Seçimlere 5 gün kala tempo hızlandı

HDP’li milletvekili adayları seçime 5 gün kala çalışmalarını yoğun bir tempo ile sürdürüyor. Birçok merkezde düzenlenen etkinliklerle vekil adayları seçmenlerle buluştu.

Seçimlere 5 gün kala HDP bugün de birçok merkezde çeşitli etkinliklerle halkla bir araya geldi.

AMED

HDP 24 Haziran seçimleri kapsamında çalışmalarına hız kazandırdı. HDP’li adaylar, Diyarbakır’ın Hazro ve Çınar ilçelerinden sonra Bismil ilçesinde miting düzenledi. Yüzlerce kişinin ilçe girişinde karşıladığı HDP’liler, konvoy halinde miting alanına geçti. Halkın pencere ve balkonlardan zafer işaretleriyle selamladığı adaylar, buradan binlerce kişiyle miting alanına aktı. Halaylar ve zılgıtlarla HDP’ye olan desteklerini gösteren binler, miting alanında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine slogan attı.

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın mektubunun okunduğu mitingde, konuşan genç adaylardan Dersim Dağ, 24 Haziran seçimlerinin önemine dikkat çekerek, “Türkiye’nin tüm güçleri karşımızda birleşip bizi baraj altında bırakmak istiyorlar. Kürtleri siyaset alanlarından uzaklaştırmak istiyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. İnsanlarımızı katlettiler, şehirlerimizi talan ettiler, bizi ölümle korkutmaya çalıştılar ama yolumuzdan döndüremediler” dedi.

Bölgede yaşanan yasak ve yıkımı anımsatarak devam eden Dağ, “Sur’u bombalayarak Kürtleri bitireceklerini zannettiler. Kürt halkını rehin tutmakla susturacaklarını zannettiler. Bir halkın önderine tecrit uygulayarak o halkı teslim alacaklarını zannettiler. Yanıldılar, buradayız. Hiçbir yere gitmiyoruz. İnanıyorum ki; 24 Haziran’da Bismil halkı bütün hırsını özgürlük ve birlik umuduyla oylarıyla sandık başlarında olacak ve barajı yıkacaktır” diye konuştu. Dağ’ın konuşması ardından HDP’li adaylar barış güvercinleri uçurdu.

HDP İstanbul Milletvekili ve Amed milletvekili adayı Garo Paylan ise iktidarın Kürt halkının onuruyla oynamaya çalıştığını ifade ederek, “Dünyada hangi partinin başına 3 yıldır HDP’nin başına gelen gelse o parti ayakta kalamazdı. Bizim partimiz zalimlere inat dimdik ayakta. Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş kimsenin hakkını yemedi, sadece adalet ve barış istedi. Recep Tayyip Erdoğan’a ‘seni başkan yaptırmayacağız’ dediği için hukuksuz bir şekilde 20 aydır içerde. İktidar, Kürt halkının barış iradesine döndü ve yanına Devlet Bahçeliyi aldı. Dün de gördük ki yanına Tansu Çilleri de almış. Tam bir şer ittifakı kuruldu. Hiç merak etmeyin 24 Haziran’da iyilik kazanacak, HDP kazanacak” şeklinde konuştu.

Mitingde, HDP’nin 20 Haziran’da Amed’in İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek olan mitinge çağrı yapıldı.

BATMAN

Batman’da köy ziyaretleri yapılarak, halka çağrı yapıldı. TJA öncülüğünde bir araya gelen kadınlar erbaneler ve zılgıtlar eşliğinde halk mitinge çağırdı. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ında katıldığı yürüyüşte, Hasankeyf Tarihi Kalesi’nin "Oylar Hasankeyf'in yok olmaması için HDP'ye" diye haykırdı. Yapılan yürüyüşün ardından kadınlar seyir tepesine gelerek, burada bir süre burada halay çekti. Hasankeyf'i ziyaret eden birçok yurttaş, kadınları alkışlayarak destek verdi.

MARDİN

HDP, Mardin’in ilçelerinde yapılan seçim mitinginin ikincisi Nusaybin'de gerçekleşti. Nusaybin'de bulunan Newroz Alanı'nda binlerin buluştuğu mitingin yapıldığı alanın üzerinde drone gezerken, birkaç evin duvarında bulunan keskin nişancılar ile zırhlı araçlara rağmen kitlenin coşkusu alanı renklendirdi. Kadınlar ve gençlerin çoğunlukta olduğu mitingde, kitlenin sloganları, alkışları ve zılgıtları hiç susmadı.

