Serxwebûn gazetesinin Temmuz sayısı çıktı

Serxwebûn gazetesinin 475. sayısı ‘Temmuz Devrimci Ruhu Devrimci Halk Savaşımızda yaşıyor’ manşetiyle çıktı.

Aylık yayın yapan Serxwebûn gazetesi Temmuz sayısında ‘Temmuz Devrimci Ruhu Devrimci Halk Savaşımızda yaşıyor’ manşetiyle okurlarıyla buluştu. Gazetenin 475. sayısında  Kürdistan, Ortadoğu ve Dünyadaki gelişmeleri değerlendiren birçok yazı yer alıyor. Temmuz ayının Kürdistan Özgürlük Mücadelesi tarihindeki yerine atfen 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi ve 19 Temmuz Rojava Devrimi öne çıkan konular arasında.

Serxwebûn gazetesi ikinci sayfasında PKK Merkez Komitesi’nin 4 Temmuz tarihinde yayınladığı değerlendirmesini paylaştı. '30 Haziran ve 14 Temmuz fedai çizgisini doğru anlayalım ve başarıyla uygulayalım' başlıklı değerlendirmede, PKK’nin fedai çizgisi, 14 Temmuz direnişçileri ve Zîlan (Zeynep Kınacı) şahsında ele alınıyor. Aynı yazıda yine yürütülen Devrimci Halk Savaşına ve 23 Nisan’da başlayan Metîna, Zap ve Avaşîn’e dönük işgal saldırılarına değiniliyor. KDP’nin Kürt sorununu yaratan küresel kapitalist modernite sistemi tarafından Kürtleri denetim altında tutmak için görevlendirildiği belirtiliyor. Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırıya ayrıntısıyla değinilen yazıda partileşme sorunları çözüm perspektifi ile birlikte ele alınıyor.

CEMİL BAYIK YAZISI: GERİLLA YENİ LOZANLARI ENGELLİYOR

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın bu ay yayınlanan yazısı ise ‘Gerilla direnişi yeni Lozanları engelliyor’ başlığını taşıyor. Cemil Bayık yazısında devam eden Üçüncü Dünya Savaşı’na dikkat çekiyor. Türkiye’nin NATO ve Avrupa ilişkilerinin Lozan’da kurulduğu şekliyle devam ettiğini belirten Bayık, Almanya’nın Türk devletinin kirli politikalarının ortağı olduğunu ve KCDK-E kongresini yasaklamasıyla bunun daha görünür olduğunu vurguluyor. Gerilla direnişinin etkilerine de değinen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ‘Kürtlere karşı Lozan’la başlatılan soykırım 100’üncü yılda tamamlanmak isteniyor’ tespitini yapıyor.

KJK Koordinasyon üyesi Pîroz Nuda ise  ‘19 Temmuz Rojava Devrimi ve devrimin kadın özgürlükçü karakteri’ başlıklı bir yazısında Rojava’da esas devrimin zihniyette yaşandığını belirterek bu konuda kadınların oynadığı role değiniyor. Devrim üzerindeki tehlikeye de dikkat çeken Nuda, ‘Esas tehlike devrimi karakterine, özüne, çizgisine ters düşürerek başkalaştırmaya uğratma ve sistemiçileştirme olduğu görülmelidir’ uyarısında bulunuyor.

'EN GÜZEL BAĞ HALKLA KURULAN BAĞDIR'

‘Özgür ve onurlu yaşamın yenilmeyen gücü 14 Temmuz Direnişçiliği’ başlıklı yazı ise PKK İdeolojik Komite üyesi Cemal Amed tarafından kaleme alındı. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi’nin 40. yılına girerken, bu mücadele sürecinde yarattığı etkiyi ve direniş bilincini ayrıntılarıyla yazdı. Yazıda Kürtler üzerinde devam eden soykırım uygulamaları ve Kürt halkının bu soykırım karşısında Amed Zindanı’ndan başlamak üzere  geliştirdiği direnişi ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Serxwebûn gazetesi, Rêber Apo’nun çözümleme ve değerlendirmelerine ayırdığı orta sayfasında 1994 Ağustos tarihli çözümlemeyi ‘Bu savaş halk savaşıdır’ başlığıyla verdi. Rêber Apo’nun Avrupa’dan giden bir grup yurtsever ile PKK kadrolarının bulunduğu bir eğitim ortamında yaptığı değerlendirmelerde düşmanın dayattığı yaşam ve ailelerin özellikle çocuklarına yaklaşımda ve yaşamı ele alışta yaşadıkları yanılgılar ve çözüm yolları ele alınıyor. PKK kadrolarına da hitaben yaptığı değerlendirmelerde Rêber Apo, ‘En güzel dil, halkla konuşan dildir. En güzel bağ, halkla kurulan bağdır’ diyerek,  halka ulaşmada yaşadığı eksiklik ve yetersizlikleri eleştiriyor.

ROJAVA DEVRİMİNİN 10. YILI

PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan ise bu sayıda ’19 Temmuz Devrimi’nin 10’uncu yılı yeni bir devrimci başlangıç olacak’ başlıklı yazısıyla yer aldı. Duran Kalkan, Rojava Devrimi’nin geçen 9 yılda katettiği mesafeleri ayrıntılarıyla ele alırken, içine girilen 10’uncu yıldaki görev ve sorumlulukları değerlendiriyor. ‘Devrimin 10’uncu yılı yeni bir başlangıç olacak’ diyen Kalkan, devrim kıvılcımının 2012’de değil 1979’da Önder Apo’nun 2 Temmuz tarihinde Kobanê’ye geçmesiyle ve sonrasında 20 yıl boyunca halkı örgütleyip bilinçlendirmesi ile atıldığına dikkat çekiyor... Rojava özgülünde Ortadoğu ve Kürdistan’ı ayrıntılı ele alan Duran Kalkan, önümüzdeki 10 yılı da kapsayan hedef ve amaçların büyük olması gerektiğini vurguluyor.

Serxwebûn gazetesinin sorularını yanıtlayan PKK Merkez Komite üyesi Hêlîn Ümit ile yapılan röportaj ‘Toplumsal bütün sorunların çözüm partisi HDP’dir’ başlığını taşıyor. Hêlîn Ümit, AKP’nin Türkiye’de iktidara getirilişinin Kürt soykırımını tamamlama ve ’Çöktürme Eylem Planı’nı sonuca götürme amaçlı olduğuna değiniyor. Son dönemde artan ırkçı-faşizan saldırılara Deniz Poyraz katliamı üzerinden cevap veren Hêlîn Ümit, ‘HDP İzmir il binasına gerçekleştirilen saldırının açığa çıkardığı en önemli sonuç; Kürt halkının hiçbir yerde öz savunmasını gerçekleştirmeden çalışma yürütemeyeceği gerçeğidir’ diyerek,

Zilar Stêrk ise yazısında 5 Temmuz 2019 tarihinde katliamcı Türk devletinin hava saldırısında şehit düşen KCK Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerîb-Helmet’in yaşamını, duruşunu ve mücadelesini anlatıyor.

Gazete arka kapağını bu ay Karadeniz’de şehit düşen Hejar Zagros’a (Adnan Tekin) ayırdı. Hejar Zagros’u, yine kendisi gibi Karadeniz’de şehit düşen yoldaşı gerilla Mazlum Volkan (Yakup Tokay) anlatıyor.