'Soykırım sürüyor, engellemek elimizde'

HDP ve Dersim İnşa Kongresi, Dersim Soykırımı'nda katledilenleri anarak, Türk devletinin hâlâs soykırımcı zihniyeti sürdürdüğünü belirtti.

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları ve Dersim İnşa Kongresi, Dersim Soykırımı'nın yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklamalar yaptı.

HDP: DERSİM'İ KORUMALIYIZ

Hatimoğulları, "4 Mayıs 1937’de Bakanlar Kurulu kararıyla tarihin en kanlı katliamlarından biri gerçekleşti" diyerek, şunları belirtti:

"Dersim’de, yerel kaynaklara göre 50 binin üzerinde insan katledilmiş ve on binlercesi de yurdundan sürülmüştür.
Alevilerin 'Rıza Şehri' olarak gördüğü Dersim; 72 millete bir nazardan bakan inanç felsefesi ve doğasıyla kültürel zenginliğimizin parçası olarak korunmalıdır. Bugün Dersim’in, hala tek dil, tek din uygulamalarıyla asimile edilmeye çalışıldığı görülüyor. Bu tür uygulamalardan vazgeçilmesi toplumsal barışımız için elzemdir. Anadolu ve Mezopotamya’nın tüm etnik ve inanç kimlikleri ortak değerlerimiz olarak korunmalıdır.
84 yıl önce yaşanmış bu kanlı tarihle yüzleşilebilmesi için resmi özür dilenmesi, 15 Kasım 1937 tarihinde idam edilen Seyid Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, 1937-38 yıllarında ne kadar insanın katledildiğine dair arşivlerin açılması, kamuoyunda 'Dersim'in kayıp kızları' olarak bilinen, evlatlık verilmiş çocuklarla ilgili belgelerin açılması, sürgüne gönderilen insanların akıbetine dair belgelerin açıklanması ve Dersim isminin resmi olarak tekrar iade edilmesi ile ancak mümkün olabilir. Dersim halkının bu haklı talepleri bir an önce karşılanmalıdır."

DERSİM İNŞA KONGRESİ: GÜÇLÜ MÜCADELE SOYKIRIMI ENGELLER

Dersim İnşa Kongresi'nin açıklamasında, "On binlerce insan katledildi, binlerce insan vagonlara bindirilerek Türkiye’nin batı illerine sürüldü. Yüzlerce köy haritadan silindi. Kadınlara tecavüz edildi, kız çocukları ailelerinden kopartılarak 'ganimet' diye subaylara verildi. Seyit Rıza ve 6 dava arkadaşı Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edildi. Geride kalanlar ise 'beyaz ölüm' denilen acımasız asimilasyon programına tabi tutuldu" denildi.
"Türkiye Cumhuriyeti, Dersim Soykırımı ile yüzleşmediği gibi; dili, kimliği, inancı, kültürü, insanı ve coğrafyası üzerinden soykırım uygulamalarını sürdürüyor" vurgusunda bulunulan açıklamada, şunlar da kaydedildi:
"Soykırımı engellemek ve geriletmek ancak etkin ve güçlü mücadeleye bağlıdır. Bu konuda herkese sorumluluk düşmektedir. Her Dersimli yüz yıllara yayılmış,1937-38 yıllarında yaşananları kurbanların acılarını hissederek mücadeleye dört elle sarılmalıdır. Dersim‘in yeniden inşa edilmesi için mücadele etmelidir. Soykırımın içeride ve dışarıda tanınması için çalışmalıdır.
Dünyanın her yerinde halkımızı Dersim’de saatler 19.37’i gösterdiğinde mum yakmaya, niyaz dağıtmaya, ‘Daye Daye’, ‘Xatırbe To Welat’ ağıtlarını söylemeye davet ediyoruz."