Saygılı: 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız

Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, salgın tedbirlerinin çalışan işçileri kapsamadığı bir ortamda, 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanıp, kısıtlanamayacağının altını çizdi ve ekledi: “1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız.”

Salgın gerekçesiyle bu yıl da engel çıkartılan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’na sayılı günler kaldı. Kutlamalara getirilen kısıtlamalara rağmen alanlara çıkmakta kararlı olan 1 Mayıs Platformu’nun hazırlıkları ise sürüyor. Platform bileşenlerinden DİSK’e bağlı Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, ANF’ye konuştu.

‘SALGIN TOPLU BİR CİNAYETE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’

2021 1 Mayıs’ının çok kötü koşullarda karşılandığını vurgulayan Saygılı, ekonomik kriz gibi salgını da fırsata çeviren siyasal iktidar ve patronların salgını toplu bir cinayete dönüştürdüğünü belirtti. Saygılı, iktidar çevresinde çöreklenmiş birtakım yandaş sermayedarlar zevk ve sefa içinde yüzerken; işçilerin payına yine çalışırken ölmek, hastalanmak, açlık sınırında ücret almak, halk pazarlarında artıkları toplamak, işsizlik, yoksulluk ve intiharın düştüğünü vurguladı. 1 Mayıs’a bu atmosferde girildiğini ifade eden Saygılı, “Ekonomik krizin ve salgının faturasını işçiler ve emekçiler kölece çalıştırılarak ve işten atılarak ödemeye devam ediyor. İktidar patronlara her türlü hakkı altın tepside sunarken, işçiler anayasal ve sendikal haklarını dahi kullanamıyor” dedi.

PATRONLARIN YENİ CAN SİMİDİ: KOD-29

İktidarın ve patronların yeni saldırısının adının Kod-29 olduğunu belirten Saygılı, hakkını arayan işçilerin, İş Kanunu’nun “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklarını içeren Kod-29 maddesi gerekçe gösterilerek hukuksuz bir şekilde işten çıkartıldığını hatırlattı. Hakkını arayan işçilerin, bir burjuva ahlaksızlığının son noktası olan Kod-29 ile resmen damgalandığını vurgulayan Saygılı, bu madde bahane gösterilerek işten çıkartılan işçilerin başka bir yerde iş bulma olanağının da ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.

Kod-29’un salgında patronlara tam bir can simidi olduğuna işaret eden Saygılı, özellikle sendikalaşma hakkını kullanmak isteyen ve kötü çalışma koşullarına itiraz eden işçilerin bu maddeyle işten çıkartıldığını kaydetti. Saygılı, hakkını arayan işçilerin başka bir sektörde iş bulmasının da önüne, birbirini kollayan patronlar tarafından Kod-29 ile geçildiğine dikkat çekerek, “Bu Kod-29 silahı işçilerin başında Demokles'in kılıcı gibi sallanan bir tehdit olarak duruyor” diye konuştu.

‘ÜCRETSİZ İZİN ADI ALTINDA İŞÇİ KIYIMI YAŞANDI’

Salgına karşı halkı ve işçileri koruması gereken iktidarın işçileri adeta ölüme terk ettiğini söyleyen Saygılı, şunları kaydetti: “Normalde tam bir kapanmayla birlikte işçi ve emekçilerin tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerekirdi. Ancak Türkiye’de bu kötü ortam dahi bir fırsata çevrildi. 10 milyon işsiz varken, siyasal iktidar işçilerin ve emekçilerin yerine yine patronları kolladı. Bu süreçte işçi çıkartmak yasakken, ‘ücretsiz izin’ adı altında tam bir işçi kıyımı yaşandı. Günlük 39 TL gibi bir ücretle işten çıkartılan işçiler, birikmiş tazminatlarının gasp edilmemesi için başka bir işe de giremediler.”

‘TEDBİR YERİNE YASAĞI ASLA KABUL ETMEYİZ’

İstanbul Valiliği tarafından salgın gerekçesiyle 1 Mayıs kutlamalarına getirilen kısıtlamaları değerlendiren Saygılı, salgın tedbirlerinin çalışan işçileri kapsamadığı bir ortamda 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanıp, kısıtlanamayacağının altını çizdi. 23 Nisan’da bile, sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu bir ortamda taşeron işçilerin tersanelerde çalışmaya devam ettiğine işaret eden Saygılı, “Tedbir yerine yasak getiriliyorsa bunu asla kabul etmeyiz” dedi. Siyasi iktidarın salgını aynı zamanda politik bir saldırı haline de getirdiğini belirten Saygılı, emekten yana siyasi güçlere salgın bahanesiyle basın açıklaması yapmak, bildiri dağıtmak, afiş asmak yasaklanırken, Şok, 101 gibi market zincirlerinin ilanlarını rahatça dağıttığını söyledi. İşçi ve emekçilerin söz, eylem ve örgütlenme hakkının salgın gerekçesinin arkasına sığınılarak gasp edilmek istendiğini vurgulayan Saygılı, “Bu salgın yasaklarını kabul etmek siyasal iktidarın politik saldırılarına boyun eğmek, bu saldırıları meşrulaştırmak anlamına gelir. Bu durum iktidarın daha da pervasızlaşmasına neden olacaktır” dedi.

‘TARİHİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

1 Mayıs Platformu olarak 1 Mayıs’ta 1 Mayıs Alanı’nda olacaklarını vurgulayan Saygılı şunları belirtti: “1 Mayıs işçi sınıfının tarihinde bir kilometre taşıdır. Bu kadar meşruluğunu yitirmiş, bu kadar zorba bir siyasal irade karşısında eğer bir irade ortaya konmazsa, burada asla gelecek yoktur. Biz Limter-İş olarak tarihimize sahip çıkacağız ve 1 Mayıs’ı, 1 Mayıs Alanı olan Taksim’de kutlayacağız.”