Siyasi soykırım operasyonlarına 3 kentten tepki geldi

Bu sabah saatlerinde düzenlenen siyasi soykırım operasyonları 3 kentte protesto edildi. Yapılan açıklamalarda “Asla boyun eğmeyeceğiz. Bir adım dahi geri atmayacağız. Hep birlikte mutlaka kazanacağız" mesajı verildi.

İstanbul’da dünkü gözaltıların ardından siyasi soykırım operasyonları bu sabah da birçok kente devam etti. Siyasi soykırım operasyonlarında şu ana kadar Amed’e 2, Mardin’de 1, Siirt’te 1, Şırnak’ta 1, Van’da 4, Ankara’da 10, İzmir’de 9, Malatya’da 1, Batman’da 15 ve Mardin’de kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Bu kişiler arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) yönetici ve üyeleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri de yer aldı.

Gözaltına alınanlar sorgulanmak üzere emniyet müdürlüklerine götürülürken, hakkında yakalama kararı çıkarılanlara dönük operasyonlar halen devam ettiği öğrenildi.

Gözaltılar Ankara, İzmir ve Muğla'da açıklamaya yapılarak, tepki gösterildi.

ANKARA

Ankara’da, HDP İl Örgütü ile HDK İl Meclisi tarafından gözaltılara ilişkin ortak açıklama yapıldı. HDP binasında yapılan açıklamaya kentteki bazı demokratik kitle örgütü temsilcileri de katılarak destek verdi. Salona ise, “Gözaltılar, baskılar ve tutuklamalar mücadelemizi engelleyemez” pankartı asıldı.

Toplantıda ilk sözü alan HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, “İnsanlar işkence edilerek gözaltına alındı. Ankara’da bugün 10 arkadaşımız gözaltına alındı ve gözaltılar devam ediyor. Bugün Van İl Örgütümüz hukuksuz bir şekilde basıldı, kapı kilidi polisler tarafından değiştirildi. Haksız ve hukuksuz bir yönetim ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

Sinemillioğlu ardından konuşan HDK Ankara İl Eşsözcüsü Emek Başaraner ise, “Bu durum faşizmin geldiği aşamayı, ayrıca demokratik mücadeleye ve onun kurumlarına yeni bir saldırı dalgası ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir” şeklinde değerlendirdi.

‘BİAT ETMEYECEĞİZ’

AKP’ye biat etmeyenlerin polis şiddetine maruz kaldığına dikkat çeken Başaraner, “Bu saldırılarınız bizi yolumuzdan alıkoyamaz, çünkü biz hakikati ve güzel yaşamı temsil ediyoruz. Saldırılarınız sadece bizim bu doğru yolda yürüyüşümüzü daha kararlı kılıyor. Hakikat kazanacak, yalan ve zulüm kaybedecektir. Gözaltılar, baskılar, tutuklamalar mücadelemizi engelleyemez. Gözaltına alınan arkadaşlarımız hemen serbest bırakılsın” ifadelerini kullandı.

‘BİRLEŞİK MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ’

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Ankara İl Yöneticisi Sedat Polat da, “Saray rejimi demokratik kitle örgütlerinin önüne geçmek için sindirme politikası uyguluyor. Bu iktidarın ezilenlerden korktuğunun göstergesi. Zindanlarda sokaklarda her yerde faşist düzen kaybedecek, biz kazanacağız. Bu komplolar mücadelemizi engellemeyecek. Birleşik mücadeleyi büyüteceğiz” şeklinde konuştu.

Yeni Demokrat Gençlik adına söz alan Deniz Akbıyık ise, “Son dönemde artan baskılara rağmen mücadelemizi sürdüreceğiz. Baskılar asla gençlik mücadelesini durduramayacak. Bu zülüm baskı birleşik gençlik mücadelesini asla geriletemeyecek” dedi.

Karala Dergisi okuru Şamil Parlak  da “Bugün bir zulme daha şahit olduk, devlet bu saldırılarla yer yer Kobanê mücadelesini bahane ediyor. Kobanê direnişi dünyanın her yerinde meşrudur. HDP ve HDK’nin yanında olduğumuzu dile getiriyoruz. Birleşik mücadeleyi büyüteceğiz” ifadesinde bulundu.

İZMİR

İzmir’de ise, HDP İl Örgütü, HDK İl Koordinasyonu ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER) tarafından basın toplantısı düzenledi.

HDP İl Örgütü binasında düzenlenen toplantıda konuşan HDK İzmir İl Eş Sözcüsü Mehmet Sabri Gül, yapılan gözaltılara “İçinden geçilen süreçte hukukun, demokrasinin, insan hakları bahsetmek mümkün değil” diyerek tepki gösterdi. AKP-MHP iktidar bloğunun hukuku rafa kaldırdığını söyleyen Gül, “Son 5-6 yıldır gözaltı ve tutuklama furyası son hızla devam etmektedir. Gelinen noktada AKP-MHP genel merkezleri bir karar organı, kolluk kuvveti binaları birer irtibat bürosu, adliye binaları ise bu partilerin temsilciliklerine dönmüş durumdadır” dedi.

Gözaltına alınan üyelerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan Gül, sözlerini “Asla boyun eğmeyeceğiz. Bir adım dahi geri atmayacağız. Hep birlikte mutlaka kazanacağız’’ diyerek noktaladı.

MUĞLA

Muğla’da da yapılan gözaltılara HDK İl Meclisi tarafından yazılı açıklama ile tepki gösterildi. Yapılan gözaltılar ile hukuksuzluğu imza atıldığı belirtilen metinde, iktidarın algı yaratarak demokrasi güçlerini kriminalize etmeye giriştiği ifade edildi. Devamında “Barış, demokrasi ve özgürlük için kamuoyuna açık siyaset yürütenlere karşı gerçekleştirilen bu operasyon siyasi soykırım ve intikam operasyonlarının bir parçası ve devamıdır. Gözaltına alınanların çoğunun kadın olması, iktidarın kadın mücadelesinden duyduğu korkunun göstergesidir. Halkımızdan, haklılığımızdan aldığımız güçle geleceğe yürüyoruz" denildi.