'Soykırım tehdidi sürüyor, mücadeleye çağırıyoruz'

FEDA ve HDK, Êzidî soykırımı tehdidinin sürdüğüne dikkat çekti, halklara ve uluslararası çevrelere çağrıda bulundu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi ve Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Êzidî soykırımının yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.
FEDA, "DAİŞ terörü ve katliamına rağmen musaip Êzidî toplumu tekçi na hak zihniyetle mücadele etmekten, kadim kimliğini koruma çabasından asla vazgeçmemiştir" dedi.
"Êzidî halkının özgürlük mücadelesi yine Êzidî Kürt kadınları öncülüğünde oluşturulan öz savunma güçlerinin büyük direnişi ve mücadelesi ile devam etmektedir. Bu mücadelenin sonucunda Şengal DAİŞ çetelerinden temizlenmiştir" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Ancak Ortadoğu halkları üzerinden katliam politikalarını yürüten na hak zihniyetler Şengal’le ilgili saldırgan politikalarının farklı şekillerde sürdürmektedir. Ne yazık ki son dönemde AKP-MHP ittifakının Şengal işgalini hesaplamaları bu politikaların devamı niteliğindedir" denildi.
FEDA, başta Alevi kadınlar olmak üzere devrimci, demokrat, aydınları Şengal anmalarına katılmaya çağırdı
DAİŞ çetelerine karşı mücadele ettiklerini söyleyen uluslararası-bölgesel güçler ve tüm demokratik kurum ve kuruluşların da Êzidî Kürt kadınlarının bir an önce kurtarılmaları için seferber olmasını isteyen FEDA, dayanışma ve ortak mücadelenin önemine de dikkat çekti.

HDK: TEHDİT BUGÜN DE SÜRÜYOR

HDK Halklar ve İnançlar Meclisi, "IŞİD  çeteleri, Şengal’de aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 bini aşkın Êzidîyi katletti. Binlercesini rehin aldı, yüz binlercesini ana yurdunu terk etmeye zorladı. Yaşanan katliamdan sonra binlerce kadın kaçırıldı, pazarlarda satıldı, köleleştirildi" dedi.
"Katliam ve ferman silsilesine karşın, Êzidîler direnerek inançlarını, kültürlerini, varlıklarını korudular" diyerek, şunları da kaydetti:
"3 Ağustos 2014’teki saldırıların üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen Şengal’deki Êzidî toplumunun yaraları henüz sarılmadı. Êzidîler yaşadıkları kadim topraklardan bugün de sürülmek istenmekte, bölge Êzidîsizleştirilmeye/Kürtsüzleştirilmeye çalışılmaktadır. Bugün de benzer şekilde Êzidîler katliam tehlikesiyle karşı karşıyadır. Fermanın bir devamı olarak bölgeyi işgal etmeye dönük düşmanca politikalar bugün de bölge devletleri tarafından icra edilmektedir. Êzidîlerin varlığına yönelik bu tehditlere karşı uluslararası toplulukların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir. Şengal’in Êzidîsizleştirilmesine, bu kadim toprakların kadim inancına  karşı saldırılara müsaade edilemez. Şengal’de insani yaşam koşullarının oluşturulması, yerinden-yurdundan kaçmak zorunda bırakılmış Şengalli Êzidîlerin geri dönüş imkânlarının yaratılması ve güvenlik endişelerinin giderilmesi gerekir. Katliamın altıncı yıldönümünde tarihleri boyunca baskı, zulüm ve soykırıma maruz bırakılmış kadim Êzidî toplumunun yanında olduğumuzu belirtiyoruz. IŞİD tarafından hunharca katledilen Êzidîleri saygı ile anıyoruz. Soykırımlara, katliamlara ve insanlık dışı uygulamalara karşı bütün insanlığı mücadele etmeye çağırıyoruz."