Son Naziler aranıyor

Son Naziler aranıyor

Nazi Almanya'sı döneminde insanlığa karşı suç işleyen onbinlerce Nazi'den bugün hala yaşadığı düşünülenlerin ölmeden önce mahkeme karşısına çıkarılması için 70 yıdır süren insan avı son dönemecinde.

Hollanda'da 1944 yılında direnişçi Alder Klaas Dijkema'nın öldürülmesi suçundan aranan Siert Bruins önceki gün 70 yıl sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. 1941 yılında Nazi ordusuna gönüllü olarak katıldığını söyleyen Bruins mahkemede kendisi hakkındaki suçlamaları sessizce dinlemekle yetindi.

30 yıl Almanya'da başka bir kimlikle yaşayan Bruins'in gerçek kimliği 1970'lerde ortaya çıkmıştı. Savaşın hemen ardından gıyabında yargılanan ve ölüm cezasına çarptırılan, ardından cezası müebbet hapse çevrilen Bruins'in Hollanda'ya iadesi ise reddedilmişti.

Hagen'da başlayan yargılama alt düzeydeki savaş suçlularını adalet önüne çıkarmayan Almanya'nın bu politikasındaki dramatik değişikliğin bir ifadesi. Almanya önümüzdeki dönemde artık sayıları onlarla ifade edilen ve savaş suçu işledikleri şüphesi taşıyan kişileri mahkeme önüne çıkaracak.

Kaçak Nazi savaş suçlularının bulunup yargılanması için çalışan Simon Wiesenthal Merkezi direktörü Efrahim Zuroff, yeni kuşak Alman savcılarının suç işledikleri şüphesi taşıyan kişileri mahkemeye çıkarmak için artık son bir şansın olduğunu düşündüklerini söyledi.

Nazi Almanyası dönemindeki üst düzey savaş suçlularının hemen hemen tümü mahkeme karşısına çıkarıldı. Ancak aralarında ölüm kamplarındaki tıbbi deneyleriyle tanınan Josef Mengele gibi isimlerin bazıları bu yargılamadan kurtulmayı başardı.

Almanya'da halen 60 kadar yaşayan savaş suçlusunun olduğu tahmin ediliyor. Merkezin başlattığı kampanya sonucunda Sobibor Ölüm Kampında gardiyanlık yapan John Demjanjuk bunlardan biriydi. ABD'den Almanya'ya iade edilen Demjanjuk Münih'te yargılandı.

Merkez yetkilileri özellikle Auschwitz'deki kadınlar bölümünde görev yapan kadın gardiyanlardan bazılarının halen hayatta olduklarını tespit etmiş durumda. Söz konusu gardiyanların isimleri Alman savcılarının elinde bulunuyor.

DEVAM EDEN DAVALAR

-Alois Brunner Paris'in hemen dışındaki Drancy toplama merkezinin başındaki isimdi. 140 bin Yahudi'nin ölüm kamplarına gönderilmesinden sorumlu tutulan Brunner'in halen Suriye'de yaşadığı düşünülüyor.

-Aribert Heim, Mauthausen Ölüm Kampında doktordu. Yüzlerce kişiyi işkenceyle öldüren Heim 1962'de Batı Almanya'ya kaçtı ve izini kaybettirmeyi başardı.

-Gerard Sommer İtalyan mahkemeleri tarafından 2005 yılında katliam ve işkence suçlarından suçlu bulundu. Ancak Almanya 94 yaşındaki Sommer'in İtalya'ya iadesini reddetti.