Mardin’in Süryani adayı Tuma Çelik, Halkların iktidarını kurana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Çelik, “Bu seçim de önümüze başka bir seçenek konuluyor, özgür bir ülkede birlikte yaşamak mı? Yoksa birbirimize kırdırtarak yaşamak mı diye sordu. Konuşmanın ardından TJA aktivisti Sara Aktaş’ın cezaevinden gönderdiği mesaj kitlenin alkışları ile okundu.

Pero Dündar da savaş altında seçime gidildiğini ve abluka altında miting gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Bu yüzden rengimizi ve sesimiz sandıkta daha gür çıkaracağız” diye konuştu. Dündar Nusaybin’de 2015-2016 yılları arasında yaşanan öz yönetim direnişini ve Türk devletinin soykırım saldırılarını hatırlatarak “Kimse bu halkın iradesini kıramaz” ifadelerini kullandı. İktidarın sokağa çıkma yasaklarında korkusuna dönüşen Nusaybin için ortaya konulan ‘Nusaybin Sendromu’ na değinen Dündar, İktidarın Nusaybin halkının tüm yıkım ve zulüm politikalarına karşı gösterdiği direniş karşısında ‘Nusaybin Sendromu’nu 24 Haziran’da tekrar hissedeceğini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından sanatçı Mem Ararat sahne aldı.

Son olarak konuşan adaylardan Mithat Sancar “Nusaybin bizim gururumuzdur. Ben onurlu yaşamayı bu sokaklarda öğrendim. Üniversitede değil, Nusaybin’de öğrendim zulme karşı direnmeyi. O yüzden Nusaybin’e minnettarım. Hepimiz minnettarız” dedi. Bunun üzerine kitle uzun süre alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde “Nusaybin sizinle gurur duyuyor” diyerek destek verdi. Sancar Selahattin Demirtaş’ın üniversitedeyken öğrencisi olduğunu söyleyerek “O üniversitedeyken benim öğrencimdi. Siyasette ise o benim hocam oldu” ifadelerini kullandı. Ardından Sancar, barışı temsil eden güvercinleri uçurdu.

Miting, Koma Hivron’un söylediği ezgilerle sona erdi.

URFA

3 kişinin AKP’li milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından katledildiği Urfa’nın Suruç ilçesinde ki HDP seçim bürosunda taziyeler kabul edilirken, diğer ilçelerde ise HDP’nin seçim çalışmaları devam etti.

Katliamın yaşandığı Suruç ilçesinde bulunan HDP Milletvekili adayları İsmail Telli ve Nusrettin Maçin, yaşamını yitirenler için taziye kabul yerine dönüştüren seçim bürosunda taziyeleri kabul etti.

Adaylardan Nimetullah Erdoğmuş Siverek ilçesinde çalışmalarına devam ederken özellikle kırsal mahallelerde seçmenlerin yoğun ilgisiyle karşılandı.

Bir diğer Milletvekiliadayı Aliye Kızıldamar ise HDP Birecik ilçe yöneticileri ile birlikte Semt Pazarı, Sebze Hali, Kadın Üretim Pazarı ve ilçe genelinde birçok esnafı ziyaret ederek partisine destek istedi. AKP’nin yıllardır sürdüre geldiği yanlış politikalarından zarar etmeyen tek bir esnafın bulunmadığına dikkat çeken Kızıldamar HDP’nin projeleri ile bu durumun değişeceğini ülkenin tamamına barış kardeşlik ve refahın geleceğini dile getirdi.

HDP’nin bir diğer kadın adayı Ayşe Sürücü Ceylanpınar ilçesinde bulunan çay bahçelerini ziyaret etti. Halkın yoğun ilgi gösterdiği Sürücü daha sonra aile ziyaretleri gerçekleştirdi. Sürücü çalışmalarına akşam saatlerine kadar devam etti.

Çalışmalarına Halfeti ilçe merkezi ve mahallelerinde devam eden milletvekili adayı Ömer Öcalan yoğun bir çalışma temposuyla seçmenleriyle buluşurken, diğer bir aday Yusuf Yetim Bozova ilçesine bağlı Akmagara, Denizbacı, Aylan ve Sıcancık mahallerinde HDP’ye destek istedi.

MANİSA

Kürt siyasetçi Ahmet Türk Manisa’da seçim çalışmalarına katıldı.

HDP Manisa İl örgütünün seçim çalışmaları tüm hızıyla sürerken, HDP’ye destek vermek amacıyla kente gelen deneyimli siyasetçi Ahmet Türk burada temaslarda bulundu. Yöre dernekleri ve temsilcilerinin yanı sıra kentin ileri gelenleri ile gün içinde bir araya gelen Türk, ardından Turgutlu ilçesinde HDP İlçe binası önünde halka seslendi. Ardından Manisa’da yaşayan Mardinlilerle bir araya gelen Türk ve Sakık’ı burada Mardin’den gelen Metinan Aşireti’nin Lideri Mehmet Şerif Temelli karşıladı. Yurttaşların ilgi ile karşıladığı Türk ve Sakık, yurttaşlarla selamlaştıktan sonra Türk, yurttaşlara hitap etti.

