Sincan'da iki hasta tutsak tekli hücreye alındı
Sincan'da iki hasta tutsak tekli hücreye alındı
Sincan'da iki hasta tutsak tekli hücreye alındı
Sincan F Tipi Cezaevi'nde 6 Kasım'da yaşanan saldırının ardından 2 hasta tutsak tekli hücreye alındı. BDP Milletvekili Ayla Akat Ata da, Sincan F Tipi Cezaevi'nde yaşanan hak ihlalleri ve saldırıları Meclis'e taşıdı.
Sincan F Tipi Cezaevi'nde hücreleri 24 saat gözetleyen kameralara karşı çıktıkları için hücreye konulan tutuklular arasında ağır kanser hastası Erol Zavar ile yaralı olarak tutuklanan Serdar Polat da bulunuyor.
Sincan 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde havalandırmaya konulan kameralara karşı çıkan tutuklular, 6 Kasım'da saldırıya maruz kaldı.
Asker ve gardiyanlar, 13 koğuşa baskın düzenleyerek, tutukluları dövdü, ardından tekli hücrelere koydu.
Tekli hücrelere konulan tutuklulardan biri, mesane kanseri Erol Zavar.
Zavar, hastalığı nedeniyle çok sayıda ameliyat geçirdi ve İHD'nin "Hasta tutuklular" listesinde bulunuyor.
Diğer tutuklu ise, yaralı olarak cezaevine konulan Serdar Polat.
Serdar Polat, 20 Eylül akşama Emniyet Genel Müdürlüğü binası ile yanındaki polis evine düzenlenen silahlı saldırıda, ağır yaralanmıştı. Polat, tutuklandığı için tedavisi yarım kalmıştı.
AYLA AKAT ATA ÖNERGE VERDİ
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise Sincan'daki hak ihlallerini Meclis'e taşıdı.
Sincan F Tipi Cezaevi'nde tutulan kanser hastası Erol Zavar'ın kendine gönderdiği mektupla cezaevinde yaşanan insanlık dışı uygulamaları gözler önüne serdiğini kaydeden Ata, "Cezaevi havalandırmasına takılan kameralarla hücrelerin yatakhane olarak kullanıldığı bölümü dahi izlenmekte ve tutsaklar 24 saat boyunca yaşadıkları her anın gözler önünde olması durumunda bırakılmaktadır" dedi.
6 Kasım günü kamera uygulamasını protesto eden tutuklulara saldırı yapıldığına dikkat çeken Ata, "İçlerinde kanser hastası Erol Zavar'ın da bulunduğu bu tutsaklara 2 gündür ilaç, giyecek ve yiyecek verilmemektedir" dedi.
Ata, soru önergesinde şunları kaydetti:
"F tipi cezaevlerinde tecrit altında tutulan tutsakların çoğu temel hakkı zaten kısıtlanmış durumdayken, kamera uygulamasıyla 24 saat her hareketin izlenecek olması kişisel özel yaşamın dokunulmazlığının yok sayılmasıyla pek çok yeni sorunu beraberinde getirecektir. Tutsaklar yemek yemek, spor yapmak, volta atmak gibi cezaevindeki en temel ihtiyaçlarını yerine getirirken dahi mahremiyete sahip olmaktan alıkonulmaya çalışılmaktadır.
Hapishanede olmak, kişilerin temel hak ve özgürlüklerinin hukuksuzca ve keyfi uygulamalarla kısıtlanabileceği anlamına gelmemekte ve verilen disiplin cezaları ile keyfi yasaklar devletin haklarını korumakla mesul olduğu vatandaşları yok sayması anlamına gelmektedir. Sincan F Tipi Cezaevi'ndeki kamera uygulaması Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin çok küçük bir boyutunu gözler önüne sermektedir. Hasta mahpuslar gerçeği vicdani ve hukuki olarak acilen tedavisi gereken bir yara olarak toplum gündeminde dururken hükümetin cezaevlerindeki taciz ve şiddet politikalarını yoğunlaştırması kabul edilemez hale gelmiştir."
Türkiye cezaevlerinde kanser hastası tutukluların sayısını öğrenmek isteyen Ata, "Sağlığı gittikçe kötüleşen bu hastaların halen cezaevinde tutuluyor olmasının iç hukuk ve uluslararası hukukta bir dayanağı var mıdır?" diye sordu.
Kamera uygulamasıyla tutukluların 24 saat gözetlenerek kişisel mahremiyet alanlarının ihlal edildiği cezaevlerinin hangileri olduğunun açıklanmasını isteyen Ata, ayrıca şu sorulara yanıt istedi:
"Halihazırda tecrit altında tutularak temel haklarının çoğundan mahrum bırakılan ve hareket alanları oldukça kısıtlı olan tutsakların kamerayla izlenmesi hangi sebeple gerekli görülmüştür?
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili Bakanlığınıza 2002 yılından beri ulaşan şikayet sayısı kaçtır? Bu şikayetlerin içeriği ve cezaevlerine göre dağılımı nasıldır?
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili cezaevlerinde çalışan personele açılan kaç soruşturma vardır? Bu soruşturmalar hangi aşamadadır? Bu soruşturmaların açılma sebepleri ve personelin görev yaptığı cezaevi dağılımı nasıldır?
Bakanlığınıza ulaşan cezaevlerindeki hak ihlalleriyle ilgili şikayet ve başvuruların ilgili olduğu cezaevlerinde bulunan mahpusların yargılandığı veya ceza aldığı suçların dağılımı nedir?
Sincan 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde kamera uygulamasını protesto eden 60 tutsağa iki gündür yiyecek, giyecek ve ilaç verilmemesinin sebebi nedir?
İçlerinde kanser hastası ve başka sağlık sorunları olan tutsakların bulunduğu bir gruba ilaç verilmesini önleyerek tutsakların yaşamlarını tehlikeye atmaktan sorumlu olan yetkililer kimlerdir?
Tutsaklara yapılan işkencelerde cezaevi yetkilileri bu kararları kendi başlarına mı almaktadır? Tutsaklara saldırarak darp etme, yiyecek ve ilaçtan yoksun bırakma gibi durumlar şahsınızın bilgisi dahilinde mi gerçekleşmektedir?"