Sonu gelmeyen zamlar: İstanbullular öfkeli!

İktidarın elektrikten doğal gaza kadar uzanan zamlarına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım zammı da eklenince, öfke büyüdü. İstanbullu bir çok emekçi susmaya tahammülün kalmadığını belirtti.

İktidarın yıkıcı politikaları nedeniyle ekonomik krizin giderek derinleştiği Türkiye’de, peşpeşe yapılan zamlar halkın cebini yakmaya devam ediyor.

Büyüyen işsizlikle birlikte intihar vakaları artarken, enflasyon karşısında aldıkları maaşlar eriyen yurttaşlar akşam eve nasıl ekmek götüreceklerinin derdine düştü.

Elektrik, su, doğal gaz derken ardı arkası kesilmeyen zamlara bir de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından ulaşıma yapılan yüzde 35’lik ulaşım zammının eklenmesi öfkeyi sokaklara taşırdı.

Ulaşıma yapılan zamma isyan eden İstanbullulardan Melek Şahin ve Melek Kırhan ANF’ye tepkilerini anlattı.

‘BİZİMLE RESMEN DALGA GEÇİYORLAR’

Emekli olan Melek Şahin, sömürü çarkına, “Bizimle resmen dalga geçiyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Asgari ücrete yapılan yüzde 15 zam ile ayın sonunu zor getirdiğini belirten 54 yaşındaki Şahin, 15 yaşından beri çalıştığına ve emekli olmasına rağmen eve ekmek götürmek için hâlâ çalıştığına işaret etti.

İnşaat işçisi olan eşinin şu anda çalışmadığını, o nedenle evin tüm yükünün kendi üzerinde olduğunu anlatan Şahin, “Ben aylığımla elektriği mi doğal gazı mı ödeyeceğim? Bankaya borçlandığım için evime haciz gelmişken, bir de karşımıza ulaşım zammı çıktı” dedi.

Şahin, insanların açlıktan hayatlarına son verdiği bir ortamda yapılan bu zammın tam anlamıyla insafsızlık olduğunu söyledi.

‘KOLTUĞU KAPAN DEĞİŞİYOR’

Koltuğu kapanın halkın sırtına bindiğini vurgulayan Şahin, medya üzerinden kavga eder gibi gözükenlerin konu çıkar olduğunda aynı çizgide ilerlediklerine dikkat çekti.

“Al birini vur diğerine” diyen Şahin, şunları kaydetti: “Mahalle kavgaları gibi televizyonda kavga edenler söz konusu çıkar olunca aynı yerde buluşuyorlar. Onlar ceplerinden yol parası veriyorlar mı? Yok vermiyorlar. Peki faturaları ödüyorlar mı? Hiç sanmıyorum, hepsi devletten alınıyor. Bizim durumumuzu nereden anlayacaklar? Benim anladığım tek şey, koltuğu kapan değişiyor kardeşim. İmamoğlu ‘ Her şey çok güzel olacak’ diyordu. Hani ne oldu? Ben buradan İBB Başkanı İmamoğlu’na soruyorum, ayda asgari ücret alsın ve kirada otursun nasıl geçinecek ? Aynısını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da soruyorum, asgari ücretle nasıl geçinecek? Öyle bal, mal, pekmez de olmayacak.”

Artık sessiz kalmamak gerektiğini vurgulayan Şahin, halkın hakkını araması gerektiğini kaydetti.

'İNSANCA BİR YAŞAM İSTİYORUZ'

Tıpkı Melek Şahin gibi emekli olan Melek Kırhan da peşpeşe yapılan zamlara, “Ben emekliyim ve geçinemiyorum” diyerek isyan etti.

Çocuk okutan 60 yaşındaki Kırhan, geçen ay tam 950 TL doğal gaz faturası ödediğine dikkat çekerek, bu yetmiyormuş gibi şimdi de ulaşıma zam geldiğini hatırlattı.

“Ne yapacağız bilmiyoruz” diyen Kırhan, bir yurttaş olarak İmamoğlu’nun İBB başkanlığını kazanması için canla başla çalıştığını ve böyle bir şeyin yapılacağını hiç düşünmediğini ifade etti.

Seçim dönemindeki argümanlarla bugün yapılanların birbirine hiç uymadığını belirten Kırhan, “Gelinen noktada her şey güzel olmuyor maalesef. Nasıl ki yerel seçimler döneminde ‘Her şey güzel olacak’ sloganı için çalıştıysak, şimdi de insanca bir yaşam istiyoruz sloganı altında çalışacağım” dedi.

'DAHA FAZLA SUSMAYA TAHAMMÜLÜM YOK'

Türkiye’nin hiç bu kadar kötü bir dönem yaşamadığına işaret eden Kırhan, ülkenin batmak üzere olduğunu vurguladı.

Bu kötü gidişat karşısında susmamak gerektiğini belirten Kırhan, “Daha fazla susmaya tahammülüm yok, çünkü açım. Halkı resmen isyana teşvik ediyorlar. Korku imparatorluğu dayatılıyor. Ama korkunun ecele faydası yok. Batıyoruz, tekneyi terk etmeyelim, el ele verip artık bu gidişata dur diyelim” vurgusunda bulundu.