgürce savunma yaratacağı koşullar sağlanmadığı sürece biz de savunma vermeyeceğiz."