Şişli'de kadınlar ve gençler duvara karşı yürüdü
Şişli'de kadınlar ve gençler duvara karşı yürüdü
Şişli'de kadınlar ve gençler duvara karşı yürüdü
BDP İstanbul Kadın ve Gençlik Meclisi, Nusaybin ile Qamişlo arasında örülmeye çalışılan utanç duvarı ve İran’daki idamları protesto etti. Şişli Camisinin önünden AKP Şişli İlçe Başkanlığı binasına yürüyen gençler ve kadınlar, Kürt halkının AKP hükümeti tarafından kendilerine dayatılan bu teslim alma politikalarına asla taviz vermeyeceklerini vurguladılar.
Barış Anneleri İnisiyatifi'nin ön saflarda yerini aldığı protesto eyleminde, “Mayınları, telleri, duvarları ören zihniyet kadın devrimini engelleyemez”, “ Rovaja utanç duvarını yıkacak”, “ Özgür gençlik duvarları yıkacak önder Apo ve Kürdistan’ı özgürleştirecek” pankartları açıldı.
Şişli Camisi'nden, AKP Şişli İlçe Başkanlığına yürüyen kadınlar ve gençler, sık sık “ Bijî Berxwedana Rojava”, “ Duvarları yıkarız Kürdistan’ı kurarız”, “ Katil El Nusra işbirlikçi AKP”, “ Bijî Serok Apo”, “ Selam selam İmralı’ya bin selam”, “ Her yer Rojava her yer direniş” sloganlarını attı.
KÜRT HALKI ARASINA ÖRÜLEN HER DUVAR YIKILIR
Polisin ablukaya aldığı ilçe Başkanlığı önünde yapılan eylemde ilk sözü BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Arife Çınar söz aldı. 20. yüzyılda sınırlar kaldırılırken, "Kürdistan'ı mayın tarlasına dönüştüren" AKP hükümetinin şimdi de duvar örmeye çalıştığını hatırlatan Çınar, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ve Kürt halkının mücadelesi sonucunda duvar yapımı durdurulsa da kendilerine gelen son haberin duvar inşasının yeniden yönünde olduğuna dikkat çekti.
Dört parçaya bölünmüş Kürt halkının sadece Kürtler için değil tüm ezilen haklar için mücadele ettiğini söyleyen Çınar, "özgürlük sevdalısı olan Kürt halkının AKP hükümeti tarafından koyulan her engeli aştığı gibi bu duvarların da yıkılacağını" söyledi.
Rojava devrimin aynı zamanda bir kadın devrimi olduğunu vurgulayan Çınar, Kürt halkı bir yandan özerk yönetimlerini oluşturmak için çalışırken, diğer bir taraftan ise AKP hükümetinin üzerlerine saldığı El Nusra çetelerine karşı savaştığını ifade etti.
Bir yandan çözüm sürecinden söz eden AKP hükümetinin diğer bir yandan Kürt halkının idaresini duvarlarla, tutuklamalarla, yok saymalarla kırmaya çalıştığını belirten Çınar, “Eğer AKP hükümeti çözüm sürecinde samimi olsaydı cezaevlerine koyduğu binlerce Kürt tutsağı serbest bırakırdı, Gezi parkı önüne ördüğü TOMA duvarlarını kaldırdı” diye konuştu. Çınar , Gezi’den Rojava’ya egemenler tarafından örülmek istenen her duvar yıkılana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.
'100 YILLIK REJİMİN EN USTA TEMSİLCİSİ, AKP'
Çınar’da sonra söz alan HDP İstanbul Eşbaşkanı Şamil Altan ise Türkiye’deki 100 yıllık rejimin en usta temsilcisinin AKP olduğunu vurguladı. AKP’nin çağı gereğine uyup bir taraftan çözümden söz ederken diğer bir taraftan da Türk rejimin esas metodu olan oyalama politikasına devam ettiğini kaydeden Altan, “Ancak AKP 100 yıllık rejimin de bildiği gibi hatırlamalıdır ki, Kürt halkının iradesini, mücadelesini hiçbir duvar durduramaz” diye konuştu.
AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana zaten Alevi, Sünni, Çerkes, Kürt, Ermeni ve tüm ezilen halk ve emekçi kesimlerin arasında duvar örmeye çalıştığını vurgulayan Altan, “Biz sadece Rojava’daki duvarları değil AKP’nin hakların arasından ördüğü tüm duvarları yıkmaya geldik” dedi.
Altan’ın ardından açıklamayı BDP İstanbul Kadın ve Genlik Temsilcisi Zeynep Sedef Demir okudu. Demir Türkiye’nin en büyük korkusu olan bölünme korkusunun, aslında böldüğü toprakların ve halkların tekrar bir araya gelme-birleşme korkusu olduğunu söyledi.
İnsanlık tarihinin, halkların arasında örülen duvarların ve suni sınırların birer birer yıkıldıklarına tanıklık ettiğini söyleyen Demir, "Berlin duvarı yıkılmıştır.İsrail’in Filistin halkına karşı ördüğü duvar yıkılacaktır. Kürtler arasında örülmeye çalışılan sınırlar ve duvarlar da elbet yıkılacaktır” diye konuştu.
Rojava’da gerçekleşen devrime karşı çetelere bel bağlayan AKP hükümetinin bir insanlık suçu işlendiğini vurgulayan Demir, “Şurası iyi bilinmelidir ki, halklarımızın özgürlük talebi karşısında örülmek istenilen fiziksel ve zihinsel tüm duvarlar karşısında mücadelemizden ve kararlığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.Halkımız kendisine dayatılan bu teslim alma politikalarına karşı sessiz kalmayacak, her alanda mücadelesini ve isyanını sürdürecektir” dedi.