Serxwebûn’un Mayıs sayısı çıktı

Serxwebûn Gazetesi'nin 461. sayısı “Önderlik ve şehitler çizgisinde mücadeleyi yükseltelim” manşetiyle çıktı.

Kesintisiz yayın hayatını 39. yılında olan ideolojik-teorik-politik aylık gazete Serxwebûn’un Mayıs sayısında, Kürdistan ve Tükiye devrim mücadelesinin Mayıs şehitleri; küresel salgın üzerinden şekillenen siyasi gündem, III. Dünya Savaşı’nın geldiği aşama ve PKK'nin açığa çıkardığı mücadelenin etkileri işleniyor.

PKK Merkez Komitesi’nin Mayıs Ayı Şehitleri değerlendirmesinde Mayıs şehitleri ve güncel gelişmeler iç içe ele alınıyor. Koronavirüs salgını, kapitalist sistemin bir saldırısı ve III. Dünya Savaşı’nın yeni bir boyutu olarak değerlendiriliyor. Bu saldırıyı boşa çıkarmak için gereken ideolojik-politik, örgütsel ve eylemsel duruşun önemine dikkat çekiliyor.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu “Yaşam ve mücadele felsefesi olarak şehitler gerçeği” başlıklı yazısında, şehitlerin temsil ettiği değerleri ve bu değerleri sahiplenmenin taşıdığı tarihi anlamı izah ediyor. Son dönemde mezarlara yönelik artan saldırılar ve gerilla cenazelerine karşı sergilenen yaklaşımın Kürt soykırım politikasının bir parçası olduğuna dikkat çekerek, buna karşı net bir tutum sergilenmesi gerektiğini vurguluyor.

PKK Merkez Komite Üyesi Cemal Şerik ise Apocu grubun şekillendiği 70'li yılların başında Türkiye devrimci hareketi ve önderlerinden etkilendiğini belirterek PKK'nin bugüne kadar kendini bu değerlerin temsilcisi olarak gördüğünü ifade ediyor. Şerik, “Mayıs şehitlerinin anısına layık olmak Birleşik Devrim mücadelesini yükseltmekle mümkündür” başlıklı yazısında bugün de bu değerlerin anısına faşizme karşı devrimci mücadelenin ortaklaştırılmasının önemine işaret ediyor.

PAJK Koordinasyonu da “Küresel kapitalizmin yeni saldırısı ve devrimci mücadelenin yeni dönem görevleri” başlıklı yazısında, salgın bağlamında kapitalizmin toplum karşıtlığını işliyor.

Geçen ayki sayıda birinci bölümü yayınlanan “Küresel kapitalist hegemonyanın çıkarlarının yansıtan Ortadoğu'nun statükosu neye göre oluştu” başlıklı yazının bu ay ikinci ve son bölümü yayınlandı. PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan'ın kaleme aldığı yazıda, Ortadoğu ve dünya sistemi analizinin yanı sıra devam eden III. Dünya Savaşı'nın yeni bir aşamaya geçtiği anlatılıyor.

Her sayısında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın bir değerlendirmesine yer verilen gazetede bu ay da 1 Mayıs 1996 tarihli “PKK sosyalizmde büyük aşamadır” başlıklı değerlendirme aktarılıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK'nin giderek uluslararası alanda sosyalist öncülük gücüne vurgu yapıyor.

PKK Merkez Komite Üyesi Kasım Engin ise “Apocu zihniyet ve yeni paradigma dünyanın dört bir tarafına yayılıyor” başlıklı yazısında, zihniyet devriminin önemi ve bu devrimde öncü militanın belirleyici rolünü ele alıyor.

Cihan Eren, kapitalist sistemin hastalık üreten özelliğinin analizini yapıyor.

PAJK Koordinasyon Üyesi Ronahi Serhat ise 2008'de şehit düşen Nuda Karker'in (Nazan Bayram) mücadele yaşamını ve kişilik özelliklerini paylaşıyor.

 

Serxwebûn’un son sayısı ve arşivine buradan ulaşabilirsiniz:

http://serxwebun.org/

http://serxwebun.org/arsiv/461/files/assets/basic-html/index.html#1 (