Silah ve bomba sesleri altında yaşayan çocuklar
Silah ve bomba sesleri altında yaşayan çocuklar
Silah ve bomba sesleri altında yaşayan çocuklar
Kobanê sokaklarında ve evlerinin önlerinde silah ve bomba sesleri altında yaşamaya çalışan çocuklar, en çok arkadaşlarından ayrılmalarına ve okula gidememelerine üzülüyor. Çocukların savaşa alıştıkları görülürken, birçok çocuk ise DAİŞ çetelerinden korkmadığını belirtiyor. Çocuklar büyüyünce DAİŞ'e karşı savaşacaklarını ifade ediyor.
Kobanê'ye yönelik DAİŞ (IŞİD) çetelerinin gerçekleştirdiği saldırılara iki ayı geride bıraktı. DAİŞ çetelerinin vahşice saldırılarına karşı Kobanê halkı ve onlara destek verenler direnmeye devam ediyor. DAİŞ çeteleri, sadece askeri güçleri değil sivilleri de hedef alıyor. DAİŞ'in saldırıları nedeniyle aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil yaşamını yitirdi ve yaralandı. Savaşın yarattığı yıkımın yanı sıra havaların soğuması da kentte sivillerin durumunu daha da zorlaştırıyor. Kendilerini cephede savaşan çocukları için seferber eden siviller kısıtlı imkânlar ve ölüm tehlikesi altında mücadele ediyor.
DAİŞ saldırılarının mağdur ettiklerinin başında ise çocuklar geliyor. Kobanê'nin sokaklarında, evlerinin önünde oyun oynayan yüzlerce çocuk ile karşılaşıyorsunuz. Çocukların silah seslerine alıştıklarını görüyorsunuz. Yaşları 10'ün üzerinde olan çocuklar ise, hem ailelerine hem de savaşanlara çalışarak destek veriyor. Yaralı ve cephede savaşanları için yapılan yemeklere yardım ediyor. DAİŞ çetecilerinden korkmadıklarını belirten çocuklar, en çok arkadaşlarının dağılmasına ve okula gidemedikleri için üzülüyorlar. Kentlerinin yıkılması da onlar için çok üzücü bir durum. Çocuklar, kamera veya fotoğraf makinası gördüklerinde ise, zafer işareti yapmaktan geri durmuyorlar.
'ARKADAŞLARIM DAĞILDI'
10 yaşında olan Yasmîn, DAİŞ çetelerinin saldırıları nedeniyle Minbic köyünden Kobanê'ye ailesiyle birlikte gelmiş. Kardeşi Mahmud ile birlikte ailesinin işlerine yardım ediyor. Yasmîn, köyünde 3 yıl okula gittiğini belirterek, "Savaş olmasaydı, okula giderdim. Büyüyünce öğretmen olmak istiyorum, çocuklar için" diyor. Yasmîn, savaştan dolayı her bir arkadaşın başka bir yere gittiğini ve dağıldıklarını belirtiyor.
DAİŞ'in insanları kestiğini belirten Yasmîn'in kardeşi 9 yaşındaki Mahmud ise, ama kendisinin DAİŞ'lilerden korkmadığını söylüyor.
'YPG'YE KATILIP DAİŞ'LE SAVAŞACAĞIM'
Bisikleti ile oynayan 12 yaşındaki Macit ise, arkadaşlarının Türkiye'ye gittiği ve onları özlediğini belirterek, şunları söylüyor: "DAİŞ'ten korksaydım burada kalmazdım. DAİŞ'in babası gelse de bize gücü yetmez. DAİŞ eşektir. 3 aydır gelmişler Kobanê'ye, ama daha alamadılar. Kürtlere güçleri yetmiyor." Macit, "büyüyünce ne olacaksın" sorusuna, "Savaşa gitmek istiyorum. YPG'ye katılıp DAİŞ'le savaşacağım" yanıtını veriyor.
10 yaşındaki Ehmed arkadaşlarının kentten gitmesine üzülürken, 8 yaşındaki Leyla ise, DAİŞ çetelerinden korktuğunu belirtiyor.