24 Haziran seçimlerinin demokrasi ve özgürlük açısından tarihi olduğunun altını çizen Türk, “Biliyoruz ki; yüz yılda bir iyi bir fırsat gelir, gün doğar halklara. Bu ceberut bu zalim ve bu zulümkar ve Kürt halkını tanımayan, bu halklara düşmanlık eden bu rejime Türkiye halkları 24 Haziran'da son verecek. Bu fırsatı değerlendirecek. Türkiye halkları onuruna sahip çıkacak. Efrîn'de yüzlerce insanımızı katlettiler. Bugün tarihi bir süreçten geçiyoruz. Gerçekten biz başından beri bir şeye inandık. Halkların kardeşliğini savunduk. Ortak demokratik bir gelecekte özgür demokratik bir Türkiye’de yaşamayı esas aldık. Çünkü biz biliyoruz ki; Kürt’ün Türk’e düşmanlığı yok. Türk’ün Arap’a düşmanlığı yok. Alevi’ye düşmanlığı yok. Ama siyasetçiler adeta halkımızı bölerek, kamplaştırarak karşı karşıya getirmeye çalıştılar. Oysaki biz her zaman demokratik bir ülkede birlikte yaşamayı esas aldık. Ortak demokratik bir cumhuriyetle buluşmayı amaçladık. Ama ne yazık ki siyasetçiler yıllarca Kürt’ü Türk’e düşman göstererek, Alevi’yi Sünni’ye düşman göstererek kendi iktidarlarını sağlamlaştırma siyaseti izlediler. Yani kamplara böldüler, bölmeye çalıştılar. Bunun tek bir amacı var. Politik olmayan, şoven milliyetçi olan insanları tekellerinde tutmak için bunu yaptılar. Biz demokratik bir ülke istiyoruz. Birlikte yaşamayı esas alıyoruz. Ortak demokratik bir geleceği oluşturmak için çabalıyoruz. Çok iyi hatırlıyorum yaşım 70'i geçti. Ama babalarımız dedelerimiz şunu anlatırdı; ‘Bir Türk bir yere gittiği zaman evini Kürt komşusuna emanet ederdi. Çünkü ona güvenirdi. Bir Kürt bir yere gittiği zaman da evini Türk komşusuna emanet ederdi. Ama siyaset öyle bir hale getirdi ki; halklarımızı adeta düşmanlaştıracak bir politikayı gündeme getirdiler. Biz bunları aşacağız. Bugün yürüttükleri politika tutmadı. Bugün emekçiler, devrimciler, demokratlar ve vicdan sahibi insanlar bugün omuz omuza demokrasi için özgürlükler için birlikte mücadele ediyoruz. Ve başaracağız. Kazanacağız. Bu düzeni değiştireceğiz. Bundan kaçış yok” diye konuştu.

Suruç’ta yaşananları hatırlatan Türk şöyle devam etti: “Vahim olan bu yaralılar hastaneye kaldırıldığında hastanede doktorların gözü önünde, sağlıkçıların gözü önünde linç ediliyorlar. Suruç’ta yaşananlar Türkiye halklarından gizleniyor. Ben inanıyorum ki Türkiye bu gerçekleri görseydi. Bu olay karşısında tepkilerini ortaya koyarlardı. Dile getirirlerdi. Ben Ahmet Türk olarak şunu söylüyorum; araştırdım sordum. İnanmıyorsanız Tabipler Odasını gönderin. Baroları gönderin. Sendikaları gönderin. Heyetleri gönderin ve dürüstçe olayların nasıl olduğunu Türkiye kamuoyuna açıklayın. Eğer bunu kullanacaksanız ve gerçekten tahrip ederek değiştirerek farklı bir şekilde anlatırsanız; birliği beraberliği bu mantıkla bu anlayışla sağlayamazsınız. Ama Türkiye'nin gerçeklerini ortak demokratik bir anlayışla diyalogla birbirimizi anlayarak gerçekleri gündeme getirerek yeni bir sürecin, bir barış sürecini bir diyalog sürecini oluşturabiliriz. Bu mümkündür. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye’de tüm halklarla ortak demokratik bir geleceği mutlaka oluşturacağız. Ama kimliğimizden vazgeçmeden, kültürümüzden vazgeçmeden haklarımızdan vazgeçmeden Türkiye 'deki bütün halklarla kardeşçe ve beraber yaşamayı esas alacağız.”