Erdoğan'ın tehdit ettiği Sezen Aksu’ya destek büyüyor

Kültür, sanat ve medya dünyasından 217 kişi, AKP/MHP iktidarının tehdit ettiği sanatçı Sezen Aksu ile dayanışma mesajı verdi.

Sanatçı Sezen Aksu, "Şahane Bir Şey Yaşamak" adlı şarkısı 5 yıl sonra gündeme getirilerek doğrudan Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından tehdit edildi. Erdoğan, Sezen Aksu’yu “dilini koparırız” diyerek tehdit etti.

Sezen Aksu ise iktidar ve yandaşlarından art arda gelen tehditlere “Avcı” şiiriyle yanıt verdi. Bu şiir kısa sürede onlarca dile çevrildi.

Aralarında Latife Tekin, Nur Sürer, Pınar Aydınlar, Elif Şafak, Ece Temelkuran, Birhan Keskin ve Sema Kaygusuz gibi isimlerin olduğu 217 kişi ortak bir metinle Sezen Aksu’ya destek verdi.

İmzacılar, “Biz sanatçılar olarak bu topraklarda yaşayan tüm dilleri korumak için mücadele ettik ve bundan sonra da aynı kararlılıkla mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Sezen Aksu asla yalnız yürümeyecek ve bizler bir kişi dahi eksilmeyeceğiz!” dedi.

Metinde şu ifadeler yer aldı: “Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sanatçı Sezen Aksu’yu hedef gösteren ve ifade özgürlüğünü yok sayan sözlerini büyük bir tepkiyle izliyoruz. 47 yıldır yazan, söyleyen ve bu toprakların kültürel birikimine onlarca şarkı armağan eden Sezen Aksu’ya karşı başlatılan bu saldırının tam karşısındayız. Aksu’nun ifade özgürlüğünün kısıtlandığı ve 'dilinin koparılması' ile tehdit edildiği bir ülke istemiyoruz. Girişilen bu saldırıya karşı hep birlikte ve dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.

'Koparılmak' istenen dil Anadolu’nun kadim halklarının dilidir. Pir Sultan’ın, Yunus Emre’nin, Karacaoğlan’ın, Köroğlu’nun, Âşık Veysel’in, Sinem Bacı’nın, kısacası binlerce yıldır bizi temsil eden, sevinçlerimizi, üzüntülerimizi, ağıtlarımızı söylediğimiz dildir. Hoca Nasreddin gibi ağlayan, Bayburtlu Zihni gibi gülen kadim halkların, emekçilerin, kadınların ve her türlü zorbalığa karşı sazıyla, sözüyle mücadele edenlerin dilidir. “Koparılmak” istenen dil, özgür sanatın dilidir.

Biz sanatçılar olarak bu topraklarda yaşayan tüm dilleri korumak için mücadele ettik ve bundan sonra da aynı kararlılıkla mücadele etmeyi sürdüreceğiz.”