SODAP: Ya adalet ya kıyamet

Sosyalist Dayanışma Platformu, Gezi Direnişi’nde yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın davasında sanıklara verilen beraat kararını Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto etti.

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Gezi Direnişi’nde yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın davasında sanıklara verilen beraat kararını protesto etti. Kadıköy Süreyya Operası önünde ve polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, HDP Milletvekilli Serpil Kemalbay, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Eylemde, “Mehmet Ayvalıtaş’ın hesabını düzenin değil halkın adaleti soracak” yazılı pankart açıldı. “Gezi şehitleri ölümsüzdür”, “Adalet sokakta” dövizlerin taşındı. Sık sık, “Ya adalet ya kıyamet”, “Gezi şehitleri ölümsüzdür” sloganlarını atıldığı protestoda ilk konuşma HDP Milletvekilli Serpil Kemalbay tarafından yapıldı.

KEMALBAY: MEHMET’İN İTİRAZI BÜGÜNKÜ TÜRKİYE’NİN FOTOĞRAFI

Mehmet Ayvalıtaş’ın yoksul bir ailenin çocuğu olarak Türkiye’deki otoriter rejime itiraz etmek için binlerce insanla sokaklara çıktığını hatırlatan Kemalbay, “Onun itiraz ettiği otoriter rejim, savaş çatışma, şiddet, ekonomik kriz, yoksulluk, işsizlik işte bugünkü Türkiye’nin fotoğrafıdır. O da bu fotoğrafa hayır dediği için sokaklara çıkmıştı ve ülkeyi kutuplaştıran yönetmeye çalışan siyasi iktidar tarafından hedef gösterilen Gezi direnişçilerden biri olarak katledildi” dedi.

‘MÜCADELEMİZ ÖLÜMLERDEN SİYASİ RANT DEVŞİRMEYE ÇALIŞANLARA KARŞI’

Ayvalıtaş dava sürecine değinen Kemalbay, adı adalet sarayı olan ama adaletin uğramadığı 6.5 yıllık mahkeme sürecinin sanıkların beraatıyla sonuçlandığına işaret etti. Bu kararın Türkiye’de hak arayanlara, mücadele edenlere, itiraz edenlere karşı devletin sürdürdüğü cezasızlık politikasının bir devamı olduğunu vurgulayan Kemalbay, “Mehmet Ayvalıtaş yoldaş mücadelemizde yaşayacak. Onun hayallerini bizim mücadele sebebimiz olacak. Yine annesi Fadime Ayvalıtaş katillerin cezalandırıldığını görmeden yaşamını gözlerini yummuştu. Burada onun da anmak istiyorum. Bizim içinde bulunduğumuz mücadele aslında yaşamı savunanlarla ölümü meşrulaştırmak isteyenler, ölümden kendine siyasi rant devşirmeye çalışanların arasındaki bir mücadeledir. Bizlerin yürüttüğü bu onurlu mücadele, halklar ve ezilenler kazanıncaya kadar devam edecek. Bugün Türkiye’de savaş ve işgal girişimi kabul edilemez boyutadır ve savaş ve işgal demenin yasaklandığı bir dönemi yaşıyoruz.”

‘GÖREVİMİZ MÜCADELEYİ DAHA DA İLERİYE TAŞIMAKTIR’

HDP’li belediyelerine yönelik devam eden kayyum gaspını ve görevden zorla el çektirilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın tutuklanmasına da tepki gösteren Kemalbay, halkın seçme ve seçilme hakkını elinden alan kayyum darbesinin hız kemeden sürdüğünü kaydetti. İktidarın karşısında halktan yüzde 60, 70 oy almış seçilmişlerin zindana gönderildiğini vurgulayan Kemalbay, “Mehmet Ayvalıtaş’ın mücadelesi işte böyle bir Türkiye’ye karşı bir mücadeleydi ve ondan devraldığımız bu mücadele sürecek. Adaletin öldürüldüğü bugünlerde demokrasi, özgürlük, halkların kardeşliğinin ve barışın yok edilmeye çalışıldığı böyle bir Türkiye’de bizlerin omuzlarındaki görev mücadele daha da ileriye taşımaktır ve mutlaka da kazanacağız” dedi.

‘OĞLUMU ÖLDÜRDÜ TAYYİP’

Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş da oğlunun katilleri ceza alıncaya kadar mücadelenin devam edeceğini vurgulayarak sözlerine başladı. Dün adliyede gittiğinde bu mahkemeden adalet çıkmayacağını anladığını belirten baba Ayvalıtaş, şöyle konuştu: “Dün karar duruşmasından bir saat önce adliyeye gittiğinde 90 polis saydım, 30 özel tim geldi, peşinden 20 polis daha geldi. Duruşmanın içinde de sivil polisler dışında resmi polisler vardı. Duruşmaya girdiğimde ne olacağını anladım. Benim çocuğumu öldürenleri tutuklamadıkları gibi ceza da vermiyorlar.”

Bütün delillerin ortaya konmasına rağmen, öldürenlerin hiçbir ceza almadığına da dikkat çeken baba Ayvalıtaş, “Bütün delileri ortaya koymamıza rağmen hepsini çürüttüler yok saydılar. Dün yarama tuz bastılar. Adalet sarayları adeta ticarethane olmuş. Resmen para basıyorlar. Orada adalet yok. Güneydoğu’da seçilmiş arkadaşlarımız boşu boşuna hapsediliyor, gerçekten böyle adalet yok. Adalet tek bir kişinin ağızına bakıyor. Yargı korkuyor, savcı korkuyor, hakim korkuyor. Mehmet’i öldüren adam bir gün ölmedi. Biz Türkiye’de bulamadığımız adalet için AİHM’e gideceğiz. İlla ki bir gün bu ülkeye de adalet gelecek herkes eşit olacak. Oğlumu öldürdü Tayyip. Bu gerçektir” diye konuştu.

‘BU KARARI TANIMIYORUZ’

Baba Ayvalıtaş’ın sözleri polis amiri tarafından kesildi. Polis ile kitle arasında yaşanan gerginlik sonrası basın açıklaması Tülay Korkutan tarafından okundu. Mahkeme tarafından Mehmet’in katilleri hakkında verilen kararı tanımadıklarını vurgulayan Korkutan, “Mehmet’in katili televizyon ekranlarında halkı ayrıştıran, düşmanlaştıranlardır. Mehmet’in katili 02.06.2013 gecesi güvenlik tedbiri almayan İçişleri Bakanlığıdır, valiliktir, emniyettir. Mehmet’in katili yürüyüş yapanları gördükleri halde frene basmayan, gaza basıp geçmek isteyen, hız sınırını ve takip mesafesini ihlal eden Cengiz Aktaş ve Mehmet Görkem Demirbaş’tır. Mehmet’in katili sanıkları koruyup kollayan mahkeme heyetleridir. Bu mücadele burada bitmedi. Bir 6,5 yıl daha sürecek olsa bizler adalet arayışımızı sürdüreceğiz. Ve asıl adalet halkın vicdanında verilen kararla gelecektir” dedi.