Serhat'ta 3 ilçede anadilde eğitim dilekçeleri
Serhat'ta 3 ilçede anadilde eğitim dilekçeleri
Serhat'ta 3 ilçede anadilde eğitim dilekçeleri
Anadilde eğitim talebiyle 3 merkezde daha dilekçeler sunuldu. Van’ın Muradiye ve Gevaş ilçeleri ile Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde dilekçe veren yüzlerce kişi okullarda okutulan ‘and’ın da kaldırılmasını istedi.
Van'ın Muradiye ilçesinde BDP İlçe Örgütü öncülüğünde yüzlerce kişi, anadilde eğitim ve okullarda okutulan "And"ın kaldırılması ilçe binasından Muradiye İlçe Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü. "Bê ziman jîyan na be", "Zimane mê rumeta meyê" sloganları eşliğinde BDP İlçe binasının önünden yürüyüşe geçen kitle Yeni Şehir Mahallesi'nde bulunan Muradiye Eğitim Müdürlüğü'ne geldi. Bina önünde kitle adına açıklama yapan BDP İlçe Başkanı A. Vahap Arslan, anadilde eğitimin bireyler üzerindeki sosyal ve psikolojik etkilerinin bilimsel olarak kanıtlandığı ve günümüzde bu durumun Kürtler için ciddi bir mağduriyet doğurduğunu dile getirdi. Bu nedenlerden dolayı, her sabah okullarda çocuklara okutulan "and"ın uygulamadan kaldırılmasını ve anayasal bir halk olan anadilleri Kürtçe ile eğitim, öğretim görme hakkını istediklerini ifade etti. Açıklamadan sonra toplanan 200 dilekçeyi temsili olarak seçilen 3 kişi tarafından Muradiye Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teslim edilmek istendi. Ancak, Milli Eğitim Müdürlüğü dilekçeleri almayı kabul etmedi. Bunun üzerine dilekçeler Muradiye İlçe Kaymakamlığı'na verildi.
Van'ın Gevaş ilçesinde de anadilde eğitim verilmesi ve "And"ın kaldırılması için BDP Gevaş İlçe Örgütü öncülüğünde biraraya gelen çok sayıda kişi ve BDP'li yöneticiler, sloganlar atarak Gevaş İlçe Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü. Sık sık "Be ziman jîyan na be", "Bijî berxadana YPG" sloganlarının atıldığı yürüyüşte, "Zimane mê hebuna me yê", "Be ziman jîyan be Serok aşitî na be", "Azadîya Rojava azadîya Kurdistan'eyê" ve "Her dil Allah'ın bir ayetidir" dövizleri taşındı. Gevaş Eğitim Müdürlüğü'ne gelen kitle burada basın açıklaması yaptı. Kitle adına açıklama yapan BDP Gevaş İlçe Eş Başkanı Gönül Deniz, Kürtlere ve temel haklarına karşı inkar politikası, Türkiye'yi yalnız kendi içerisinde değil, uluslararası hukuka karşı da sürekli ters düşürdüğünü dile getirdi. "Herkesin eğitim ve öğrenim hakkını bildiği en iyi dil olan anadilde görmesi hakkının anayasal bir hak olarak verildiği görülmektedir" diyen Deniz, şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti devleti tek ulusçu yapıya dayanan toplumsal düzenden artık vazgeçmelidir. Birden fazla halkın birada yaşadığı Türkiye coğrafyasının gerçeğine uygun olarak anayasal vatandaşlığa dayalı çok uluslu çok kültürlü katılımcı toplumsal bir sistem yaratmalıdır."
Açıklamanın ardından kitle "Be ziman jîyan na be" sloganları atarak topladıkları dilekçeleri Gevaş İlçe Eğitim Müdürlüğü'ne verdi. Kitle daha sonra alkışlar eşliğinde BDP Gevaş İlçe Örgütü'ne kadar yürüyerek, eylemlerini sonlandırdı.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde de, BDP Doğubayazıt İlçe Örgütü öncülüğünde anadilde eğitim hakkının verilmesi ve okullarda "And”ın kaldırılması için Doğubayazıt İlçe Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verildi. Taleplere ilişkin açıklama yapan BDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Cemil Rızaoğulları Kürt halkının yıllardır verdiği mücadelenin bir parçasının da anadilde eğitim olduğuna dikkat çekerek, "Başbakanın 'anadilde eğitim gündemimizde yoktu demesi' sürece yaklaşımını göstermektedir. Eğer bu ülkede barış ve kardeşlik temelinde bir arada ve eşitçe yaşamak isteniyorsa Kürtçe'nin resmi dil olarak anayasal güvence altına alınması ve tüm okullarda anadilde eğitim yapılması ve ırkçı 'Andımız'ın kalkması gerekir" dedi. Rızaoğulları, "En etkili ve başarılı yöntem anadilde eğitimdir. Bir saatlik Kürtçe dersin kabul edilmeyeceğini ilkokuldan üniversiteye kadar eğitimin Kürtçe yapılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Açıklama ardından dilekçeler bir heyet tarafından İlçe Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi.